Διάγγελμα Μητσοτάκη και άνοιγμα δικαστηρίων

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΕΛΙΟ ΠΕΤΣΑ (21-04-2020)

 

Χριστός Ανέστη!

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους.

Γιορτάσαμε φέτος ένα αλλιώτικο Πάσχα.

Μακριά από τα χωριά μας, μακριά από τους συγγενείς και τους φίλους μας, μακριά από τις εκκλησίες μας.

Μακριά, αλλά όπως αποδείχθηκε το βράδυ της Ανάστασης, τόσο πρωτόγνωρα κοντά!

Μόνοι και ταυτόχρονα όλοι μαζί, όσο ποτέ στο παρελθόν!

Η ανταπόκριση της κοινωνίας στα δύσκολα και πρωτοφανή μέτρα υπήρξε καθολική.

Οι Έλληνες περάσαμε και αυτό το «τεστ» ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας.

Και, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός στο πασχαλινό μήνυμά του, μένοντας στον ίδιο δρόμο, σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μία νέα εποχή.

Στην οποία πολλά θα έχουν αλλάξει.

Οι καμπύλες που απεικονίζουν τον αριθμό των κρουσμάτων, καθώς και των θυμάτων -που δυστυχώς υπάρχουν- στη χώρα μας επισημαίνουν ότι πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για όλα όσα πετύχαμε έως σήμερα, ευγνωμονούμε:

Τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Το ανθρώπινο δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας, των Ενόπλων μας Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Λιμενικού που ξαγρυπνούν για είμαστε όλοι οι Έλληνες ασφαλείς

Όλους όσοι εργάζονταν  – και εργάζονται – τις ημέρες αυτές. Στις αγορές, στις συγκοινωνίες, στην καθαριότητα, στις υπηρεσίες του Δημοσίου που εξυπηρετούν τον πολίτη.

Δείξαμε ότι οι Έλληνες, στα δύσκολα, ενωμένοι, τα καταφέρνουμε.

Α. Σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα

Όπως γνωρίζετε, επεξεργαζόμαστε ήδη ένα σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα.

Δεν είμαστε ακόμη εκεί, όμως.

Χρειάζεται να επιμείνουμε στα μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη, και στοχευμένη, ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Θα είναι μια δύσκολη άσκηση την οποία καλούμαστε να λύσουμε και πάλι όλοι μαζί.

Η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού, που – όπως έχουν δείξει τα στατιστικά και επισημαίνουν οι ειδικοί –  έχουν λιγότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές.

Μπορεί να γίνει από οικονομικές δραστηριότητας που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό, όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου.

Μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνει τα σχολεία.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως τους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα.

Η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα ξεκινάει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη, καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία, έμμισθα και άμισθα. Επίσης, ανοίγουν τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα, εκείνες των «συναινετικών προσημειώσεων». Σημειώνεται ότι για ελαχιστοποίηση των όποιων φαινομένων συνωστισμού η διαδικασία «συναινετικών προσημειώσεων» θα γίνεται μέσω των Γραμματειών, χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.

 

Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο σταδιακής μετάβασης θα περιλαμβάνει και κάποια από τα απαραίτητα στοιχεία της «νέας κανονικότητας», αυτής που έγινε ήδη τρόπος ζωής και θα μας συντροφεύει από δω και πέρα:

 • Συνεχίζουμε να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας,
 • Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας,
 • Αποφεύγουμε τις χειραψίες,
 • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές και τηρούμε αποστάσεις.

Και φυσικά τηρούμε τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Όλα θα γίνουν με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα.

Ώστε η εμπιστοσύνη που χτίζεται γύρω από ένα αποτελεσματικό Κράτος και η συλλογική αυτοπεποίθηση των Ελλήνων να εμπεδώνεται, να στεργιώνει.

 

Β. Σε ό,τι αφορά την οικονομία

Είναι ήδη προφανές ότι η πανδημία προκαλεί βαθιά ύφεση σε ολόκληρη την Ευρώπη που αναπόφευκτα θα πλήξει και τη χώρα μας. Με αυτά τα δεδομένα λαμβάνονται ήδη έκτακτα μέτρα τόσο σε κοινοτικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Σε κοινοτικό επίπεδο μεθαύριο Πέμπτη 23 Απριλίου πραγματοποιείται η τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να δώσουν κοινές απαντήσεις στα κοινά προβλήματα που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.

Ήδη, έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα στη σωστή κατεύθυνση από τα οποία επωφελείται – ισότιμα – και η Ελλάδα:

– Εφαρμόζεται η ρήτρα γενικής διαφυγής από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να μην ισχύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί για το 2020.

– Δόθηκε ευελιξία στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ και στις κρατικές ενισχύσεις, που μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε ταχύτερα και χωρίς εθνική συμμετοχή κοινοτικούς πόρους.

– Συμμετέχουμε, μετά από χρόνια αποκλεισμών, στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανέρχεται σε περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χώρα μας.

– Τα ελληνικά ομόλογα γίνονται δεκτά ως ενέχυρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (waiver), με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμη φθηνή χρηματοδότηση ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία.

– Το Eurogroup της 9ης Απριλίου 2020 ενέκρινε μέτρα στήριξης της οικονομίας ύψους 540 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την απόφαση αυτή καλούνται να ενισχύσουν οι Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κοινή επιστολή του με άλλους 8 ηγέτες προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα ενός κοινού ευρωπαϊκού εργαλείου, όπως για παράδειγμα ένα κοινό ευρω-ομόλογο, το οποίο θα μπορέσει να πείσει τις αγορές, αλλά κυρίως τους Ευρωπαίους πολίτες, ότι η Ευρώπη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.

Ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει σήμερα, στις τέσσερις παρά τέταρτο το απόγευμα, τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σάρλ Μισέλ.

Σε εθνικό επίπεδο δίνουμε, από την πρώτη στιγμή, με αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, τη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης. Αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο «όπλο» για τη στήριξη όσων πλήττονται και παράλληλα διατηρούμε εφεδρείες που θα πυροδοτήσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Συγκεκριμένα:

 1. Απλώνουμε «δίχτυ προστασίας» σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται, εφαρμόζοντας δημοσιονομικά μέτρα περίπου 14 δισεκατομμυρίων ευρώ.
 2. Ενισχύουμε τη  ρευστότητα με περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενεργοποιώντας σημαντικούς μηχανισμούς, όπως η   επιστρεπτέα προκαταβολή, ο εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια κεφαλαίου κίνησης και η επιδότηση επιτοκίου για τα ενήμερα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 3. Αναπτύσσουμε δράσεις  για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους ανέργους. Και ταυτόχρονα προωθούμε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης με σειρά προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

 

 

 1. Συνεχίζουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και προσελκύουν επενδύσεις που φέρνουν δουλειές και βιώσιμη ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι προχωράμε σε νέα διεύρυνση των μέτρων στήριξης που ήδη εφαρμόζονται. Ειδικότερα:

– Επεκτείνεται η χορήγηση των 800 ευρώ και στον επιχειρηματικό κόσμο που απασχολεί από 5 έως 20 εργαζόμενους, έτσι ώστε να καλυφθούν επιπλέον περίπου 200.000 επιχειρήσεις.

– Διευρύνονται οι δικαιούχοι των 800 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν επιπλέον 160.000 εργαζόμενοι που είναι εκτός μισθωτής απασχόλησης.

Υπενθυμίζεται ότι:

 

 • Καταβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα  το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ σε 685.165 δικαιούχους. Όσοι εργαζόμενοι είτε δεν υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση, είτε οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή σε μεταγενέστερο χρόνο, μπορούν να την υποβάλουν, έως και τα τέλη Απριλίου.
 • Καταβλήθηκε στους πρώτους 17.728 επιστήμονες η προκαταβολή  των 400 ευρώ για το πρόγραμμα κατάρτισης, ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα.
 • Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο myBusinessSupport για την υποβολή αιτήσεων από τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις επιχειρήσεις που απασχολούν  μέχρι 5 εργαζόμενους – όριο που όπως σας είπα εντωμεταξύ αυξήθηκε στα 20 άτομα – προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.
 • Ξεκίνησε, επίσης, η υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.
 • Υπενθυμίζεται ότι λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ένταξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί στο μηχανισμό της  επιστρεπτέας προκαταβολής.

 

Γ. Σε ό,τι αφορά την στήριξη των ανέργων

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση δίνουμε άμεση προτεραιότητα τόσο στην ενίσχυση των ανέργων, όσο και στην εφαρμογή νέων προγραμμάτων απασχόλησης και επιχειρηματικότητας. Υπενθυμίζεται ότι;

-Απαγορεύτηκαν οι απολύσεις στη διάρκεια της κρίσης.

-Τέθηκε ως προϋπόθεση  για την ενίσχυση επιχειρήσεων η διατήρηση τουλάχιστον μέχρι τέλους του χρόνου των θέσεων εργασίας που είχαν κατά το ξέσπασμα της κρίσης.

-Δόθηκε δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας που έληγαν τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, ενώ το ίδιο θα γίνει και για αυτά που λήγουν τον Απρίλιο.

 

Τον Μάιο θα ξεκινήσουν προσλήψεις για 45.000 θέσεις εργασίας μέσω δύο προγραμμάτων.

-Το πρώτο είναι ένα κοινωφελές Πρόγραμμα 36.500 θέσεων για ανέργους διάρκειας 8 μηνών σε Δήμους και Περιφέρειες, με 100% επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους (βασικός μισθός) και πριμοδότηση για τους μακροχρόνια ανέργους και ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας.

-Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά 8.500 θέσεις για μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55-67 ετών διάρκειας 12+12 μηνών σε Δήμους, Περιφέρειες και ΝΠΔΔ, με  75% επιδότηση μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, έως τα 750 ευρώ μηνιαίως.

– Με απόφαση του Πρωθυπουργού καταβάλλεται -μέχρι τις 3 Μαΐου – έκτακτη ενίσχυση 400 ευρώ σε 168.000 μακροχρόνια ανέργους.

Παράλληλα μπαίνουν σε εφαρμογή ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

Ο ΟΑΕΔ προχωρά σε συνεργασία με την Google για την εφαρμογή προγράμματος που στόχο έχει την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και σε πρώτη φάση αφορά τη δωρεάν εξ αποστάσεως κατάρτιση 3.000 ανέργων στο ψηφιακό μάρκετινγκ.

Ο ΟΑΕΔ προωθεί άμεσα άλλα 8 πρόγραμμα απασχόλησης και επιχειρηματικότητα που συνολικά θα καλύψουν 31.600 θέσεις εργασίας για μακροχρόνια ανέργους, για πτυχιούχους για, κατάρτιση σε επαγγελματικές ειδικότητες υψηλής ζήτησης, για νεανική επιχειρηματικότητα και απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας.

 

Παράλληλα τροποποιούνται υφιστάμενα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 24.550 αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανέργων νέων και μακροχρόνια ανέργων.

 

Δ. Σε ό,τι αφορά το Σύστημα Υγείας

Συνεχίζουμε τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τη δημιουργία νέων Μ.Ε.Θ. την προμήθεια πρόσθετου υγειονομικού υλικού.

Έχουμε, ήδη, αυξήσει τις Μ.Ε.Θ. από τις 565 στις 1.004, δηλαδή αύξηση κατά 78% και συνεχίζουμε την προσπάθεια.

Παράλληλα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.131 προσλήψεις,  εκ των οποίων 384 ιατρικό προσωπικό και 2.747 νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό. Οι εγκρίσεις για νέες προσλήψεις φτάνουν τις 4.824, δηλαδή περίπου 2,5 φορές πάνω από τις αρχικά εγκριθείσες 2.000 προσλήψεις.

 

Ε. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό-προσφυγικό

Όπως γνωρίζετε εδώ και πολλούς μήνες η Κυβέρνηση αγωνίζεται για τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων  ανήλικων προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η αρχή έγινε τη Μ. Εβδομάδα, καθώς  αναχώρησαν από την Ελλάδα 12 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες από τα νησιά μας για το Λουξεμβούργο και άλλοι 50 για την Γερμανία. Εκτιμούμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες πολλά περισσότερα παιδιά θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους, ή θα βρουν μία νέα οικογένεια σε ευρωπαϊκές χώρες.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη καταρτιστεί και μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή σχέδιο για σταδιακή μετακίνηση 2.380 ευάλωτων ατόμων αιτούντων άσυλο από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών Λέσβου, Χίου, Κω, Σάμου και Λέρου, σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

ΣΤ. Σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση των πολιτών στην καθημερινότητά τους

Προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός στις τράπεζες, οι συντάξεις αυτό το μήνα θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες. Ειδικότερα:

– Οι συνταξιούχοι του Ι.Κ.Α., του Ο.Τ.Ε. και των Τραπεζών θα  πληρωθούν αύριο 22 Απριλίου και στις 24 Απριλίου με βάση τον τελευταίο αριθμό στον ΑΜΚΑ τους.

– Οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ, Ο.Γ.Α. και ΕΕΤΑΑ στις 27 Απριλίου.

– Οι συνταξιούχοι του Ν.Α.Τ., του Δημοσίου, της Δ.Ε.Η. και του ΕΤΑΠ Μ.Μ.Ε, στις 29 Απριλίου.

Στο μεταξύ, ενισχύουμε διαρκώς το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», καθώς θεωρούμε εξαιρετική τη συμβολή του στη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. «Το πρόγραμμα αυτό», όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «επιτελεί ένα αθόρυβο, αλλά εξαιρετικά σπουδαίο έργο»  και   «η ενίσχυση του  δεν είναι παροδική, αλλά μόνιμη», καθώς -όπως  ανήγγειλε- θα προσληφθούν 3.000 μόνιμοι υπάλληλοι.

Σημειώνεται ότι  στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά», ξεκίνησαν οι δημοπρασίες προσωπικών ενθυμίων Ολυμπιονικών και Πρωταθλητών μας, από τις αθλητικές τους επιτυχίες και τα έσοδα κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό του Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, στην Τράπεζα Πειραιώς, για την ενίσχυση του αγώνα της χώρας μας ενάντια στον κορονοϊό.

Υπογραμμίζεται ότι στο πλαίσιο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δημιουργήσαμε την επίσημη κοινότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Viber, μέσω του οποίου οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται άμεσα και έγκυρα στο κινητό τους για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό και τα μέτρα που λαμβάνονται.

Πρόκειται  για άλλη μια καινοτομία στην πορεία ψηφιοποίησης του Κράτους.

Που θα μείνει.

Γιατί θα είναι και στο μέλλον μια ακόμη πύλη άμεσης ενημέρωσης των πολιτών, διαθέσιμη κατευθείαν στο κινητό τους, για τα μείζονα θέματα που αφορούν τη σχέση πολίτη-κράτους.

Αποδεικνύεται ότι στο διάστημα αυτό γίνονται άλματα στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Περάσαμε μέσα σε λίγες μέρες στην  εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την εξ αποστάσεως εργασία, τις τηλεδιασκέψεις, την ηλεκτρονική άυλη συνταγογράφηση.

Δρομολογήθηκε, ταυτόχρονα, η ψηφιακή πλατφόρμα e-ΕΦΚΑ που θα επιτρέπει την έκδοση συντάξεων σε λίγα λεπτά.

Μέσα από αυτή τη δοκιμασία, χτίζεται μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, μεταξύ πολίτη και Κράτους, πολίτη και πολιτικής.

Και ίσως αυτή να είναι η μεγαλύτερη επένδυση για το μέλλον.

Για τη Δημοκρατία μας.

Ανήμερα της μαύρης επετείου της 21ης Απριλίου, δεν ξεχνούμε όσα υπέφεραν οι Έλληνες, ούτε το γεγονός ότι η χούντα των Συνταγματαρχών έδωσε την αφορμή για τον ακρωτηριασμό της Κύπρου.

Σήμερα, η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή. Με όλους τους Έλληνες ενωμένους και αφοσιωμένους στην Ελευθερία και την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων. Τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μας και προασπίζουμε τις αρχές της.

Κλείνοντας, σας ενημερώνω ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στους Έλληνες για το σχέδιο σταδιακής μετάβασης και σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Επίσης, όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός, καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία.

Η Βουλή και οι Θεσμοί, λειτουργούν, παρά τους περιορισμούς.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για παράδειγμα, ζητούσε σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα να γίνει προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή.

Ο Πρωθυπουργός, έχει αποδείξει ότι σέβεται την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, επαναφέροντας την Ώρα του Πρωθυπουργού και καθιερώνοντας ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων, σε επίπεδο αρχηγών πολιτικών κομμάτων, με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται  στο Άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός, την επόμενη εβδομάδα, θα ενημερώσει τη Βουλή για την παρούσα κατάσταση και τα επόμενα βήματα.

 

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη πλέον ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής των ερωτήσεών σας.

Τις ερωτήσεις θα συντονίζει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *