Εκλεισε η Novartis και για Γεωργιάδη-Αβραμόπουλο
Στο αρχείο μπαίνουν οι δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί αναφορικά με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη και τον πρώην Επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δημήτρη Αβραμόπουλο, ως προς την εμπλοκή τους στην υπόθεση Novartis.
Η Οικονομική Εισαγγελία έκρινε πως δεν συντρέχουν οι απαραίτητες ενδείξεις για περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, για την προκαταρκτική εξέταση που αφορούν στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ομόφωνα και οι τρεις επίκουροι εισαγγελείς που χειρίστηκαν την έρευνα, τάχθηκαν υπέρ της αρχειοθέτησης, άποψη που υποστήριξαν ακόμη δύο εισαγγελείς (ο εποπτεύων της έρευνας και ο επικεφαλής της εισαγγελίας) που στη συνέχεια επανεξέτασαν τα στοιχεία.ADVERTISING
Αναφορικά με τον Άδωνι Γεωργιάδη, υπήρξε μία επίκουρη εισαγγελέας η οποία έκρινε πως θα έπρεπε να ζητηθεί η άδεια της Βουλής και να κληθεί ο υπουργός σε εξηγήσεις. Ωστόσο, οι δύο συνάδελφοί της, καθώς και οι δυο εισαγγελικοί λειτουργοί που μελέτησαν τη δικογραφία είχαν διαφορετική άποψη.
Μετά και την εξέλιξη αυτή κλείνει πλέον ο φάκελος που παράμενε ανοικτός ενώπιον των εισαγγελικών αρχών σχετικά με τις παράνομες πρακτικές πολιτικών προσώπων στο πλαίσιο της υπόθεσης Novartis. Από τα συνολικά δέκα πολιτικά πρόσωπα τα οποία είχαν εμπλακεί, μόλις μία έρευνα προχώρησε στην άσκηση ποινικών διώξεων, με τις υπόλοιπες εννέα να έχουν πια τεθεί στο αρχείο.
Υπό διερεύνηση παραμένει μόνο η δικογραφία για τον Ανδρέα Λοβέρδο η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, η θέση της ανακρίτριας είναι ότι η υπόθεση έχει παραγραφεί, αν και ο εισαγγελέας του δικαστικού συμβούλιου είχε διαφορετική θέση, ζητώντας τη συνέχιση των ερευνών. Πλέον αναμένεται μόνο η κρίση του δικαστικού συμβουλίου το οποίο και θα αποφανθεί εάν η υπόθεση έχει παραγραφεί ή όχι.
Στο αρχείο τέθηκαν πέντε χρόνια μετά την έναρξη των ερευνών για την υπόθεση της Novartis, με απόφαση του επικεφαλής της οικονομικής εισαγγελίας Χρ. Μπαρδάκη, οι δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί σε βάρος του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και του πρώην Επιτρόπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δημήτρη Αβραμόπουλου. Πρόκειται για τα δυο τελευταία πολιτικά πρόσωπα για τα οποία η σχετική δικογραφία παρέμενε ανοιχτή, καθώς για τα υπόλοιπα οχτώ επίσης η σχετική δικογραφία έχει αρχειοθετηθεί. Μετά και την εν λόγω αρχειοθέτηση, για εννέα από τους δέκα συνολικά πολιτικούς που ενοχοποιήθηκαν για δωροληψίες στην υπόθεση της Novartis ο φάκελος έκλεισε και η δικογραφία τέθηκε στο αρχείο.
Ειδικότερα, ο κ. Μπαρδάκης αφού μελέτησε και αξιολόγησε τις διατάξεις των επίκουρων εισαγγελέων κατέληξαν στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης και για τα δύο αυτά πολιτικά πρόσωπα για τα οποία η έρευνα ήταν σε εκκρεμότητα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τους.
Δείτε παρακάτω την πράξη αρχειοθέτησης
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στον Άδωνι Γεωργιάδη, μία εκ των επικούρων εισαγγελέων είχε τη γνώμη, ότι έπρεπε να ζητηθεί η άδεια της Βουλής και να κληθεί ο υπουργός σε εξηγήσεις. Ωστόσο, με την άποψη αυτή δεν συντάχθηκαν οι άλλοι δυο επίκουροι εισαγγελείς, ούτε ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας ούτε όμως και ο εποπτεύων την έρευνα εισαγγελέας κ. Παν. Καψιμάλης.
Αντίθετα, ομόφωνα οι τρεις επίκουροι εισαγγελείς τάχθηκαν υπέρ της αρχειοθέτησης του σχετικού φακέλου όσον αφορά στον κ. Αβραμόπουλο. Την αποψή αυτή, υποστήριξαν στη συνέχεια τόσο ο επικεφαλής της Εισαγγελίας κ. Μπαρδάκης, όσο και ο κ. Καψιμάλης,
Πλέον, η υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοσύνη, μόνον για τον Ανδρέα Λοβέρδο, βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργό. Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος έχει ζητήσει και ο ίδιος να εκκαθαριστεί από τη δικαιοσύνη η υπόθεση του, ενώ η αρμόδια ανακρίτρια έλαβε θέση υπέρ της παραγραφής της όλης υπόθεσης, κάτι που εκκρεμεί προς κρίση στο δικαστικό συμβούλιο, μετά την διατύπωση αντίθετης άποψης από τον αρμόδιο εισαγγελέα.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης «εκ του υπάρχοντος αποδεκτικού υλικού δεν προκύπτουν πράξεις ή παραλείψεις του πρώην υπ. Υγείας Α. Γεωργιάδη που να δύνανται να συσχετισθούν με πιθανή πράξη παθητικής δωροδοκίας-δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων. Ως εκ τούτου και οι αιτιάσεις του μάρτυρα με την κωδική ονομασία Κελέση δεν βρίσκουν έρεισμα στο ως άνω αποδεικτικό υλικό. Δεν προέκυψαν επίσης πραγματικά περιστατικά ικανά να θεμελιώσουν την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της νομιμοποιήσεως εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».