Επίκαιρη ερώτηση Κατρούγκαλου: «Γιατί δεν εφαρμόζεται το Σύνταγμα στους λειτουργούς της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης;»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσε ο βουλευτής του Βόρειου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος με θέμα: «Γιατί δεν εφαρμόζεται το Σύνταγμα  στους λειτουργούς της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης;».

 

Ο βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνει:

 

–       Με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνυποβάλαμε ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εθνικής Άμυνας σχετικά με την καθυστέρηση εφαρμογής της αναθεωρημένης παρ. 5, του άρθρου 96 του Συντάγματος για τους λειτουργούς της στρατιωτικής δικαιοσύνης.

 

–       Επισημαίναμε εκεί ότι η εν λόγω ρύθμιση αναβαθμίζει την εν γένει λειτουργία της δικαστικής εξουσίας και αποτυπώνει τη διαλεκτική πορεία της αποστρατικοποίησης της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, ώστε αυτή  να απονέμεται από Δικαστές σε Πολίτες που έχουν την ιδιότητα του Στρατιωτικού.

 

–        δεν κατατέθηκε ακόμη νομοθετική πρόβλεψη εφαρμογής της συνταγματικής επιταγής, αλλά, όπως προκύπτει από το από 6/5/2021 Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, παρά το γεγονός ότι έχουν ζητήσει εγγράφως, την 08-12-2020 και τη 17-3-2021, να συναντηθούν μαζί σας, αρνείστε να τους δείτε ή  να τους γνωστοποιήσετε τους λόγους της κωλυσιεργίας.

 

–       στην απάντηση σας στην προαναφερθείσα ερώτηση αναφέρατε ότι συνεργάζεστε με το συναρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο ισχυρισμός σας όμως αυτός ουσιαστικά διαψεύδεται  από την αντίστοιχη απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης (αρ. πρωτ. 18/2021), η οποία αναφέρει, επί λέξει ότι «η πρωτοβουλία νομοθέτησης για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 96 του Συντάγματος ανήκει στο συνερωτώμενο Υπουργό Εθνικής Άμυνας» και δηλώνει την ετοιμότητά για κάθε αναγκαία συνέργεια μαζί σας, η οποία, προφανώς, ακόμη δεν έχει συμβεί.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πότε προτίθεται, επιτέλους, να αναλάβει την υποχρεωτική εκ του Συντάγματος νομοθετική πρωτοβουλία για την εφαρμογή της ρύθμισης της παρ. 5 του άρθρου 96 αυτού;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *