Η Κίνα θέλει να κάνει υποχρεωτικό τον ηλεκτρονικό εντοπισμό των αυτοκινήτων
Από όταν οι άνθρωποι απέκτησαν “ηλεκτρονική/on line ζωή” οι παρακολουθήσεις έγιναν μια αρκετά κερδοφόρα βιομηχανία και ο κόσμος δεν δυσφορεί αφού η παρακολούθηση συνοδεύεται από την γενικότερη νεύρωση για μεγαλύτερη ασφάλεια και έλεγχο, αλλά και από την συμμετοχή στο τεχνολογικό αλισβερίσι.
Στην ΛΔ της Κίνας, μιας χώρας με έντονο αυτοκρατορικό/συγκεντρωτικό υπόβαθρο, η παρακολούθηση εξελίσσεται σε κυρίαρχη ιδεολογία της κοινωνίας. Σκοπός είναι να καταγράφονται, αλλά και να κρίνονται τα πάντα, δίνοντας πραγματική υπόσταση στον “μεγάλο αδελφό” και κάνοντας τα πιο δυστοπικά μυθιστορήματα να φαίνονται απλοϊκά, ή αυτό που λέμε πως η πραγματικότητα ξεπερνά την τέχνη. Δεν μιλάμε απλά για κάμερες στους δρόμους, αλλά για ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης, με το όνομα “Sharp Eyes”, που με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου γνωρίζει που βρίσκεται ο καθένας και ενδεχομένως και τι λέει, ή πως αισθάνεται.
Οι κάμερες δεν είναι μόνο στους δημόσιους χώρους αλλά και σε ιδιωτικούς και προσωπικά θεωρώ πως στόχος είναι να γίνουν και κρυφές. Κάποιοι ίσως σκεφτούν πως αυτό δεν είναι πρόβλημα αν δεν κάνεις κάτι παράνομο, αλλά το νόμιμο ορίζεται από κάποιους ανθρώπους και άρα αυτοί αποκτούν έναν ιδιαίτερο έλεγχο στην ζωή των υπολοίπων. Ήδη κάποιες πόλεις της Κίνας δημοσιεύουν σε πινακίδες, όσους χρωστάνε ή ακόμη και όσους πεζούς πέρασαν τον δρόμο με κόκκινο, ή εκτός της διάβασης και σίγουρα αυτά είναι μόνο η αρχή.
Στα αυτοκίνητα, από αρχές Ιουλίου θα γίνει προαιρετική η χρήση της ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνοτήτων (RFID) και από το 2019 θα γίνει υποχρεωτικό. Προσωπικά εκτιμώ πως οι περισσότεροι θα σπεύσουν να το τοποθετήσουν στα αυτοκίνητά τους ακόμη και από την προαιρετική περίοδο, θέλοντας να επιδείξουν διάθεση συμμόρφωσης. Το σύστημα αυτό δεν θα παρακολουθεί ακριβώς σε πραγματικό χρόνο την θέση των οχημάτων, αλλά θα τα “τσεκάρει” κάθε φορά που περνάνε από συγκεκριμένα check points. Η τεχνολογία των RFIDs είναι αρκετά παλιά, ξεκίνησε από την πολεμική βιομηχανία για την αναγνώριση των φίλιων μονάδων και εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιείται σε εμπορικές εφαρμογές όπως τα bar codes και τα κλειδιά.
Αντιδράσεις από πλευράς των πολιτών της Κίνας δεν αναμένω, το ερώτημα είναι πότε αυτά τα συστήματα θα εξαχθούν στην Δύση και τι αντίκτυπο θα έχουν στον ανθρωπότυπο των φιλελεύθερων κοινωνιών.