Η θέση της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» στο Περιφερειακό Συμβούλιο αναφορικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα έργα στο λιμάνι του Πειραιά  

Η πόλη έφτιαξε το λιμάνι και το λιμάνι δημιούργησε την πόλη. Η πόλη αναπτύσσεται και ευημερεί μαζί με το λιμάνι της, το οποίο αποτελεί και το περίφημο «θαλάσσιο μέτωπο» της. «Waterfront» καλείται στη διεθνή «γλώσσα» της χωροταξίας, της πολεοδόμησης και του αστικού σχεδιασμού, γιατί εκεί ανήκει.

Όταν το λιμάνι αποξενωθεί από την πόλη και ακολουθήσει την δική του ανεξάρτητη εξελικτική διαδρομή, με τα συμφέροντα του να στέκονται διαμετρικά αντίθετα από τα συμφέροντα της πόλης, δημιουργούνται σφοδρές και δραματικές συγκρούσεις. Συγκρούσεις προσβασιμότητας, συγκρούσεις κινητικότητας, συγκρούσεις και στο πεδίο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την ποιότητα ζωής της πόλης και των κατοίκων της.

Αυτή είναι και η περίπτωση του λιμανιού του Πειραιά. Δεκαετίες αλλοπρόσαλλων τριτοκοσμικών πολιτικών, δίχως όραμα, δίχως πρόγραμμα και κυρίως δίχως τον πολίτη, οδήγησαν στην δραματική αποξένωση του λιμανιού από την πόλη, με το λιμάνι να μεταλλάσσεται γοργά σε μία κατεύθυνση και την πόλη να μαραζώνει στην παρακμή σε μία άλλη.

Έτσι, η οποιαδήποτε θέση υπέρ ή κατά της συγκεκριμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΟΛΠ Α.Ε. δεν έχει κανένα νόημα καθόσον το πρόβλημα έγκειται στο ίδιο το «master plan» της ΟΛΠ Α.Ε. Ένα σχέδιο δίχως καμία απολύτως αξία, εκτός συγκυρίας και κυρίως εκτός ιστορίας, που εμβαθύνει περαιτέρω την καταστροφική ρήξη μεταξύ πόλης και θάλασσας, της πόλης και του παράκτιου μετώπου της και της πόλης και του λιμανιού της. Ένα σχέδιο που προχωρεί, βαθιά, στην ολοκλήρωση της μετατροπής του παράκτιου μετώπου της πόλης σε πόλο βαριάς βιομηχανίας, παντελώς αποκομμένο από αυτή, για να απορροφήσει το όποιο εναπομείναν ψήγμα ζωτικότητας της και να την σπρώξει ακόμη πιο βαθιά στον δρόμο της παρακμής. Ένα σχέδιο για ένα λιμάνι και ένα παράκτιο μέτωπο ως μνημεία πολιτικής χρεωκοπίας.

Η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» καλούμε την Περιφερειακή Διοίκηση να αποσύρει πάραυτα την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προς γνωμοδότηση και να υποδείξει στην ΟΛΠ Α.Ε. την δραστική ανασύνταξη του «master plan», βάσει των παγιωμένων διεθνών εμπειριών και των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθόσον η λύση του χρόνιου, δραματικού, προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι συνολική – πόλη και λιμάνι – και μόνο μία : μέσω της εις βάθος αστικής αναγέννησης του πολεοδομικού ιστού ως συνολικής αναδιοργάνωσης του συστήματος των υποδομών, της χωρικής ανάπλασης του θαλάσσιου μετώπου και της αναδιανομής και επικαιροποίησης των λειτουργιών της πόλης, με όρους συμβατότητας στις ανάγκες της βιώσιμης ευημερίας και, φυσικά, της υψηλής ποιότητας ζωής των κατοίκων της, κατοίκων και του λιμανιού της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *