Γιώργος Τσίπρας: «Υπάρχει κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης»

«Υπάρχει κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης», τονίζει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δυτικής Αττικής, Γιώργος Τσίπρας, με αφορμή σχετική επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή, «αλλά ο κ. Σκυλακάκης περιορίστηκε να παραπέμψει στον κ. Γεωργιάδη, στο ΕΣΠΑ και στο μέλλον… Απειροελάχιστα έχουν γίνει για τη Δυτική Αττική, απαιτούνται άμεσα μέτρα στοχευμένα στην περιοχή και η κυβέρνηση ελπίζει απλώς να “ανοίξει” η οικονομία στις 16 Μαρτίου… Όταν τονίζουμε ότι μόλις το 2,72% των επιχειρήσεων της Δυτικής Αττικής έχουν ενισχυθεί από το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το ΤΕΠΙΧ 2 μέχρι σήμερα, ο κ. Σκυλακάκης κυνικά υποβαθμίζει το γεγονός, λέγοντας ότι οι μικρές επιχειρήσεις της περιοχής δεν πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια».

 

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της συζήτησης της ερώτησης στη Βουλή, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε: «Δική μας πεποίθηση είναι ότι με το άνοιγμα, μετά τις 16 Μαρτίου, του λιανεμπορίου, θα μπορέσει να ανακάμψει η κατανάλωση και τότε θα δούμε ποια πρόσθετα μέτρα θα πάρουμε για να κρατήσουμε βιώσιμες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ενώ για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων σχολίασε ότι: «Το κύριο θέμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ότι δεν διαθέτουν τραπεζικό προφίλ για αυτό και δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω εγγυοδοτικών προγραμμάτων και χρησιμοποιούμε την επιστρεπτέα προκαταβολή».

Αναφερόμενος στις απαντήσεις του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, στη Βουλή ο κ. Τσίπρας επισημαίνει τα εξής:

  • Ο κ. Σκυλακάκης πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα, κοινώς στον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έχει προβεί σε επανειλημμένες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις το τελευταίο δίμηνο για έκτακτη ενίσχυση, ad hoc, εξειδικευμένα εργαλεία για τη Δυτική Αττική.
  • Σε σχέση με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, ο κ. Σκυλακάκης περιορίστηκε να αναφέρει ποσά για το σύνολο της Αττικής κι όχι συγκεκριμένα για τη Δυτική, υποσχόμενος αόριστα κυβερνητική πρωτοβουλία, όπως και για τις πάγιες δαπάνες -οι οποίες σύμφωνα με δήλωση του κ. Σκυλακάκη στο «Mega», δεν θα αφορούν όλες τις επιχειρήσεις. Δεν σχολίασε το γεγονός ότι έχουν δοθεί επιδόματα ειδικού σκοπού μόλις σε 4.500 μικρούς επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους της Δυτικής Αττικής.
  • Οι επιχειρηματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι της Δυτικής Αττικής, ωστόσο, έχουν ανάγκη ενισχύσεων εδώ και τώρα: μετατροπή της επιστρεπτέας ενίσχυσης σε μη επιστρεπτέα, γενναία αξιοποίηση του προγράμματος κάλυψης παγίων δαπανών, διεύρυνση του καθυστερημένου προγράμματος μη επιστρεπτέας της Περιφέρειας Αττικής, πάγωμα και κούρεμα χρεών προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες, χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν θα απευθύνονται σε λίγους και εκλεκτούς. Τις προτάσεις αυτές, τις προτάσεις των φορέων της περιοχής και την αξιοποίηση ειδικών και καινοτόμων ευρωπαϊκών εργαλείων έχουμε αναπτύξει επανειλημμένα στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο από το Νοέμβριο που η περιοχή μπήκε σε σκληρό lockdown.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Δυτικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ζητήσει τρεις φορές να λάβει τα παρακάτω συγκεκριμένα στοιχεία για τη Δυτική Αττική χωρίς να πάρει απάντηση:

  • Πόσοι ενισχύθηκαν και -κυρίως- πόσοι απορρίφθηκαν στα διάφορα προγράμματα της επιστρεπτέας προκαταβολής.
  • Πόσες αιτήσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών της Δυτικής Αττικής έχουν κατατεθεί στο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας της Περιφέρειας Αττικής και πόσες έχουν απορριφθεί.
  • Πόσα «λουκέτα» έχουν υπάρξει, πόσες επιχειρήσεις τέθηκαν σε αναστολή και πόσοι εργάζονταν στις επιχειρήσεις που έκλεισαν ή μπήκαν σε αναστολή.
  • Πόσοι άνεργοι ή πόσοι μη ενεργοί υπάρχουν στη Δυτική Αττική και ποια είναι η εξέλιξη του μέσου μισθού από την αρχή της πανδημίας ως σήμερα.
  • Πόσα επιδόματα ειδικού σκοπού και τι ύψους έχουν δοθεί σε επιστήμονες, επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους της ΠΕ Δυτικής Αττικής.

«Υπάρχει ζήτημα με τα χρηματοδοτικά που είναι χαμηλά τα ποσοστά, αλλά υπάρχει ζήτημα και με το ποιοι πήραν Επιστρεπτέα Προκαταβολή και για πόσους από αυτούς είναι μη επιστρεπτέα. Δεν έχουμε στοιχεία, αλλά η εικόνα που έχουμε δεν είναι καθόλου καλή», τόνισε ο κ. Τσίπρας στη δευτερολογία του και πρόσθεσε: «Υπάρχει θέμα αναστολής υποχρεώσεων και χρεών. Τι θα γίνει με τα χρέη; Είτε προς τράπεζες, είτε προς εφορίες. Εάν υπάρξουν ειδικά μέτρα για τη Δυτική Αττική, θα έπρεπε να πάρουν αυτή τη μορφή».

Δείτε στο παρακάτω βίντεο το μπρα ντε φερ, μεταξύ του Θ. Σκυλακάκη και του Γ. Τσίπρα:

«Η πίσω αυλή της Αττικής»

Κατόπιν τούτων, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να αποστρέφει το βλέμμα της από τα επιτακτικά αιτήματα, τις προτάσεις και τις δραματικές εκκλήσεις των τοπικών παραγωγικών και αυτοδιοίκητικων φορέων, των Σωματείων και των κοινωνικών Ενώσεων της Δυτικής Αττικής, ενισχύοντας την εντύπωση ότι η Δυτική Αττική ήταν και θα παραμείνει η πίσω αυλή της Αττικής».

«Τρίτη φορά που δεν παίρνουμε απαντήσεις»

Αυτή ήταν η τρίτη φορά που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων στη Δυτική Αττική. Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ζητήσει λεπτομερή στοιχεία -για την εξαγωγή συμπερασμάτων- για την όλη οικονομική επιβάρυνση της Δυτικής Αττικής που υπέστη επί μήνες σκληρό lockdown.

Στις 5 Νοεμβρίου 2020, είκοσι δύο Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Δυτικής Αττικής, Γιώργου Τσίπρα, κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίκων με θέμα: «Αποτελεσματικότητα και αναλογικότητα των οικονομικών ενισχύσεων της πανδημίας για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στη Δυτική Αττική». Όπως επισήμαιναν, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι της Δυτικής Αττικής έχουν πληγεί ιδιαίτερα οικονομικά όλη αυτήν την δύσκολη περίοδο και για αυτό ζήτησαν την ενίσχυση των επιχειρήσεων και της εργασίας των εργαζομένων της Δυτικής Αττικής.

Παράλληλα, οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών, κλήθηκαν να δώσουν:

  • επαρκή στοιχεία του κύκλου εργασιών των καταστημάτων εστίασης και των λοιπών επιχειρήσεων του συνόλου των Δήμων της Διοικητικής Διαίρεσης της Περιφερειακής Ενότητας της Δυτικής Αττικής
  • στοιχεία των ενισχύσεων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΤΕΠΙΧ2 & Εγγυοδοτικό Ταμείο)
  • στοιχεία των δανειοδοτήσεων του συνόλου των προγραμμάτων της Επιστρεπτέας
    Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις του συνόλου των Δήμων της ΠΕ Δυτικής Αττικής
    στοιχεία του ΓΕΜΗ με τον αριθμό των επιχειρήσεων ανά πρωτοβάθμιο κλάδο ΚΑΔ
    που έκλεισαν (Μητρώο Διαγραφών & Συστάσεων) στους ανωτέρω Δήμους από τον
    Φεβρουάριο 2020 μέχρι σήμερα καθώς και πόσους εργαζόμενους απασχολούσαν
  • στοιχεία με το σύνολο όσων εργαζομένων βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας ανά μήνα και ανά ΚΑΔ δραστηριότητας, την εξέλιξη του πλήθους των ανέργων και του μη ενεργού πληθυσμού της Δυτικής Αττικής από τον Φεβρουάριο 2020 μέχρι σήμερα καθώς και την εξέλιξη του μέσου μισθού για το ίδιο διάστημα.

Η απάντηση ήρθε από το υπουργείο Οικονομικών και τον αρμόδιο υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα. Ο κ. Σταϊκούρας, στην απάντησή του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, παρέθεσε τα -τότε- γενικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και είχαν καθοριστεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την περιοχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε λίγες ημέρες αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 30 Δεκεμβρίου του 2020, καθώς, όπως τόνισαν οι βουλευτές του, δεν έλαβαν επαρκείς απαντήσεις στην πρώτη τους ερώτηση για τη Δυτική Αττική. Στη δεύτερη ερώτηση, η αξιωματική αντιπολίτευση παρέθεσε στοιχεία που αποδείκνυαν ότι μόλις «το 3% των επιχειρήσεων της περιοχής έχουν ενισχυθεί από το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το ΤΕΠΙΧ 2 μέχρι σήμερα», καλώντας τους υπουργούς να κάνουν αποδεκτά μέτρα αρμόδιων φορέων και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα:

  • την μετατροπή της επιστρεπτέας ενίσχυσης σε μη επιστρεπτέα κατ εφαρμογή της από 28/1/21 αναθεώρησης του Ευρωπαϊκού Προσωρινού Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων
  • την αξιοποίηση του προγράμματος κάλυψης παγίων δαπανών κατ εφαρμογή της από 13/10/20 αναθεώρησης του Ευρωπαϊκού Προσωρινού Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων ( πρόγραμμα που η αρμόδια Επίτροπος Βερσταγκερ χαρακτήρισε σωτήριο για τους βαθιά πληττόμενους κλάδους της εστίασης, του λιανεμπορίου κοκ)
  • την πρωτοβουλία να δοθεί μεγαλύτερο μερίδιο από το καθυστερημένο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας της Περιφέρειας Αττικής

Παράλληλα, ερωτήθηκαν οι υπουργοί αν θα υπάρξει ειδική μέριμνα να αυξηθεί η χρηματοδότηση με μη επιστρεπτέα προκαταβολή για τη Δυτική Αττική, αλλά και με ποιο σκεπτικό χρηματοδοτήθηκε από την Αναπτυξιακή Τράπεζα ΑΕ (Εγγυοδοσίας και το ΤΕΠΙΧ 2) μόλις το 2,72% των επιχειρήσεων της ΠΕ Δυτικής Αττικής.

Ο αναπληρωτής υπουργός, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στη δεύτερη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες στις οποίες έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις – καταστήματα εξαιτίας των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού, έγιναν οι απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της στήριξης της επιχειρηματικότητας, με γνώμονα την ισονομία των πολιτών και την οικονομική βιωσιμότητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

πηγή:newsique

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *