H κληρονομιά και οι νέες προκλήσεις του ΝΑΤΟ
Ειδική εκδήλωση για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιήθηκε από τις 10 μέχρι τις 13 Απριλίου στους Δελφούς υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
O πρώην υπουργός Άμυνας και Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ Νίκος Παναγιωτόπουλος άνοιξε την συζήτηση, σημειώνοντας ότι το ΝΑΤΟ δημιουργηθηκε για να αποτρέψει την επιθετικότητα της τότε ΕΣΣΔ και των δορυφόρων της, και τώρα μετά από 75 χρόνια και 10 διευρύνσεις, αριθμεί πλέον 32 μέλη (με την προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας πρόσφατα) και πάλι είναι εδώ για να αντιμετωπίσει την απειλή της Ρωσίας.
«Η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι η πλέον επιτυχημένη και ισχυρή συμμαχία στην ιστορία», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι στο μέλλον αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι να συνεχίσουν οι ΗΠΑ να είναι ενεργές στη συμμαχία αυτή, αλλά και τα κράτη-μέλη να επενδύουν στην άμυνά τους.
H Oana Lungescu, distinguished Fellow Royal United Services Institute, Belgium σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ ανα δεκαετία μεταλλάσσεται ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής, αλλά παραμένει σταθερό στην κεντρική του στόχευση ότι η «επίθεση σε ένα κράτος-μέλος είναι επίθεση σε όλους τους συμμάχους».
Ο κ. Θάνος Ντοκος, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, είπε ότι το ΝΑΤΟ είναι απαραίτητο. «Δεν πετάς την ομπρέλα σου όταν δεν βρέχει», είπε χαρακτηριστικά για να τονίσει τη σημασία της συμμαχίας. «Λειτουργεί σαν πολιτική ασφάλειας στην περίπτωση που χρειαστεί», τόνισε. Ο κ. Ντόκος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις χώρες του Νότου, τονίζοντας ότι αν συμβεί κάτι σε αυτές, θα επηρεαστούν όλες οι χώρες του Βορρά.
Η κα. Μαριλένα Κοππά, καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο σημείωσε ότι οι σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ διανύουν τώρα την καλύτερη περίοδό τους μετά από τις Διακηρύξεις. Είπε ότι το μέλλον της ασφάλειας στην Ευρώπη είναι να είναι ενωμένη η ΕΕ με το ΝΑΤΟ και ότι πρέπει να καλλιεργηθεί πιο συστηματικά η εμπιστοσύνη ανάμεσα στα κράτη-μέλη.
Η κα. Βarbοra Maronkova, σύμβουλος επικοινωνίας του ΝΑΤΟ, είπε ότι οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ από την πρώτη στιγμή στήριξαν την Ουκρανία έμπρακτα. Τόνισε δε ότι περιπτώσεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία αποδεικνύουν γιατί είναι σημαντικό να έχεις συμμάχους σε μακρινή γεωγραφική απόσταση (όπως για παράδειγμα η Αυστραλία).
Ο κ. Νίκος Λούτας, Head of Data & AI Policy Unit Innovation, Hybrid and Cyber Division ΝΑΤΟ μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης των νέων τεχνολογιών της συμμαχίας. «Ο πόλεμος με την παραδοσιακή του μορφή δεν υπάρχει πια, συνεπώς είναι σημαντικό να επενδύουμε σε κυβερνοασφάλεια, τεχνητή νοημοσύνη, και αυτό που ονομάζεται emerging disruptive technology». Τέλος, ο κ. Λούτας σημείωσε ότι μιλάμε πλέον για ένα εντελώς διαφορετικό και νέο οικοσύστημα, το οποίο το ΝΑΤΟ πρέπει να εντάξει στην στρατηγική του. «Δεν είναι μόνο η στρατηγική που έχει σημασία, αλλά και τα μέσα με τα οποία μπορείς να την υλοποιήσεις», πρόσθεσε.
Κλείνοντας , ο κ. Αλέξανδρος Διακοπουλος, Executive Chairman Hellenic Aerospace Industry S.A, Greece, μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη σημασία των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ: «Η μεγαλύτερη δύναμη του ΝΑΤΟ είναι η συμμετοχή των ΗΠΑ. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρήσουν από τη συμμαχία, αυτή θα είναι η μεγαλύτερη αδυναμία της»