Η Amazon θα “σκοτώσει” το επιχειρηματικό μοντέλο μεγάλων αλυσίδων φαρμακείων

Του Panos Mourdoukoutas

H είσοδος της Amazon στην αγορά του φαρμάκου θα “σκοτώσει” το επιχειρηματικό μοντέλο των παραδοσιακών αλυσίδων φαρμακείων όπως είναι η CVS και η Walgreens, με τον τρόπο με τον οποίο “σκότωσε” το επιχειρηματικό μοντέλο της αλυσίδας βιβλιοπωλείων Borders Group στο παρελθόν. Και αυτό είναι κακό νέο για τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, όπως είναι οι ταμίες που εργάζονται σε αυτά τα παραδοσιακά φαρμακεία.

Η απόφαση της Amazon να εξαγοράσει το διαδικτυακό φαρμακείο PillPack έστειλε έστειλε ένα ξεκάθαρο και δυνατό μήνυμα στις παραδοσιακές αλυσίδες φαρμακείων CVS και Walgreens: Η κυριαρχία σας στον τομέα του φαρμάκου τελείωσε. Αυτό σημαίνει πιέσεις στα περιθώρια κέρδους, καθώς ο ανταγωνισμός από τον διαδικτυακό κολοσσό θα διαβρώσει τη δύναμη που έχουν τώρα οι δύο αλυσίδες σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση.

Οι δύο αλυσίδες έχουν περιθώρια λειτουργικού κέρδους διπλάσια σε σχέση με αυτά της της Amazon.

Την ίδια ώρα, ο ανταγωνισμός από την Amazon είναι καλό νέο για τους καταναλωτές.

Όμως, είναι κακό νέο για τους μετόχους των δύο εταιρειών, που την Πέμπτη άρχισαν να πουλάνε μετοχές μετά την είδηση της εξαγοράς της PillPack.

Είναι επίσης κακό νέο για τους εργαζόμενους των CVS και Walgreens, γιατί η Amazon θα τις αναγκάσει να αλλάξουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, προκειμένου να ανταγωνιστούν το μικρό λειτουργικό περιθώριο κέρδους του διαδικτυακού γίγαντα.

Μία από τις αλλαγές που πρέπει να κάνουν θα είναι η μετάβαση από τις πωλήσεις φαρμάκων στο κατάστημα στις διαδικτυακές πωλήσεις. Αυτό σημαίνει μικρότερη κίνηση στα καταστήματα και λιγότερες πωλήσεις άλλου είδους προϊόντων που οι δύο αλυσίδες πουλάνε σε όσους αγοράζουν τα φάρμακά τους εκεί.

Με λιγότερες πωλήσεις, οι δύο αλυσίδες φαρμακείων έχουν μόνο μία επιλογή: να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία ώστε να υποκαταστήσουν τους εργαζόμενους, όπως έχει κάνει η Amazon στα Amazon Go Stores.

Πρόκειται για μια νέα αλυσίδα παντοπωλείων, που ξεκίνησε σε πειραματική βάση το 2017. Εκεί δεν υπάρχουν εργαζόμενοι στους ορόφους για να βοηθήσουν τους πελάτες ούτε εργαζόμενοι στην υποδοχή, αλλά ούτε και ταμίες. Όλοι τους έχουν υποκατασταθεί από την τεχνολογία, μέσω της οποίας παρακολουθούνται οι πελάτες που μπαίνουν στο κατάστημα, καταγράφονται αυτά που αγοράζουν και διασφαλίζεται ότι χρεώνονται αναλόγως.

Ενώ το πρωταρχικό κίνητρο πίσω από την απόφαση της Amazon για αυτό το νέο είδος καταστημάτων είναι η γρήγορη εξυπηρέτηση του πελάτη με τη μείωση της μεγάλης ουράς που συχνά παρατηρείται σε παντοπωλεία, η μείωση του εργατικού κόστους βοηθά τις εταιρείες σε ένα περιβάλλον στο οποίο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός.

capital

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *