Καλοκαίρι και ιδρώτας: οι νέες προτάσεις των ειδικών
Θα πίνατε ένα καυτό ποτό για να δροσιστείτε; Θα ξαπλώνατε φορώντας μόνο το αποσμητικό σας, για να μην ιδρώνετε την επόμενη μέρα; Μπορεί τα παραπάνω να ακούγονται υπερβολικά, αποτελούν ωστόσο τις νέες προτάσεις των ειδικών.
Σχεδόν 4.000.000 ιδρωτοποιοί αδένες παράγουν 25 ml ιδρώτα την ώρα, προκειμένου να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος σε κάθε περίσταση, όλο το 24ωρο. Γιατί όμως μυρίζει ο ιδρώτας και τι μπορούμε να κάνουμε; Σύμφωνα με τον καθηγητή στο πανεπιστήμιο Loughborough, George Havenith, και τη Δρ. Justine Hextall, δερματολόγο σε νοσοκομείο του Western Sussex, το σώμα παράγει τον υδαρό ιδρώτα από τους εκκριτικούς αδένες κάτω από το δέρμα, που το δροσίζει, και ένα ελαιώδες υγρό γεμάτο πρωτεΐνες, που συνδέεται με τη σεξουαλική έλξη, από αδένες στις μασχάλες, τα γεννητικά όργανα και τις θηλές. Αν και άοσμο όταν απελευθερωθεί, αντιδρά με βακτήρια δημιουργώντας τη γνωστή δυσοσμία. Ιδρώνουν περισσότερο οι έφηβοι λόγω της υπερέκκρισης ορμονών όπως και οι υπέρβαροι γιατί χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να μετακινήσουν το βάρος τους και έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια για να δροσίσουν.
Ένας πρώτος κανόνας εξαφάνισης της οσμής είναι η τακτική καθαριότητα. Τα τατουάζ οδηγούν σε μικρότερη εφίδρωση, καθώς η μελάνη καταστρέφει τους ιδρωτοποιούς αδένες. Για να μειωθεί η υπερβολική εφίδρωση στις διακοπές, η προετοιμασία του σώματος εβδομάδες πριν με ζεστά μπάνια είναι απαραίτητη. Επίσης η χρήση του αντιιδρωτικού το βράδυ πριν την κατάκλιση οδηγεί σε λιγότερες εφιδρώσεις την ημέρα, γιατί τα αντιιδρωτικά περιέχουν χλωριούχο αργίλιο ή αλουμίνιο, τα σωματίδια του οποίου προκαλούν διόγκωση και φραγή των ιδρωτοποιών αδένων. Ωστόσο κάποιοι ειδικοί αντ’αυτού, προτείνουν ένα αποσμητικό με άρωμα, ή καθαρό χυμό λεμονιού, καθώς μπορεί να αλλάξει το pH του δέρματος και να σκοτώσει τα βακτήρια που ευθύνονται για τη δυσάρεστη οσμή. Ο καυτός καφές ή το τσάι και η καφεΐνη, διεγείρουν τους αισθητήρες θερμοκρασίας στο σώμα και αποδεικνύονται καλύτεροι στο να το ψύχουν από ό,τι τα παγωμένα ροφήματα. Τέλος, επειδή «ιδρώνουμε ό,τι τρώμε», συνιστάται η αποφυγή τροφίμων με έντονες μυρωδιές όπως σκόρδο, σπαράγγια κλπ..