Γεροβασίλη : η ύφεση είναι εδώ και χρειάζεται σχέδιο

Σε εισαγωγικό στη συζήτηση σχόλιο του δημοσιογράφου για τις φυσικές ομορφιές της Ηπείρου ως τουριστικού προορισμού, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη  σημείωσε πως η Ήπειρος με την φυσική της ομορφιά και την διαχρονικά χαμηλή της ανάπτυξη θα δεχτεί και εκείνη πλήγμα ως συνέπεια της  έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης της επερχόμενης ύφεσης από την κυβέρνηση της ΝΔ.  

Δεν αρκεί η σχετική επιτυχία των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης. Δεν έχει έως τώρα εμφανιστεί ένα σχέδιο πρόληψης της ύφεσης η οποία έρχεται ούτως ώστε να στηριχθούν οι κρίσιμοι τομείς, οι επιχειρήσεις  και οι εργαζόμενοι. Μάλλον μιλάμε για απουσία πλήρους σχεδίου που θα δράσει σε ανάσχεση, κατά το δυνατόν, της ύφεσης.

Ως εξελίσσεται η επιδημία πέραν του υγειονομικού (το οποίο επίσης περιμένουμε να δούμε γιατί τίποτα δεν  έχει κριθεί ακόμη), στο οικονομικό και κοινωνικό κομμάτι, είναι βέβαιο ότι πολλές από τις επιχειρήσεις όταν αρθούν τα μέτρα δεν είναι σε θέση να ανοίξουν καν, ενώ με τους περιορισμούς οι οποίοι θα υπάρχουν όσες ανοίξουν θα υποχρεωθούν να λειτουργήσουν με μειωμένο προσωπικό.  Άρα χωρίς στήριξη των επιχειρήσεων εκ των προτέρων με ζεστό χρήμα  δεν θα μπορέσουν να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας.

Η ύφεση έρχεται η κυβέρνηση την παρατηρεί, δεν δρα προληπτικά. δεν υιοθετεί προτάσεις ή έστω μέρος των προτάσεών μας ως αντιπολίτευσης.

Καλή αντιπολίτευση για την κυβέρνηση είναι η ανύπαρκτη αντιπολίτευση

Παρεμπιπτόντως  η αντιπολίτευση τείνει να «εξαφανιστεί» ως επίσης και κάθε φωνή που ασκεί κριτική τείνει να απομονωθεί η δε κυβέρνηση κάθεται στις δάφνες του πρώτου πακέτου περιοριστικών μέτρων νομίζοντας ότι έτσι θα διαδράμει και θα είμαστε τυχεροί να γλιτώσουμε από την επιδημία.

Κατάρρευση της μεσαίας τάξης έρχεται. Η αριστεία κατέπεσε. Εμείς είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε με προτάσεις οι οποίες δυστυχώς δεν εισακουγονται.

Η ΝΔ ανακρούει πρύμναν στο φιάσκο της τηλεκατάρτισης και πανηγυρίζει την επιτυχία του ΠΘ

Σχετικά με τις εξελίξεις στο φιάσκο της τηλεκατάρτισης και προσπερνώντας το ειρωνικό σχόλιο του κ. Σαλμά  ότι «κάτι έκανε και η αξιωματική αντιπολίτευση. Μετά από ένα χρόνο την είδαμε γιατί έχει εξαφανιστεί» η Όλγα Γεροβασίλη προέτρεψε να μην προσπαθεί να στρεβλώσει την έννοια των λέξεων:  «Η κυβέρνηση πιάστηκε έτοιμη για μία σκανδαλώδη διαδικασία η οποία εξυπηρετούσε 6 συγκεκριμένες πλατφόρμες κατά κύριο λόγο. Το ότι πιάστηκε και το ότι ανέκρουσε πρύμναν δεν θα το μεταφράσουμε σε μία κυβέρνηση η οποία δρα και διορθώνει.  Αυτά είναι παρανοήσεις. Εδώ έχουμε έφοδο του πελατειακού κράτους, και αδιαφανείς διαδικασίες!

Με την κοινωνία σε αποκλεισμό και προβληματική λειτουργία του Κοινοβουλίου κατεβαίνουν τα νομοσχέδια της ΝΔ

Παράλληλα έχουμε προβληματική λειτουργία του κοινοβουλίου εν μέσω πανδημίας. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για το περιβάλλον, το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο και το νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζεται να φέρει για την παιδεία, ενόσω βρισκόμαστε εν μέσω κρίσης με την κοινωνία σε αποκλεισμό και να μην επιτρέψει περαιτέρω έκπτωση των δημοκρατικών λειτουργιών. 

 Έφοδος των πολιτών στην έφοδο του πελατειακού κράτους

Ταυτόχρονα σε αυτή την δύσκολη περίοδο αυτό το οποίο παρατηρούμε είναι οι αντιδράσεις των πολιτών. Φάνηκε ότι το κράτος των πολιτών -κράτος υπό την έννοια της ισχύος- και υφίσταται και αναδεικνύεται, όχι μόνο στο θέμα των vouchers.

Δεν είναι πανάκεια η προσπαθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης. H αλήθεια είναι εδώ, η ζωή το ίδιο και καταδεικνύει τα θέματα.

Η επιτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της κρίσης είναι αποτέλεσμα πολιτικής & μεθοδολογικής ταχυδακτυλουργίας

Από την πλευρά μας, ως Αξιωματική αντιπολίτευση σταθήκαμε υπεύθυνα με προτάσεις απέναντι στην υγειονομική κρίση. Όμως  θέλω να επισημάνω ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να μην υπάρξει ορθή ανάγνωση της μέχρι τώρα διαχείρισης της επιδημίας από την κυβέρνηση και να περιοριστεί σε λιβανίσματα και στήριξη του προφίλ του κ. Μητσοτάκη.  

Ενώ δεν αμφισβητείται από το ΣΥΡΙΖΑ ότι στην Ελλάδα λειτούργησαν επιτυχώς τα περιοριστικά μέτρα, αυτό δεν μεταφράζεται μονοσήμαντα σε επιτυχία της κυβέρνησης! Είναι λάθος ανάγνωση.  Είναι μεθοδολογικά ανεπαρκής και πολιτικά σκόπιμη. Η ανάγνωση οφείλει να είναι πολυπαραμετρική.  Για παράδειγμα πρέπει να ληφθούν υπ όψιν δεδομένα όπως:

  • Είναι ή δεν είναι μία παράμετρος επιτυχίας το γεγονός ότι η χαμηλή διεθνής κίνηση επιβατώνστην Ελλάδα σε σχέση π.χ. με το Βέλγιο ή άλλες χώρες σχετίζεται με το βαθμό και το εύρος διάδοσης του ιού;
  • Είναι ή δεν είναι μία (μικρή πιθανώς) παράμετρος επιτυχίας των περιοριστικών μέτρων το γεγονός ότι το ΕΣΥ γεννά λιγότερη εμπιστοσύνη στους πολίτεςαπό το ό,τι θα γεννούσε εάν η κυβέρνηση της ΝΔ επεδείκνυε με συγκεκριμένες πολιτικές και πριν ξεσπάει η πανδημία στήριξη και πίστη στο δημόσιο σύστημα υγείας;
  • Είναι ή δεν είναι μία παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπ όψιν στην ανάγνωσή μας το ότι υπήρξαν χώρες οι οποίες έδρασαν ταυτόχρονα με την Ελλάδα ή και νωρίτερα (π.χ. το Βέλγιο) ως προς την λήψη περιοριστικών μέτρων. Παρ όλα αυτά είχαν πολύ περισσότερα κρούσματα και περισσότερους θανάτους. Μήπως αυτό οφείλεται όχι σε επιτυχία των κυβερνητών αλλά στο γεγονός ενός υψηλού βαθμού οικονομικής και κοινωνικής  διεθνοποίησης αυτών των χωρών σε σχέση με την Ελλάδα;  

Μήπως τελικώς κάποιοι, όπως διάβασα κάπου,  υπήρξαν πιο τυχεροί να κυβερνούν σε χώρες με χαμηλότερη μετάδοση του ιού από κάποιους άλλους; Όλα αυτά είναι καλό να μην αποκρύπτονται σκοπίμως και κυρίως να μην θυσιάζεται η αλήθεια στην αγωνιώδη προσπάθεια στήριξης του πρωθυπουργικού προφίλ. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *