Κανάλι 1: Τα μέτρα από αύριο χαλαρώνουν, εμείς θα χαλαρώσουμε;

Αυτό ήταν το ερώτημα που έθεσε το ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 904 σε μια σειρά από διακεκριμένους επιστήμονες και παράγοντες του Πειραιά, με βάση το γεγονός ότι από αύριο το πρωί η χώρα μας ζει μια νέα πραγματικότητα.

Στην έκτακτη εκπομπή που έγινε σήμερα το πρωί, από το δημοσιογράφο Νίκο Παρασκευά με τη συμμετοχή του Προέδρου της ΔΗΡΑΠ, μαιευτήρα-γυναικολόγου, διευθυντής της μονάδας εξωσωματικής γονιμοποίησης του μαιευτηρίου “ΡΕΑ¨” Αλέξανδρο Τζεφεράκο και του πειραιώτη δημοσιογράφου Νότη Ανανιαδή,μετείχαν ο βιοπαθολόγος Διευθυντή του μαιευτηρίου “ΡΕΑ” Παναγιώτης Αποστολακόπουλος, ο παθολόγος Διευθυντής του Metropolitan Δημήτρης Πλατανισιώτης, ο ψυχολόγος από το Τζάνειο Νοσοκομείο Χρήστος Δημητρακόπουλος και ο έγκριτος δικαστικός λειτουργός του Πειραιά Νίκος Ποιμενίδης.

Αρχικά η συζήτηση περιστράφηκε σε ό,τι αφορά το πως θα αντιδράσει ο κόσμος στη χαλάρωση των μέτρων και πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η χαλάρωση αν δεν εφαρμοστεί σωστά.

Ο Αλέξανδρος Τζεφεράκος, τόνισε ότι, τώρα πια από την ευθύνη της πολιτείας που έγκαιρα και όπως αποδείχθηκε σωστά προχώρησε στη λήψη των μέτρων, περνάμε στην ευθύνη των πολιτών που θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν την ποιότητα, την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση. Τα μέτρα χαλαρώνουν, υπογράμμισε ο κ. Τζεφεράκος, αλλά ο κορωνοϊός παραμένει. Αυτό σημαίνει πως αν δεν εφαρμόσουμε τις οδηγίες που θέτουν οι αρμόδιοι για αποφυγή συγχρωτισμού, σχολαστική ατομική καθαριότητα και χρήση μάσκας όπου επιβάλλεται, όλα όσα κάναμε τους δύο προηγούμενους μήνες που κλειστήκαμε μέσα θα πάνε στράφι.

Από την πλευρά του ο Νότης Ανανιάδης τόνισε ότι, τίθενται πλέον μια σειρά από ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν, όπως πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι η μάσκα, αν θα κάνουμε φέτος μπάνιο ή αν θα πρέπει να πάνε τα παιδιά μας στο σχολείο.

Για όλα αυτά τα ζητήματα, τόνισε, πρέπει να υπάρξουν υπεύθυνες απαντήσεις και τοποθετήσεις γιατί ο κόσμος έχει αγωνία τόσο για τα παιδιά του όσο και για την εξέλιξη της προσωπικής του ζωής.

Στο σημείο αυτό ο κ. Τζεφεράκος είπε ότι η ιατρική κοινότητα έχει ξεκάθαρες θέσεις, οι οποίες θα αποτυπωθούν και στις οδηγίες που θα ακολουθήσουν από τους επίσημους φορείς του Κράτους, μετά τις εξετάσεις, δειγματοληψίες, και τις έρευνές που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Για τις μάσκες, π.χ., είπε είναι γνωστό ότι πρέπει να τις φοράμε απαραιτήτως όταν είμαστε σε δημόσιους χώρους ή σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) για να μην μεταδώσουμε το όποιο μικρόβιο έχουμε και δεν το γνωρίζουμε και φυσικά και τον κορωνοϊό. Για τα μπάνια, ανέφερε ότι ήδη γίνονται έρευνες από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να διαπιστωθεί κατά πόσο ο κορωνοϊός μεταδίδεται στη θάλασσα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι στα σημεία που το νερό είναι χλωριομένο, όπως τις πισίνες, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Όσον αφορά για τα παιδιά κατέληξε, καλύτερα είναι να πάνε στο σχολείο για να εκπαιδευτούν σε μια συγκεκριμένη λογική προφύλαξης γιατί στη συνέχεια “θα εκπαιδεύσουν” και τους μεγαλύτερους.

Ο κ. Παναγιώτης Αποστολακόπουλος τόνισε ότι, η επόμενη μέρα θα είναι πιο δύσκολη για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε ένα νέο μοντέλο ζωής, γι’ αυτό είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσουμε στον εργασιακό μας χώρο, στον κοινωνικό μας περίγυρο, στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους θα πρέπει να είμαστε εντελώς διαφορετικοί. Για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι να κυκλοφορήσει κάποιο εμβόλιο που να μας προστατεύει αποτελεσματικά από τον κορωνοϊό, θα πρέπει να τηρούμε αποστάσεις ασφαλείας από τους υπόλοιπους ανθρώπους, να πλένουμε τακτικότατα τα χέρια μας, να καθαρίζουμε σχολαστικά το περιβάλλον και το χώρο στον οποίο βρισκόμαστε και να αποφεύγουμε συνειδητά ότι μπορεί να βλάψει εμάς και τους γύρω μας.
΄
Όσον αφορά τα σχολεία ο κ. Αποστολακόπουλος είπε ότι η άποψή του είναι ότι θα πρέπει να ανοίξουν τώρα γιατί ίσως τον Σεπτέμβρη θα είναι πιο επικίνδυνα τα πράγματα. Τώρα τα παιδιά θα αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα στο σχολείο με λιγότερους κινδύνους και το Σεπτέμβρη που θα ξαναπάνε σχολείο θα είναι προετοιμασμένα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εμβόλιο είπε ότι η δική του εκτίμηση είναι ότι θα το έχουμε πιο γρήγορα απ’ ότι σε άλλες περιπτώσεις, γιατί τώρα αφενός μεν υπάρχουν πολλές εταιρείες και πολλά κράτη που ασχολούνται με την έρευνα για την ανακάλυψή του και αφετέρου οι όποιες προσπάθειες γίνονται δεν είναι ανταγωνιστικές, αλλά συμπληρωματικές, κάτι που σημαίνει πως η μια γνώση συμπληρώνει την άλλη και διευρύνεται το γνωστικό μας πεδίο πάνω στον ιό με αποτέλεσμα να θεωρείται σίγουρο ότι εμβόλιο θα έχουμε πολύ γρήγορα ίσως και μέσα στον προσεχή χειμώνα.

Καταλήγοντας ο κ. Αποστολακόπουλος είπε ότι πανδημίες υπήρχαν και θα υπάρχουν και τα μέτρα που παίρνονται κάθε φορά από τα παλαιότερα χρόνια μέχρι και σήμερα είναι τα ίδια. Η μετάδοση του κάθε μολυσματικού ιού μόνο με την αποτροπή της συνεύρεσης και της επαφής των ανθρώπων αντιμετωπίζεται. Γι’ αυτό δεν πρέπει να μας ενοχλεί ούτε ο εγκλεισμός που περάσαμε ούτε ο τρόπος ζωής που θα πρέπει να έχουμε από εδώ και πέρα. Γιατί όλοι ξέρουμε πλέον ότι για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας αλλά και τους διπλανούς μας πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα και να παίρνουμε συγκεκριμένες προφυλάξεις.

Ο Δημήτρης Πλατανησιώτης αναφέρθηκε στο θέμα της Εκκλησίας και είπε ότι από τις 17 Μαϊού και μετά που δεν θα υπάρχουν απαγορεύσεις στη συμμετοχή μας στα ιερά μυστήρια δεν θα έχουμε λόγο να μην κοινωνάμε. Όπως είπε προηγουμένως και ο κ. Τζεφεράκος, τόνισε, η επιστήμη βασίζεται πάνω σε πραγματικά δεδομένα, δηλαδή σε παρατηρήσεις επί φαινομένων ή γεγονότων. Από τη στιγμή λοιπόν που δεν έχει ποτέ αναφερθεί μετάδοση οποιουδήποτε νοσήματος λοιμώδους ή μη από τη θεία κοινωνία δεν μπορούμε να λέμε ότι κινδυνεύουμε αν κοινωνήσουμε.

Αναφερόμενος στην χαλάρωση των μέτρων ο κ. Πλατανησιώτης τόνισε, ότι ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Γιατί όσο είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας το προηγούμενο δίμηνο είχαμε θωρακίσει το περιβάλλον μας γιατί δεν κυκλοφορούσαμε έξω για να μεταφέρουμε ενδεχομένως τον ιο. Τώρα που θα κυκλοφοράμε όμως, κινδυνεύουμε να κολλήσουμε από κάπου τον ιο και να τον μεταφέρουμε σπίτι μας. Γι’ αυτό λέμε ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να φοράμε απαραιτήτως γάντια και μάσκες και να προσέχουμε να μην ερχόμαστε σε επαφή με άλλους. Επίσης, δεν πρέπει να αγγίζουμε, για να χαϊδέψουμε ή για να πιάσουμε διάφορα ζώα. Γιατί μπορεί να μεταφέρουν τον ιό στο τρίχωμά τους και να μας το μεταδώσουν.

Από δω και πέρα οι μάχες θα είναι πολυμέτωπες και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Θα κινδυνεύσουμε μόνο αν ο κόσμος πάψει να φοβάται . Την μάχη, κατέληξε ο κ. Πλατανησιώτης, μέχρι τώρα την έδωσε το ΕΣΥ, από εδώ και πέρα όμως θα την δώσουν οι γιατροί έξω από τα νοσοκομεία. Γι’ αυτό το λόγο επιβάλλεται να δοθεί μεγάλη σημασία στην Πρωτοβάθμια Υγεία.

Ο Χρήστος Δημητρακόπουλος υπογράμμισε ότι δεν θα πάει προς το καλύτερο η κατάσταση με τη χαλάρωση, σε ότι αφορά την ψυχολογία του κόσμου, διότι δεν θα επανέλθουμε στην παλιά μας καθημερινότητα. Όταν ο άνθρωπος διαπιστώσει ότι η επόμενη μέρα δεν θα είναι η ίδια με την προηγούμενη τότε έρχεται η ματαίωση. Χαλάει η διάθεση, συσσωρεύεται το άγχος, κυριαρχεί η αμφιβολία. Επιπλέον, έχουμε και το άγχος της άγνωστης και ζοφερής πραγματικότητας που μας περιμένει και επειδή δεν είναι στο χέρι μας να κάνουμε κάτι μας κυριεύει το στρες και η ανυπομονησία. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Θα επιστρέψουν σε ένα σχολικό περιβάλλον που δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που είχαν αφήσει, το ωράριο θα είναι διαφορετικό, η χωροθέτηση της αίθουσας διαφορετική, η σχέση με τα άλλα παιδιά αλλιώτικη. Αυτά επιφέρουν άγχος και αμφιβολία στα παιδιά, γι’ αυτό και θα πρέπει οι γονείς να φροντίσουν έστω στο σπίτι να μην αλλάξει η ρουτίνα τους. Και βέβαια θα πρέπει όταν βρεθεί το εμβόλιο να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα να επιστρέψουμε στην παλιά μας πραγματικότητα για να μην αισθανόμαστε ξεκομμένοι γιατί αυτό δημιουργεί ανασφάλεια.

Μια άλλη διάσταση στο θέμα της επιστροφής στη λειτουργία των δικαστηρίων έδωσε ο έγκριτος δικαστικός της πόλης μας Νίκος Ποιμενίδης, που είναι και Πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Ανηλίκων “Ο ΛΥΤΡΩΤΗΣ”. Όπως είπε ο κ. Ποιμενίδης είναι συνταγματική επιταγή να υπάρχει δημοσιότητα στις υποθέσεις που φθάνουν στο ακροατήριο. Εάν οι δίκες γίνονται σε άδειες αίθουσες υπάρχει κίνδυνος συνταγματικής εκτροπής γι’ αυτό θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν όλες αυτές οι παράμετροι πριν αρχίσει η επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων των δικαστηρίων. Θα πρέπει δηλαδή να διασφαλίζεται ότι εκτός από τους διάδικους και την Έδρα, θα πρέπει να υπάρχει και ένα μίνιμουμ ακροατήριο. Είναι και αυτό ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί από τους αρμοδίους. Κατά τ’ άλλα, όλοι οι Προϊστάμενοι των Δικαστηρίων έχουν φροντίσει για να υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα για την προστασία των δικαστικών λειτουργών, των δικηγόρων και του κοινού, δηλαδή μάσκες, γάντια, αντισηπτικά. Γίνονται τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους που γίνονται δικονομικές λειτουργίες και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε η υγιεινή και η καθαριότητα να διασφαλίζεται στον υπερθετικό βαθμό.

Για το ίδρυμα “Ο ΛΥΤΡΩΤΗΣ”, στο οποίο προϊσταται, ο κ. Ποιμενίδης είπε ότι είχαν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα τον προηγούμενο καιρό και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και η αγωνία της Διοίκησης πλέον είναι τώρα που τα παιδιά θα πάνε στα σχολεία να μην έχουν κάποιο πρόβλημα ώστε να μην γίνουν άθελά τους φορείς του ιού στο ίδρυμα. Εμείς, κατέληξε ο κ. Ποιμενίδης, κάνουμε ότι είναι δυνατόν και ακολουθούμε σχολαστικά τις οδηγίες του Κράτους. Ελπίζουμε το ίδιο να γίνεται και στα σχολεία που φοιτούν τα παιδιά μας.

Κλείνοντας την εκπομπή ο Νότης Ανανιάδης εξέφρασε έναν προβληματισμό, παραλληλίζοντας την τωρινή κατάσταση με την κατάσταση που είχαμε αντιμετωπίσει όταν εμφανίστηκε το AIDS. Όπως είπε μόλις βρέθηκε το φάρμακο και εξέλειπε αυτή η μάστιγα μιλάγαμε για προ AIDS και μετά AIDS εποχή. Εάν βρεθεί το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα μιλάμε άραγε για πρό κορωνοϊού και μετά κορωνοϊού εποχή;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *