Καραμανλής: Τι κάναμε για τους πληγέντες από τον Ιανό

Στις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που προέβη η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κυκλώνα «Ιανός» αναφέρθηκε ο κ. Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο αντέδρασαν άμεσα και συντονισμένα, τήρησαν στο έπακρο τις δεσμεύσεις τους και στάθηκαν αρωγοί στους πληγέντες.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο κ. Κ. Καραμανλής επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προέβη στον έλεγχο και την καταγραφή των ζημιών, στην δημιουργία ειδικού τηλεφωνικού κέντρου για την ενημέρωση των πληγέντων, στην αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας – Θεσσαλονίκης, στην δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων και στην άμεση αντικατάσταση των εντύπων αδειών οδήγησης, που καταστράφηκαν από τον «Ιανό». Παράλληλα, προχώρησε όλες τις διαδικασίες για την οικονομική ενίσχυση κι ελάφρυνση των πληγέντων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι «από την πρώτη στιγμή, δηλαδή από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο έστειλε κλιμάκια 270 μηχανικών και μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, με εξαιρετικά γρήγορες διαδικασίες, διενεργήθηκαν στις Περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας 6.345 αυτοψίες κι εκτιμήσεις ζημιών στα πληγέντα κτίρια».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι θα δοθεί άμεσα – με τη μορφή επιδόματος – έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 5.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των πληγέντων κτιρίων και 8.000 ευρώ στις επιχείρηση των οποίων τα κτίρια υπέστησαν ζημιές, με ταχύτατες διαδικασίες και απλώς με τη συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας στην ιστοσελίδα του gov.gr, η οποία κι άρχισε να λειτουργεί χθες. Επίσης, στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής της πολιτείας στους πληγέντες, το Υπουργείο πρόκειται να χορηγήσει δωρεάν κρατική αρωγή ίση με το 60% της εκτιμηθείσας ζημιάς του κτιρίου, για εργασίες επισκευής σε οικίες και επιχειρήσεις.

«Άμεσα, θέσαμε σε λειτουργία στο Υπουργείο και τηλεφωνικό κέντρο, με δέκα γραμμές, για την ταχεία ενημέρωση κι εξυπηρέτηση των πληγέντων. Προχωράμε σε έργα Αντιπλημμυρικής Θωράκισης και Προστασίας που μόνο στη Θεσσαλία θα είναι ύψους 40 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο ο παραχωρησιούχος, δηλαδή, η Κεντρική Οδός θα ξεκινήσει άμεσα αντιπλημμυρικά έργα».

Σχετικά με την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αθήνας – Θεσσαλονίκης επισήμανε πως έγινε σε χρόνο ρεκόρ, ενώ για τα διπλώματα οδήγησης τόνισε ότι «προβλέψαμε την απαλλαγή των πληγέντων από την υποχρέωση καταβολής παραβόλων στις περιπτώσεις αντικατάστασης των αδειών οδήγησης που χάθηκαν ή καταστράφηκαν στις πρόσφατες πλημμύρες».

Ειδικότερα για τον Δήμο Αλμυρού, ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, επικοινώνησε με τον Δήμο Αλμυρού και κατόπιν συνεννόησης, συμφωνήθηκε να συγκεντρωθούν από την πλευρά του Δήμου όλα τα σχετικά αιτήματα των πολιτών και να μεταβούν κλιμάκια Μηχανικών της ΔΑΕΦΚ.

«Μάλιστα, τα κλιμάκια αυτά συμφωνήθηκε όχι μόνο να διενεργήσουν αυτοψίες και να καταγράψουν τις βλάβες των κτιρίων, αλλά και να υποβοηθήσουν και το έργο τους Δήμου σ’ ό,τι αφορά και στο κομμάτι της ταχύτερης έκδοσης αδειών επισκευής. Κλιμάκιο μηχανικών της ΔΑΕΦΚ μετέβη στον Αλμυρό και διενήργησε αυτοψίες σε 12 κτίρια και αναρτήθηκε στη Διαύγεια η απόφαση ένταξης στο Εθνικό Σκέλος του ΠΔΕ 2020 του Υπουργείου μας του ενάριθμου έργου για την αποκατάσταση των οδικών υποδομών του Δήμου Αλμυρού, ύψους 1 εκατομμυρίου Ευρώ» εξήγησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *