Η Περιφέρεια και Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη διαχείριση της κρίσης
Σε συζήτηση στο πρώτο πάνελ της τελευταίας ημέρας του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με θέμα τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από την περιφέρεια και την τοπική αυτοδιοίκηση, συμμετείχαν ο Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Κεντρικής Ελλάδας και ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικάλων. Το πάνελ συντόνισε η δημοσιογράφος Λένα Παρασκευά .
Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι από την κρίση βγαίνουμε με τα λιγότερα τραύματα σε σχέση με άλλες χώρες και αυτό δείχνει ότι ήμασταν έτοιμοι για τη διαχείριση της. «Με τα μέτρα πρόληψης περιορίσαμε τις απώλειες», είπε. Συνέχισε λέγοντας, ότι έχουν εκπονηθεί προγράμματα για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων, όπως δωρεά γευμάτων και δωρεάν πρόσβαση σε γιατρούς και νοσηλευτές και ότι 100 εκατ. έχουν διατεθεί για δομές αστέγων, ευπαθών ομάδων, γηροκομεία, και υπηρεσίες σίτισης. Επίσης, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι η επόμενη μέρα πρέπει να έχει ως στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας, και η ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων με αιχμή την κυκλική οικονομία και την πράσινη ανάπτυξη. Έμφαση δίνεται εξάλλου στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και στην ηλεκτροκίνηση, ενώ η περιφέρεια ενισχύθηκε με 10 χιλιάδες καφέ κάδους για τα βιο-απόβλητα και το 2020 είναι “Χρονιά ανακύκλωσης για την Αττική”. Κλείνοντας ο κ. Πατούλης είπε ότι “δώσαμε τις πρώτες μας εξετάσεις και ήταν επιτυχείς, δεν πρέπει αυτό να μας εφησυχάζει αλλά να είναι μια ευκαιρία να αναδειχθεί η χώρα μας ως ασφαλής και φιλόξενη, προσελκύοντας περισσότερο τουρισμό”.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, μίλησε για το άνοιγμα του αεροδρομίου νωρίτερα από το προγραμματισμένο και τόνισε ότι η Περιφέρεια είναι σε ετοιμότητα για τη διασφάλιση της υγείας των επισκεπτών και εργαζομένων. Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι οι δομές της Περιφέρειας στάθηκαν αντάξιες των περιστάσεων και ότι τα αντανακλαστικά όλων των Δήμων βοήθησαν στην άμεση προσαρμογή στη νέα ψηφιακή εποχή. «Κεντρικό μας μέλημα να μην θέσουμε σε κίνδυνο κανέναν εργαζόμενο ή πολίτη», συνέχισε ο κ. Τζιτζικώστας, μιλώντας για τις εφαρμογές τηλε-ιατρικής, τη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, τα γεύματα μέσω του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” που προσέφερε η Περιφέρεια σε στενή συνεργασία με τους Δήμους. “Το πρόβλημα της επόμενης μέρας εστιάζεται στην τοπική οικονομία και την αύξηση της ανεργίας. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να επανέλθουν, φοβάμαι ότι θα δούμε πολλά λουκέτα φέτος και ειδικά στον χώρο της εστίασης». Κλείνοντας, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε τη σημασία της απόφασης όλων των περιφερειών της χώρας να συμβάλουν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, μέσω πόρων του ΕΣΠΑ (700 εκατ. ευρώ) ώστε να ενισχυθούν οι οριζόντιες δράσεις του κράτους.
Ο Φάνης Σπανός είπε ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βγήκε από την κρίση με ελάχιστες πληγές. “Μετασχηματίσαμε την τουριστική προβολή της περιφέρειας με έμφαση στον εσωτερικό τουρισμό», είπε ο κ. Σπανός, παραθέτοντας τα πλεονεκτήματα της Περιφέρειας, που αναδείχτηκαν και μέσω σχετικής καμπάνιας που εκπονήθηκε, που την καθιστούν έναν εύκολα προσβάσιμο και ασφαλή προορισμό, έτοιμο να υποδεχτεί τουρίστες. Στόχος είναι, όπως τόνισε, να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα, να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις στα νέα πρωτόκολλα και δεδομένα. «Στεκόμαστε δίπλα στους επαγγελματίες, δίπλα στους πολίτες, δημιουργούμε ένα ολιστικό φάσμα δράσεων και πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τους Δήμους, την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα καλύτερο αύριο και να κάνουμε την κρίση ευκαιρία”, κατέληξε ο κ. Σπανός.
Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου είπε ότι στόχος είναι ” η πρωτοφανής υγειονομική κρίση να μην γίνει και κοινωνική κρίση. Γι’ αυτό τον λόγο δεν εισπράξαμε τέλη καθαριότητας, τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων κλπ. Αυτό ωστόσο δημιούργησε ένα μεγάλο κενό στον προϋπολογισμό των Δήμων και των Περιφερειών. Για να καλύψουμε το κενό στους προϋπολογισμούς μας φτιάξαμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα αναδείξει νέες δεξιότητες και νέες ευκαιρίες».
Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι τρία οφέλη προέκυψαν από την κρίση της πανδημίας: οι πόλεις έγινα πιο φιλικές στον πεζό, στον ποδηλάτη, μειώθηκε η μόλυνση μόλυνση και ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας έχει πλέον ως επίκεντρο την υγεία και τον άνθρωπο. «Πρέπει να αρχίζουμε να μιλάμε για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο οργανώνοντας το πρόγραμμά μας για την “επόμενη μέρα”, συμπλήρωσε κλείνοντας.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου μεταδίδεται σε live stream στο delphiforum.gr
Η παρακολούθηση του online Φόρουμ είναι ελεύθερη με εγγραφή στο delphiforum.gr