Μητσοτάκης: Ναι θα κάνω ανασχηματισμό

Για όλους και για όλα μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης είπε:

  • Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω με απόλυτη βεβαιότητα είναι ότι η χώρα σήμερα, παρότι η οικονομία της έχει μπει σε ύφεση, είναι πιο ισχυρή από ότι ήταν πριν από 5-6 μήνες. Έχει περισσότερο θεσμικό κεφάλαιο. Έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της. Έχει μία αισιοδοξία ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα σε δύσκολες καταστάσεις, που ενδεχομένως να μην την είχε πριν από 5-6 μήνες

 

  • Αυτή η Κυβέρνηση είναι μία μετριοπαθής, κεντροδεξιά, φιλελεύθερη Κυβέρνηση η οποία νοιάζεται πρωτίστως για τη φροντίδα των πιο αδύναμων,

 

  • Η άσκηση του πώς ανοίγουμε τη χώρα στον τουρισμό είναι μία εξαιρετικά σύνθετη και περίπλοκη άσκηση ως προς την υλοποίησή της. Και νομίζω ότι αν κάτι αποδείξαμε στους εαυτούς μας αυτούς τους 12 μήνες είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε εις πέρας, ως Κράτος, ως οργανωμένη Πολιτεία, τέτοιες δύσκολες ασκήσεις και να το κάνουμε με τρόπο οργανωμένο στηριζόμενοι στα δεδομένα τα οποία έχουμε. Και πρέπει να σας πω, επειδή συνομιλώ και με αρκετούς Ευρωπαίους, αλλά και πολλούς, πολλούς ηγέτες από όλον τον κόσμο, έχοντας αποκτήσει πια μία «τεχνογνωσία» την οποία πολλές άλλες χώρες θα ήθελαν να την έχουν.

 

  • Αν χρειαστεί, προφανώς και θα κλείσουμε πάλι τις πύλες εισόδου προς συγκεκριμένες χώρες, εάν δούμε μία έξαρση των επιδημιολογικών δεδομένων, όχι μόνο στη χώρα, γιατί εμείς βλέπουμε τα στοιχεία των χωρών, αλλά έχουμε και τα ειδικά μας στοιχεία, με βάση έναν σημαντικό αριθμό επισκεπτών που έρχονται από αυτές τις χώρες, άρα έχουμε αρκετά μεγάλα δείγματα για να μπορούμε να καταλήγουμε σε τέτοια συμπεράσματα.

 

  • Για αντιμετώπιση δεύτερου κύματος κορονοϊού: Ναι, είμαστε έτοιμοι διότι αντιμετωπίσαμε το πρώτο κύμα με μεγάλη επιτυχία και είμαστε πιο έτοιμοι σήμερα από ό,τι ήμασταν πριν από πέντε μήνες. Τι σημαίνει είμαστε πιο έτοιμοι; Σημαίνει κατ’ αρχάς ότι θα έχουμε περισσότερα κρεβάτια, μόνιμα κρεβάτια εντατικής θεραπείας.

 

  • Ο,τι και να σας πω για τον ανασχηματισμό θα είναι παρεξηγήσιμο. Θα σας πω, λοιπόν, δύο φράσεις μόνο. Κάποια στιγμή προφανώς και θα γίνουν αλλαγές στην Κυβέρνηση. Δεν είναι της στιγμής να γίνουν οι αλλαγές. Και όταν φτάσει αυτή η στιγμή, θα το μάθετε από εμένα.

 

  • Αν χτίζεται σε αυτή τη χώρα ένα νέο κοινωνικό κεφάλαιο, ένα απόθεμα εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και Κράτους, αυτή είναι μία κατάκτηση που πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Δεν εμπιστευόμασταν το Κράτος, δεν εμπιστευόμασταν το συμπολίτη μας, θεωρούσαμε a priori ότι ο άλλος είναι κλέφτης, φοροφυγάς, παράνομος, το Κράτος ανίκανο. Αυτά δεν λέω ότι έχουν αλλάξει, αλλά λέω ότι έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Αυτή η κατάκτηση, αυτό το κύμα εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης το οποίο χτίσαμε πάνω στην αντιμετώπιση των δύο κρίσεων, του Έβρου και πρωτίστως της κρίσης του κορωνοϊού, έχω μία υποχρέωση, προσωπικά, να το διαφυλάξω.

 

  • Έχουμε την πολύ μεγάλη πρόκληση της διαπραγμάτευσης που αφορά το νέο πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο θα συζητηθεί σε δέκα μέρες από τώρα σε μία κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα, εφόσον συμφωνηθεί -και πρέπει να συμφωνηθεί- να έχουμε στη διάθεσή μας σημαντικά αυξημένους πόρους για επενδύσεις και για μεταρρυθμίσεις. Με αυτό τον τρόπο θα υποστηρίξουμε -με ακόμα μεγαλύτερη τόλμη- ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο θα αλλάξει τις ίδιες τις δομές της ελληνικής κοινωνίας. Πάνω στην κρίση του κορονοϊού, δηλαδή, αναδεικνύεται η ανάγκη να αλλάξουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτή είναι η μεγάλη μου προτεραιότητα για τους επόμενους 12 μήνες. Πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό η Κυβέρνηση θα κριθεί από τη δυνατότητά της να αντιμετωπίσει επιτυχημένα και αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία είναι μία οικονομική κρίση παγκόσμια.

 

  • Η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει και αυτή μία τακτική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά δεν χρειαζόμαστε, ως προς την επικοινωνία μας, διαμεσολαβητές, ούτε διαιτητές. Από εκεί και πέρα, ο οργανωμένος διάλογος μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας είναι μία τελείως διαφορετική υπόθεση, στην οποία προφανώς εντασσόμαστε και εμείς. Και νομίζω ότι έχουμε καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι η συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας όσον αφορά την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, αναπόφευκτα δεν μπορεί να μην έχει επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

 

  • Πολλά από αυτά τα οποία μαθαίνουμε τώρα έρχονται και υποστηρίζουν την άποψή μας, ότι το 2016 επιχειρήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ μία προσπάθεια χειραγώγησης του μιντιακού τοπίου. Τώρα μαθαίνουμε τις λεπτομέρειες για ύποπτες διαδρομές χρήματος, οι οποίες σαφέστατα και πρέπει να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη, αλλά και από τις αρμόδιες φορολογικές Αρχές.  Αλλά είναι καινούργια όλα αυτά; Είχα μιλήσει στη Βουλή το 2016 για την υπόθεση αυτή, για τα βοσκοτόπια, για τους δανεισμούς από την Τράπεζα Αττικής.

 

  • Υπάρχει ένα ζήτημα όταν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τέως Πρωθυπουργός δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις για το στενότερο συνεργάτη του. Αυτό είναι κάτι το οποίο δυσκολεύομαι να το αντιληφθώ και νομίζω ότι είναι μία εξήγηση την οποία ο κ. Τσίπρας οφείλει και στους δικούς του υποστηρικτές. Πιστεύω ότι η αποπομπή του κ. Παππά, είναι μονόδρομος.

 

  • Κάποτε κάποιος είχε πει ότι «Αυτή είναι η Ελλάδα», εννοώντας ότι η Ελλάδα δεν αλλάζει. Εγώ θα πω ότι αυτή είναι η Ελλάδα που αλλάζει. Αυτή είναι η Ελλάδα που απέδειξε ότι μπορεί να αλλάξει, μπορεί να τρέξει με μεγάλη ταχύτητα προς το μέλλον και μπορεί να δείξει πολύ μεγάλη προσαρμοστικότητα. 

 

  • Δεν έχω καμία πρόθεση να οδηγήσω τη χώρα σε εκλογές. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Θα ήταν πολιτικά ανέντιμη κίνηση να προσφύγω σε εκλογές εκμεταλλευόμενος το πολιτικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτω για να κερδίσω τι ακριβώς; Όταν έχω τρία χρόνια μπροστά μου, μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πιστεύω ένα απόθεμα εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών να υλοποιήσω το πρόγραμμά μας.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

 

Π. Τσίμας: Αυτό, όμως, δεν είναι ένα συνηθισμένο ημερολόγιο. Δεν θα σας πω τέτοιες ιστορίες. Η επέτειος της ημέρας είναι ότι συμπληρώνονται, συμπληρώθηκε μάλλον  ένας χρόνος από την ημέρα των εκλογών. Αυτός ο χρόνος δεν ήταν όπως τον είχαμε φανταστεί. Αμφιβάλλω, κανείς από εμάς φανταζόταν τι θα ζούσαμε αυτό το χρόνο, ούτε εκείνος που τις κέρδισε τις εκλογές φαντάζομαι φανταζόταν τι τον περίμενε. Βρισκόμαστε στο γραφείο του, δηλαδή βρισκόμαστε στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Ο Βασίλης Χιώτης και η αφεντιά μου. Απέναντί μας ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιπλέον έχει σήμερα τη γιορτή του. Χρόνια πολλά κύριε Πρόεδρε.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Β. Χιώτης: Χρόνια πολλά και καλά. Καλή επιτυχία σε ό,τι κάνετε.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ και για τις ευχές σας.

 

Π. Τσίμας: Ημέρα γιορτής, πρέπει να είμαστε ευγενικοί ε;.

 

Β. Χιώτης: Να πάρω το νήμα από τον Παύλο. 12 δύσκολοι μήνες με πολλές κρίσιμες αποφάσεις. Συζητούσαμε με τον Παύλο πριν από τη συνέντευξη και στοιχηματίζαμε για το ποια ήταν η δυσκολότερη απόφαση, η δυσκολότερη στιγμή αυτού του 12μήνου. Πότε πραγματικά τρομάξατε σε αυτήν την καρέκλα όταν έπρεπε να πάρετε μία γρήγορη απόφαση για ένα πολύ κρίσιμο θέμα.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, αναμφίβολα η δυσκολότερη απόφαση ήταν η απόφασή μας να κλείσουμε τη χώρα με πολύ δραστικό τρόπο όταν είχαμε πια αρκετά δεδομένα να αντιληφθούμε το πρόβλημα της πανδημίας του κορονοϊού. Ως απόφαση αυτή, ήταν μία δύσκολη απόφαση, διότι εκείνη τη στιγμή έπρεπε να προτεραιοποιήσουμε τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των πολιτών. Και γνώριζα ο ίδιος ότι τη στιγμή που λάμβανα αυτήν την απόφαση θα οδηγούσα αναπόφευκτα την οικονομία σε μια βαθιά ύφεση. Δεν ήταν κάτι άγνωστο σε εμάς. Όμως, ταυτόχρονα, έκανα τον υπολογισμό -και ελπίζω να δικαιωθώ- ότι όσο πιο αποτελεσματικοί είμαστε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, πέραν του ότι θα προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές και θα θρηνήσουμε λιγότερα θύματα, τόσο πιο εύκολη θα είναι και η ανάκαμψη της οικονομίας την επόμενη ημέρα. Ως προς το πρώτο, πιστεύω ότι κερδίσαμε την πρώτη μάχη, κερδίζουμε μάλλον την πρώτη μάχη, επειδή είναι ξεκάθαρο ότι η περιπέτεια αυτή ακόμα δεν έχει τελειώσει και ο κορονοϊός είναι μαζί μας. Ως προς το δεύτερο, τη δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας όταν με το καλό κλείσει αυτό το κεφάλαιο, απομένει να επιβεβαιωθεί. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω με απόλυτη βεβαιότητα είναι ότι η χώρα σήμερα, παρότι η οικονομία της έχει μπει σε ύφεση, είναι πιο ισχυρή από ότι ήταν πριν από 5-6 μήνες.

 

Π. Τσίμας: Με ποια έννοια;

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Έχει περισσότερο θεσμικό κεφάλαιο. Έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της. Έχει μία αισιοδοξία ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα σε δύσκολες καταστάσεις, που ενδεχομένως να μην την είχε πριν από 5-6 μήνες. Και αυτό είναι κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στις μετρήσεις. Ξέρετε, στις μετρήσεις εμένα δεν με ενδιαφέρει η πρόθεση ψήφου. Δεν έχω καμία πρόθεση να οδηγήσω τη χώρα σε εκλογές. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

 

Β. Χιώτης: Επιμένετε σε αυτό.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Βεβαίως επιμένω. Φαντάζομαι θα με ρωτήσετε μετά, αλλά καθίστε να κλείσουμε το κεφάλαιο.

 

Π. Τσίμας: Μας το είπε νωρίς-νωρίς αυτό.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Καθίστε να κλείσουμε το κεφάλαιο του κορονοϊού. Άρα αυτό το οποίο με ενδιαφέρει στις μετρήσεις είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η αίσθηση είναι ότι, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, η χώρα πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση. Και βέβαια επειδή έχουμε δύσκολες ημέρες μπροστά μας, δύσκολες εβδομάδες, δύσκολους μήνες, αυτό το κλίμα της συγκρατημένης αισιοδοξίας, της αυτοπεποίθησης, είναι πάρα πολύ σημαντικό να το κρατήσουμε. Άρα η πιο δύσκολη απόφαση, για να επανέλθω στο αρχικό σας ερώτημα, ήταν αναμφισβήτητα αυτή.

 

Β. Χιώτης: …θα πρέπει να σας πω το στοίχημα, γιατί περίμενα να μου πείτε τον Έβρο. Ο Έβρος ήταν μία ακαριαία απόφαση που ήρθε σε μία πρωτοφανή ένταση, ξαφνικά.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Ναι, αλλά ήταν και στο δικό μου το μυαλό τελείως αυτονόητη. Άρα, δεν χρειάστηκε να σκεφτώ δύο φορές για να προστατεύσω τα σύνορα της χώρας. Ήταν ένα επεισόδιο το οποίο μας βρήκε ένα τριήμερο το οποίο ήμουν εδώ, διότι είχαμε μία εικόνα και είχαμε πληροφόρηση για το τι θα συνέβαινε. Ήταν αυτονόητη η απόφαση αυτή, δεν προβληματίστηκα ιδιαίτερα. Ενώ αντίθετα για το κλείσιμο της χώρας έπρεπε να συλλέξω πολλά δεδομένα, να κάνω αναλυτικές συζητήσεις με τους ειδικούς, με τον κ. Τσιόδρα, με όλους τους ανθρώπους τους οποίους συμβουλευόμαστε και να πάρουμε μια απόφαση νωρίτερα. Πήραμε την απόφαση σχετικά νωρίτερα σε σχέση με άλλες χώρες και νομίζω ότι δικαιωθήκαμε.

 

Ως προς την υλοποίησή της, όμως, η πιο δύσκολη απόφαση είναι το σταδιακό ξανάνοιγμα της οικονομίας και όλη η δέσμη των μέτρων που συνδυάζει την επάνοδο σε μία όσο το δυνατόν πιο κανονική οικονομική και κοινωνική ζωή με την προστασία της δημόσιας υγείας. Η όλη άσκηση του πώς ανοίγουμε τη χώρα στον τουρισμό είναι μία εξαιρετικά σύνθετη και περίπλοκη άσκηση ως προς την υλοποίησή της. Και νομίζω ότι αν κάτι αποδείξαμε στους εαυτούς μας αυτούς τους 12 μήνες είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε εις πέρας, ως Κράτος, ως οργανωμένη Πολιτεία, τέτοιες δύσκολες ασκήσεις   και να το κάνουμε με τρόπο οργανωμένο στηριζόμενοι στα δεδομένα τα οποία έχουμε. Και πρέπει να σας πω, επειδή συνομιλώ και με αρκετούς Ευρωπαίους, αλλά και πολλούς, πολλούς ηγέτες από όλον τον κόσμο, έχοντας αποκτήσει πια μία «τεχνογνωσία» την οποία πολλές άλλες χώρες θα ήθελαν να την έχουν.

 

Β. Χιώτης: Θα επιστρέψουμε, κύριε Πρόεδρε…

 

Π. Τσίμας: Αλλά ήθελα να ρωτήσω γι’ αυτό, αφού το λέτε, παρεμπιπτόντως. Χθες, ας πούμε, όταν συγκεντρώσατε τα στοιχεία, είδατε τα στοιχεία της χθεσινής ημέρας που ήταν μία ξαφνική, απότομη αύξηση των κρουσμάτων, έχει τους λόγους της, αλλά δεν είναι η στιγμή που ξανασκέφτεστε: Ωχ, το πάμε καλά;

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Τα χθεσινά είναι στοιχεία τα οποία έχουμε συλλέξει τις τελευταίες τρεις μέρες. Δεν κοιτάς ποτέ στοιχεία μιας μέρας, κοιτάς την πορεία των κρουσμάτων σε βάθος χρόνου. Είχαμε μία έντονη ανησυχία για την περίπτωση της Σερβίας. Πήραμε γρήγορα την απόφαση να κλείσουμε τα σύνορά μας για Σέρβους υπηκόους. Ενημερώσαμε τη Σερβία και η απόφασή μας αυτή έγινε απολύτως κατανοητή. Διαπιστώσαμε τις τελευταίες δέκα μέρες ότι είχαμε μεγαλύτερο πρόβλημα στα χερσαία σύνορα από ό,τι είχαμε στα αεροδρόμιά μας, όπου τα περιστατικά παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένα. Έχουμε, όμως, αυτή τη στιγμή έναν πολύ σύνθετο αλγόριθμο τον οποίο χρησιμοποιούμε έτσι ώστε η δειγματοληψία να είναι στοχευμένη. Και φυσικά με τα στοιχεία τα οποία παίρνουμε, ο αλγόριθμος γίνεται πιο έξυπνος και έτσι έχουμε μια δυνατότητα να έχουμε μία πολύ καλή εικόνα της εξέλιξης της επιδημίας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στις χώρες από τις οποίες έρχονται οι επισκέπτες μας.

Κοιτάξτε, είμαστε στην αρχή ακόμα, και προφανώς ο Ιούλιος θα εξακολουθεί να είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά όσο πιστεύω ότι οι άνθρωποι αισθάνονται πιο ασφαλείς και βλέπουν ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός που αντιμετωπίζει με επαγγελματισμό αυτήν την πρωτοφανή κρίση, τόσο περισσότεροι από τους πολύ λίγους που θα θέλουν να ταξιδέψουν φέτος, θα θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Διότι δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα, είναι και η γενικότερη συνολική εικόνα του επαγγελματισμού που εκπέμπει η χώρα. Όταν κάποιος πρέπει να συμπληρώσει μία ηλεκτρονική φόρμα υποχρεωτικά, όταν τον υποδέχεται κάποιος στο αεροδρόμιο και γνωρίζει από πριν -με βάση το QR code- αν θα πρέπει ή αν δε θα πρέπει να υποστεί τη διαδικασία του testing, το πώς ειδοποιείται την επόμενη μέρα, το πώς, ο μη γένοιτο, διαχειριζόμαστε ένα θετικό περιστατικό, όλα αυτά εκπέμπουν την εικόνα μιας σοβαρής χώρας, και αυτό είναι…

 

Β. Χιώτης: Αν χρειαστεί, θα το ξανακάνετε;

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Ποιο;

 

Β. Χιώτης: Το να κλείσουμε σύνορα, ενώ τα έχουμε ανοίξει. Παράδειγμα, χθες ανακοινώσαμε ότι ανοίγουν τα σύνορα με τη Βρετανία. Υπάρχει κόσμος που τρομάζει στο άνοιγμα των συνόρων με τη Βρετανία. Αν διαπιστώσετε ανάλογους ρυθμούς για τη Βρετανία, θα το κάνετε;

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Βεβαίως και θα το κάνουμε. Γι’ αυτό κάνουμε το testing, γι’ αυτό έχουμε την πληροφορία. Ο μη γένοιτο, αν χρειαστεί, προφανώς και θα κλείσουμε πάλι τις πύλες εισόδου προς συγκεκριμένες χώρες, εάν δούμε μία έξαρση των επιδημιολογικών δεδομένων, όχι μόνο στη χώρα, γιατί εμείς βλέπουμε τα στοιχεία των χωρών, αλλά έχουμε και τα ειδικά μας στοιχεία, με βάση έναν σημαντικό αριθμό επισκεπτών που έρχονται από αυτές τις χώρες, άρα έχουμε αρκετά μεγάλα δείγματα για να μπορούμε να καταλήγουμε σε τέτοια συμπεράσματα.

 

Π. Τσίμας: Μετά πρέπει να κουβεντιάσουμε πώς θα ζήσει η χώρα το χειμώνα, χωρίς τα 4/5 του τουριστικού της εισοδήματος, αλλά ναι.

 

Β. Χιώτης: Θα επιστρέψουμε. Φεύγω από την οικονομία, αλλά να κλείσουμε λίγο το κομμάτι του απολογισμού. Μας μιλήσατε για τη δυσκολότερη στιγμή του 12μήνου. Αναρωτιέμαι αν σε αυτούς τους 12 μήνες υπήρξε στιγμή που είπατε, εδώ έχω κάνει λάθος.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Βεβαίως. Νομίζω ότι ο καθένας κάνει, ανά πάσα στιγμή, την αυτοκριτική του. Δεν τα κάναμε όλα τέλεια και πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας, δε διστάζουμε…

 

Β. Χιώτης: Έχετε εντοπίσει κάποιο συγκεκριμένο, που αν γυρνάγαμε το ρολόι πίσω…

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Δε διστάζουμε να τα αναγνωρίσουμε και να τα διορθώσουμε. Θυμάστε, ας πούμε, την υπόθεση η οποία είχε γίνει με τους Διοικητές των νοσοκομείων, όπου πράγματι παρεισέφρησαν στις επιλογές ορισμένα στελέχη τα οποία δεν είχαν τις προδιαγραφές να διοικήσουν ένα Δημόσιο νοσοκομείο. Είναι κάτι το οποίο το διορθώσαμε.  Πιστεύω, ξέρετε, ότι σε μία Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, η οποία λειτουργεί σωστά και ο ρόλος της Αντιπολίτευσης πρέπει να είναι, όχι μόνο να επιτίθεται στην Κυβέρνηση, αλλά να ασκεί και μία τεκμηριωμένη κριτική, ώστε να βοηθάει την Κυβέρνηση να γίνει καλύτερη.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα που μπορεί να σας εκπλήξει λίγο. Όταν έγινε η συζήτηση και όταν έπρεπε να αναπτύξουμε αυτά τα δύσκολα πρωτόκολλα που αφορούσαν το άνοιγμα του τουρισμού, είχε γίνει μία συζήτηση σχετικά με τα ξενοδοχεία ή τα δωμάτια καραντίνας. Και πράγματι εμείς στην αρχή -για λόγους που είχαν μία εξήγηση- είχαμε υιοθετήσει σε πρώτο στάδιο και την ιδέα των δωματίων καραντίνας. Άκουσα την κριτική της Αντιπολίτευσης. Διορθώσαμε αυτήν την πρωτοβουλία την οποία είχαμε πάρει πολύ σύντομα, διότι καταλάβαμε ότι αυτό θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα έλυνε. Άρα, το λέω αυτό, γιατί επιμένω πάρα πολύ στο θετικό κλίμα το οποίο πρέπει να διαπνέει συνολικά το δημόσιο διάλογο. Φαντάζομαι θα έρθουμε και σε αυτό.

 

Π. Τσίμας: Είπατε δύο λάθη. Αναφέρατε δύο συγκεκριμένα λάθη που και τα δύο διορθώθηκαν. Προφανώς εσείς ξέρετε περισσότερα λάθη απ’ όσα ξέρουμε εμείς, γιατί το σκέφτεστε κάθε μέρα, αλλά είναι δύο διαφορετικής τάξης θέματα. Είναι ένα πράγμα να σχεδιάζεις  κάτι, να ασκείς μια πολιτική και να διαπιστώνεις ότι έκανες κάπου λάθος και το διορθώνεις. Το παράδειγμα που φέρατε με τους Διευθυντές των νοσοκομείων το είχα και εγώ στο μυαλό μου να σας το ρωτήσω. Γιατί δεν είναι απλώς ένα λάθος, διαψεύδει μια βασική σας υπόσχεση. Αρχική. Ότι, η κομματική επετηρίδα και όλο το παλιό σύστημα που ρυθμίζει το πως συγκροτούνται οι κυβερνήσεις και πως διοικείται η χώρα, είχατε σκοπό να το βάλετε στην άκρη και οι  άνθρωποι που αναλαμβάνουν κρίσιμες θέσεις, να τις αναλαμβάνουν γιατί έχουν τα προσόντα. Έχουν τα τεχνικά και προσωπικά προσόντα της προσωπικότητας να το κάνουν αυτό. Και φαινόταν αυτή να είναι μία κίνηση που σας διαψεύδει.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Μα, ακριβώς και γι’ αυτό έπρεπε να διορθωθεί. Διότι ξέρετε ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να ασκήσει κάποιος κριτική και να δει το δέντρο και να μην δει το δάσος. Νομίζω ότι έχουμε πετύχει στο γεγονός ότι αυτό το οποίο αποκαλούμε Επιτελικό Κράτος, που είναι ένα ισχυρό κέντρο συντονισμού, το οποίο παράγει πολιτική και ως προς τις επιλογές των ανθρώπων δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην αξιοκρατία. Αυτό νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο συνολικά δεν αμφισβητείται. Όταν υπάρχουν, λοιπόν, ρωγμές σε αυτήν την εικόνα, αυτές αυτόματα μεγεθύνονται και γι’ αυτό και δεν πρέπει να υπάρχουν. Στο βαθμό που προφανώς αυτό είναι εφικτό.

 

Όταν ξέρετε κάνει κανείς επιλογές προσώπων δεν έχει το αλάθητο. Όμως τα κριτήρια και η διαδικασία με την οποία επιλέγονται οι άνθρωποι, πρέπει να είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα και πιστεύω ότι στη συντριπτική πλειοψηφία υπακούσαμε στον κανόνα της αξιοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η πολιτική διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας σημαδεύτηκε με τη συστράτευση ανθρώπων οι οποίοι δεν προέρχονται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Οι επιλογές, όμως, των προσώπων αυτών έγιναν με αξιοκρατικά κριτήρια, όχι με κομματικά ή πολιτικά κριτήρια μόνο. Δεν σηματοδοτούσαν δηλαδή αυτές οι επιλογές μόνο την προσπάθεια επιτυχημένη, εκτιμώ, της Νέας Δημοκρατίας να εκφράσει αυτό το οποίο αποκαλώ ριζοσπαστικό μεταρρυθμιστικό κέντρο. Δεν ήταν μόνο πολιτικός συμβολισμός. Ήταν άνθρωποι οι οποίοι μπήκαν σε θέσεις και απέδειξαν μέσα από τη διαδρομή τους ότι μπόρεσαν να υπηρετήσουν την αποστολή…

 

Π. Τσίμπας: Με αυτά τα κριτήρια θα κάνετε και τον ανασχηματισμό που θα κάνετε;

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Ήμουν σίγουρος ότι θα με ρωτούσατε.

 

Β. Χιώτης: Ε, ναι γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε  ότι η πρώτη σας Κυβέρνηση πέτυχε σε όλα. Είναι μία πρώτη Κυβέρνηση. Κάποιο λάθος θα έχει ξεφύγει, κάποιο πρόσωπο δεν θα αποδώσει αυτό που αναμένεται.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, ό,τι και να σας πω για τον ανασχηματισμό θα είναι παρεξηγήσιμο. Θα σας πω, λοιπόν, δύο φράσεις μόνο. Κάποια στιγμή προφανώς και θα γίνουν αλλαγές στην Κυβέρνηση. Δεν είναι της στιγμής να γίνουν οι αλλαγές. Και όταν φτάσει αυτή η στιγμή, θα το μάθετε από εμένα.

 

Β. Χιώτης: Όταν λέτε κάποια στιγμή, θα είναι μέσα στο Καλοκαίρι;

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα σας πω τίποτα παραπάνω από αυτό.

 

Β. Χιώτης: Ωραία. Δεν είναι πάντως πολύ σύντομα.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν είναι της στιγμής.

 

Β. Χιώτης: Γιατί αν ήταν, θα μας το λέγατε.

 

Π. Τσίμας: Δεν θα είναι πολύ σύντομα. Να επιμείνω στο ερώτημα; Ο ανασχηματισμός θα γίνει με τα ίδια κριτήρια που μόλις αναφέρατε, που σχηματίστηκε η αρχική Κυβέρνηση δηλαδή, η πολιτική διεύρυνση, η αξιοκρατία, τεχνοκρατικά στελέχη ή θα είναι μία διόρθωση αυτών των κριτηρίων; Θα αλλάξουν τα κριτήρια;

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Αντιθέτως, θα σας έλεγα ότι εάν κάτι μάθαμε αυτούς τους 12 μήνες, είναι ότι τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά. Άρα, το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση έχει πολύ μεγάλη σημασία. Όπως βέβαια αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να δούμε πού μπορεί να υπάρχουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, πού πρέπει να γίνουν αναδιατάξεις δομών. Και αυτό έχει τη σημασία του. Ο ανασχηματισμός δεν αφορά μόνο πρόσωπα. Αφορά και την ίδια την οργάνωση της Κυβέρνησης. Αλλά θα σταματήσω εδώ γιατί δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο σε αυτό το ζήτημα.

 

Β. Χιώτης: Μια τελευταία ερώτηση. Η κουβέντα περί ανασχηματισμού δεν ξεκινά από το κουτσομπολιό. Ξεκινά διότι εμείς τουλάχιστον οι δημοσιογράφοι, εσείς ξέρετε καλύτερα, διαπιστώνουμε ότι σε ορισμένους τομείς οι βηματισμοί δεν είναι τόσο γοργοί όσο είναι σε άλλα Υπουργεία. Και φανταζόμαστε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει κλείσει ένα χρόνο, είναι πανίσχυρος και δεν έχει κανέναν ανάγκη, θα διόρθωνε και αυτά τα κεραμίδια που στάζουν, όπως λέμε εμείς στο νησί μου.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Όπως σας είπα, όταν κρίνω ότι θα υπάρξει ανάγκη να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, αυτές θα γίνουν.

Β. Χιώτης: Ωραία. Πάμε στο δεύτερο στοίχημα που έχω βάλει με τον Παύλο. Η ερώτηση είναι: Τι σας ανησυχεί περισσότερο για τους επόμενους 12 μήνες; Ο κορονοϊός, η πορεία της οικονομίας ή τα ελληνοτουρκικά;

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, τα πρώτα δύο συνδέονται και με ανησυχούν πολύ. Με ανησυχούν πολύ, διότι μέχρι που να βρεθεί εμβόλιο για τον κορονοϊό ή ένα φάρμακο αδιαμφισβήτητης αποτελεσματικότητας θα εξακολουθεί να υπάρχει μία διάχυτη ανησυχία. Αυτή η διάχυτη ανησυχία είναι φρένο για την κατανάλωση και σ’ ένα βαθμό μπορεί να είναι φρένο και για τις επενδύσεις.  Και για μένα η πρώτη μου προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να προστατεύσω τις θέσεις εργασίας, να στηρίξω το εισόδημα των πιο αδύναμων Ελλήνων και να περάσουμε αυτήν την μπόρα με όσο το δυνατόν λιγότερες αμυχές. Άρα, η προσοχή μου αυτή τη στιγμή είναι απολύτως εστιασμένη στα ζητήματα που αφορούν στην οικονομία και γι’ αυτό και η Κυβέρνηση, εξάλλου, έχει εξαγγείλει ένα πολύ γενναιόδωρο πακέτο στήριξης της πραγματικής οικονομίας, στήριξης των εισοδημάτων, στήριξης των μισθών, στήριξης της ρευστότητας. Και όπως έχουμε αποδείξει, όποτε χρειάζεται το πακέτο αυτό να ενισχύεται, καθώς έχουμε περισσότερα στοιχεία στη διάθεσή μας, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε.

Έχουμε την πολύ μεγάλη πρόκληση της διαπραγμάτευσης που αφορά το νέο πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο θα συζητηθεί σε δέκα μέρες από τώρα σε μία κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα, εφόσον συμφωνηθεί -και πρέπει να συμφωνηθεί- να έχουμε στη διάθεσή μας σημαντικά αυξημένους πόρους για επενδύσεις και για μεταρρυθμίσεις. Με αυτό τον τρόπο θα υποστηρίξουμε -με ακόμα μεγαλύτερη τόλμη- ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο θα αλλάξει τις ίδιες τις δομές της ελληνικής κοινωνίας. Πάνω στην κρίση του κορονοϊού, δηλαδή, αναδεικνύεται η ανάγκη να αλλάξουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτή είναι η μεγάλη μου προτεραιότητα για τους επόμενους 12 μήνες. Πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό η Κυβέρνηση θα κριθεί από τη δυνατότητά της να αντιμετωπίσει επιτυχημένα και αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία είναι μία οικονομική κρίση παγκόσμια. Κανείς δεν πιστεύω ότι μπορεί να χρεώσει -πρέπει να είναι κανείς πολύ κακόβουλος για να χρεώσει αυτή την κρίση στην Κυβέρνηση- είναι μία κρίση παγκόσμια. Η οικονομία πήγαινε μια χαρά πριν μας χτυπήσει η κρίση.

 

Π. Τσίμας: Πήγαινε;

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Ναι, πήγαινε πολύ καλά η οικονομία.

 

Π. Τσίμας: Γιατί υπήρχαν σημάδια στο τέλος του 2019 ότι η ελληνική οικονομία δυσκολευόταν ακόμα, δηλαδή, ας πούμε, η μισθολογική δαπάνη είχε πέσει, οι επενδύσεις δεν αυξάνονταν, τα φορολογικά έσοδα…

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν είναι ακριβώς έτσι.

 

Β. Χιώτης: Αυτό υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας τουλάχιστον το τελευταίο 3μηνο του 2019…

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν το υποστηρίζουν τα στοιχεία αυτά. Σίγουρα οι πρώτοι δύο μήνες του 2020 ήταν μήνες πάρα πολύ καλοί για την ελληνική οικονομία. Εξ ου και τα αποτελέσματα του τριμήνου, τελικά ήταν πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε. Λιγότερο άσχημα, μάλλον, θα έπρεπε να πω,  απ’ ό,τι περιμέναμε. Οπότε για εμένα η πρόκληση των επόμενων 12 μηνών είναι η απορρόφηση των μεγάλων κραδασμών αυτής της οικονομικής κρίσης, αλλά ταυτόχρονα και η δραστική επιτάχυνση ενός πλαισίου πολύ τολμηρών αλλαγών, που θα αλλάξουν την ίδια τη δομή της ελληνικής κοινωνίας. Να κάνουμε δηλαδή αλλαγές, οι οποίες πολλές εντάσσονται στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα, οι οποίες όμως πρέπει να γίνουν σήμερα με την αίσθηση του κατεπείγοντος. Και μιας και μιλάμε για τους 12 μήνες, θα ήθελα να θυμίσω στους ακροατές μας ότι αυτοί οι 12 μήνες δεν ήταν μόνο 12 μήνες κορονοϊού, ελληνοτουρκικών, μεταναστευτικού.

 

Ήταν 12 μήνες στους οποίους αυτή η Κυβέρνηση παρήγαγε ένα πολύ σημαντικό νομοθετικό έργο. Ογδονταπέντε νομοσχέδια θα έχουμε ψηφίσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας και άλλα 10 τα οποία έρχονται με πολύ σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, τις οποίες έχουμε αναλάβει. Άρα, αυτούς τους 12 μήνες στην ουσία κάναμε δύο πράγματα: Κάναμε αντιμετώπιση κρίσεων και ταυτόχρονα ήμασταν πιστοί στις δεσμεύσεις που δώσαμε στον ελληνικό λαό, να προτάξουμε την οικονομία και τις μεγάλες αλλαγές.

 

Θέλω να θυμίσω ότι αυτός είναι ένας χρόνος στον οποίο, παρά τις δυσκολίες, οι φόροι μειώθηκαν. Αποτελούσε κεντρική μου δέσμευση η μείωση των φόρων. Αυτός ήταν ένας χρόνος, που παρά τις δυσκολίες, ξεκίνησαν σημαντικές επενδύσεις στη χώρα. Αποτέλεσε κεντρική μου δέσμευση η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.  Αυτός ήταν ένας χρόνος στον οποίον, η κατάσταση στο μέτωπο της τάξης και της ασφάλειας, αναμφισβήτητα βελτιώθηκε, ως προς την καθημερινότητα των Ελλήνων, και αυτό αποτελούσε κεντρική μου δέσμευση.

 

Θα ήθελα λοιπόν, κάνοντας τον απολογισμό μας, να θυμηθούμε μαζί, και να θυμηθούν και οι ακροατές: Αυτή η Κυβέρνηση υπήρξε συνεπής σε αυτά τα οποία είπε; Η απάντηση είναι, ότι παρά τις δυσκολίες, είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις που δώσαμε στον ελληνικό λαό και γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε, κατά βάση, σε αυτήν την πορεία.

 

Π. Τσίμας: Συγγνώμη, Βασίλη, αλλά μιλώντας για την οικονομία, ένα θέμα είναι ότι όντως, εάν η Ευρώπη συμφωνήσει σε αυτά τα προγράμματα χρηματοδότησης και συνεπώς θα έχετε μία πρόκληση στην οποία θα κριθείτε, βασικά, αν στα αλήθεια αυτά τα χρήματα θα βοηθήσουν να αλλάξει η Ελλάδα ή απλώς θα σπαταληθούν στην Ελλάδα, όπως έγινε πολλές φορές στο παρελθόν. Αλλά υπάρχει κάτι άμεσο. Δηλαδή, προσπαθώ να φανταστώ τον ερχόμενο χειμώνα, όταν από τη χώρα θα λείπουν περίπου 20 δισεκατομμύρια που είναι το έσοδο του τουρισμού, το έσοδο της τουριστικής βιομηχανίας.

 

Β. Χιώτης: Και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, τα χρήματα από την Ευρώπη δε θα έχουν έρθει ακόμα.

 

Π. Τσίμας: …και δεν θα έχουν έρθει τα χρήματα.

 

Β. Χιώτης: Άρα, έχουμε τους πόρους για να υποστηρίξουμε αυτούς που έχουν πληγεί;

 

Π. Τσίμας: Δεν έχω ακούσει ένα σχέδιο, πώς θα τη βγάλει η μέση ελληνική οικογένεια τον χειμώνα, όταν από τη χώρα θα λείπουν, τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια εισόδημα σε σχέση με πέρυσι;

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, εμείς υποστηρίξαμε την πραγματική οικονομία, με ένα συνολικό πακέτο το οποίο πλησιάζει τα 24 δισεκατομμύρια. Ένα μεγάλο κομμάτι σε ρευστότητα και ένα άλλο, μεγάλο κομμάτι σε απευθείας δημοσιονομικές δαπάνες. Η απάντηση στο ερώτημά σας έχει να κάνει με το γεγονός ότι μέχρι που να έρθουν τα ευρωπαϊκά χρήματα, ο κρατικός προϋπολογισμός και βέβαια ότι ευρωπαϊκούς πόρους έχουμε να διαχειριστούμε από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ, θα καλύψουν το κενό. Γι’ αυτό και η χώρα, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλες οι χώρες θα βρεθούν με ένα πολύ αυξημένο έλλειμμα για το 2020. Και η όλη συζήτηση που αφορά στην Ευρώπη, έχει να κάνει όχι μόνο με το γεγονός ότι θα έχουμε πόρους να ξοδέψουμε, αλλά ποιος δανείζεται για να ξοδέψουμε αυτούς τους πόρους. Και η μεγάλη επιτυχία της πρότασης της Commission και της γαλλογερμανικής πρότασης -για την οποία και εμείς αγωνιστήκαμε- έχει να κάνει με το γεγονός ότι δανείζεται η Ευρώπη και όχι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία. Και έχουμε απευθείας μεταβιβάσεις και όχι δανεικά από την Ευρώπη στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία, σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτό  το αδιέξοδο. Αλλά, αυτό είναι κάτι το οποίο το ’20 δεν έγινε. Το ’20 η χώρα βγήκε στις αγορές, υποστήριξε τα ταμειακά της διαθέσιμα. Το επιτόκιο δανεισμού σήμερα είναι πολύ χαμηλότερο απ’ αυτό το οποίο ήταν πριν από ένα χρόνο. Κανείς δεν φανταζόταν ότι η χώρα μπορεί να δανείζεται με αυτά τα επιτόκια δανεισμού. Και αυτό από μόνο του είναι μία ένδειξη εμπιστοσύνης στις μεσομακροπρόθεσμες δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και στη δυνατότητα να πετύχει μία γρήγορη ανάκαμψη.

 

Άρα, η απάντηση στο εύλογο ερώτημα το οποίο θέτετε, είναι ότι ο κρατικός προϋπολογισμός και οι υφιστάμενοι ευρωπαϊκοί πόροι θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία. Όταν έρχεται το Κράτος και πληρώνει ουσιαστικά το μισθό ενός εργαζόμενου, ο οποίος έχει τεθεί σε αναστολή για να προστατεύσουμε τη θέση εργασίας, αυτό ακριβώς κάνει. Όταν επεκτείνουμε τις αναστολές στον κλάδο του τουρισμού, μέχρι ουσιαστικά το τέλος της τουριστικής περιόδου, αυτό ακριβώς κάνουμε. Όταν δίνουμε τη δυνατότητα στον εργοδότη να αναδιατάξει το προσωπικό του με μεγαλύτερη ευελιξία για να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας, άρα το εισόδημα του εργαζομένου, αυτό κάνουμε.

 

Γιατί έχει σημασία αυτό; Να το εξηγήσουμε να το καταλάβουν λίγο οι ακροατές μας. Πρέπει να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας ειδικά στον τουρισμό, ώστε οι άνθρωποι αυτοί, όπως κάνουν κάθε χρόνο, να μπορούν να μπουν στο Ταμείο Ανεργίας μετά, ώστε να περάσει ο χειμώνας που κατά κανόνα δεν έχουν δουλειά, για να μπορέσουν να ξαναβρούν κανονική δουλειά την άνοιξη και το καλοκαίρι  του ’21.

Έτσι προστατεύουμε τα εισοδήματα. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν απώλειες. Προφανώς και υπάρχουν απώλειες  και προφανώς ο χειμώνας θα είναι ένας χειμώνας ο οποίος θα είναι δύσκολος. Αλλά το Κράτος έσκυψε πάνω στα προβλήματα των εργαζομένων και έθεσε την προστασία των θέσεων απασχόλησης σε απόλυτη πρώτη προτεραιότητα. Γι’ αυτό και μέχρι στιγμής τα στοιχεία τα οποία βλέπουμε και από την ΕΡΓΑΝΗ δεν είναι τόσο αποκαρδιωτικά σε σχέση με αυτό το οποίο συμβαίνει τουλάχιστον σε άλλες χώρες.

 

Και πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα εξακολουθεί και έχει ένα πλαίσιο προστασίας των πιο αδύναμων, το οποίο δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο  Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο απέδειξε ότι έχει κρυφές αντοχές και δυνάμεις τις οποίες ενδεχομένως δεν γνωρίζαμε καν ότι υπήρχαν. Αναφέρομαι και στο ίδιο το κοινωνικό Κράτος. Θυμάστε μια κουβέντα που γινόταν προεκλογικά ότι θα έρθει η Νέα Δημοκρατία και θα κόψει επιδόματα; Την άκουγα συνέχεια. Πριν από τις εκλογές του Ιουλίου έπρεπε να αποδείξουμε ως Νέα Δημοκρατία ότι δεν είμαστε ελέφαντες, ότι δεν είμαστε μία κακιά, ανάλγητη, νεοφιλελεύθερη, ακραία Κυβέρνηση η οποία υπερασπίζεται μόνο τις ελίτ. Και όταν ξαφνικά οι πολίτες διαπιστώνουν ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι μία μετριοπαθής, κεντροδεξιά, φιλελεύθερη Κυβέρνηση η οποία νοιάζεται πρωτίστως για τη φροντίδα των πιο αδύναμων, εκεί ενδεχομένως να καταρρέει και η βασική κριτική ή ο «δράκος» στον οποίον κάποιοι ήθελαν να παρουσιάζουν ότι ήταν αυτή η Νέα Δημοκρατία. Διότι αυτό δεν υποστηρίζεται με βάση τα δεδομένα τα οποία έχουμε.

 

Β. Χιώτης: Να δούμε και το θέμα του κορονοϊού που συνδέσατε με την οικονομία; Θέλω να μας πείτε αν ανησυχείτε για αυτό το περίφημο δεύτερο κύμα εξάπλωσης που αναμένουμε τον επόμενο χειμώνα. Και πριν φτάσουμε σε αυτό, αν ανησυχείτε από τα φαινόμενα χαλάρωσης των Ελλήνων. Είδαμε το Σαββατοκύριακο κάποια παραδείγματα και φοβόμαστε όλοι ότι τον Αύγουστο που είναι ο μήνας των πανηγυριών θα έχουμε πολλαπλά τέτοια φαινόμενα.

 

Π. Τσίμας: Και επειδή τα πανηγύρια είναι χοροί και οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί έχουν άγγιγμα, κρατάει ο ένας τον άλλον.

 

Β. Χιώτης: Ναι, δεν γίνεται.

 

Π. Τσίμας: Κοινωνική απόσταση με τσάμικο δεν γίνεται.

 

Β. Χιώτης: Για να τα απαντήσετε και τα δύο μαζί, λοιπόν, πρώτον, τι θα κάνετε με τα πανηγύρια του Αυγούστου και δεύτερον αν το σύστημα της Υγείας είναι έτοιμο να αντέξει ένα δεύτερο και ενδεχομένως δριμύτερο κύμα του κορονοϊού;

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Ξεκινώ με το δεύτερο. Η απάντηση είναι καταφατική. Ναι, είμαστε έτοιμοι διότι αντιμετωπίσαμε το πρώτο κύμα με μεγάλη επιτυχία και είμαστε πιο έτοιμοι σήμερα από ό,τι ήμασταν πριν από πέντε μήνες. Τι σημαίνει είμαστε πιο έτοιμοι; Σημαίνει κατ’ αρχάς ότι θα έχουμε περισσότερα κρεβάτια, μόνιμα κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Βρέθηκα πριν από μία εβδομάδα σε μία εκδήλωση -και να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος- για τη δωρεά με την οποία έρχεται να προσθέσει άμεσα 174 κρεβάτια εντατικής φροντίδας και αυξημένης φροντίδας στο υφιστάμενο δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτά προστίθενται σε μία σειρά από κρεβάτια τα οποία κατασκευάζονται είτε με ιδιωτικές δωρεές, είτε από δημόσιους πόρους. Έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουμε περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.            Έχουμε κρεβάτια, έχουμε μια καλύτερη κατανόηση του πώς αντιμετωπίζουμε τον ιό. Αν ρωτήσετε τους εντατικολόγους μας θα σας πουν ότι σήμερα είναι πολύ πιο έμπειροι σε σχέση με το πώς έβλεπαν αυτήν την άγνωστη ασθένεια πριν από 4-5 μήνες.    Ελπίζουμε ότι το φθινόπωρο θα έχουμε και περισσότερα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία αποδεδειγμένα θα δουλεύουν για τα πιο δύσκολα περιστατικά μας. Και βέβαια ελπίζουμε ότι σύντομα, τουλάχιστον μέσα στο 2021 ή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, θα έχουμε και το πολυπόθητο εμβόλιο. Άρα, ναι…

 

Π. Τσίμας: Παρακολουθείτε αυτή τη συζήτηση. Γιατί ξέρω ότι ήσασταν σε  διάλογο με ανθρώπους, με Έλληνες διακεκριμένους οι οποίοι είναι σε αυτό το χώρο.

 

Κυρ.  Μητσοτάκης: Την παρακολουθώ πολύ έντονα και έχουμε τη μεγάλη τύχη να έχουμε εξαιρετικούς Έλληνες και Ελληνοαμερικάνους οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο μεταίχμιο της επιστήμης όσον αφορά τα ζητήματα αυτά και προφανώς είμαστε συνέχεια σε επαφή μαζί τους. Πρέπει να σας πω ότι γίνεται και μία πάρα πολύ σπουδαία ερευνητική δουλειά στην Ελλάδα, την οποία θα έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε πολύ σύντομα. Όχι μόνο είμαστε σε θέση πια να πούμε ότι έχουμε κατασκευάσει το δικό μας μοριακό τεστ για να μπορούμε να κάνουμε τη διάγνωση του ιού, άρα δεν είμαστε εξαρτημένοι από ξένα τεστ.

 

Πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε και κάποιες ανακοινώσεις πολύ ενδιαφέρουσες ως αποτέλεσμα ερευνητικής δουλειάς που έχει γίνει για θεραπευτικά πρωτόκολλα. Αλλά, για να έρθω τώρα στο πρώτο ερώτημά σας, ναι, ανησυχώ από την κοινωνική χαλάρωση την οποία βλέπω, τη θεωρώ αναμενόμενη. Μετά από σχεδόν τρεις μήνες πειθαρχίας παντού στον κόσμο βλέπουμε τέτοια φαινόμενα χαλάρωσης. Όμως έχουμε μία υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας, στους συμπολίτες μας, στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, κυρίως στους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες, να είμαστε υπεύθυνοι στις συμπεριφορές μας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει μάσκες εκεί που πρέπει να φοράμε. Επιμένω πολύ σε αυτό. Σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι εργαζόμενοι κυρίως στην εστίαση και στον τουρισμό. Πιστεύω ότι το μέτρο αυτό κατά βάση τηρείται. Και από εκεί και πέρα τα ζητήματα των κοινωνικών αποστάσεων η αλήθεια είναι ότι είναι πιο δύσκολο να τα εφαρμόσει κανείς στην πράξη.

 

Β. Χιώτης: Ε, γενικά στο πανηγύρι ούτε μάσκα θα φορέσει, ούτε την απόσταση θα κρατήσει.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Τα πανηγύρια μας έχουν προβληματίσει. Τα έχουμε συζητήσει με τις υγειονομικές μας Επιτροπές, δεν είμαι έτοιμος να ανακοινώσω κάτι διαφορετικό σήμερα από τις γενικές συστάσεις που ισχύουν. Χρειάζεται, όμως, προσοχή και χρειάζεται…

 

Β. Χιώτης: Δεν υπάρχει περίπτωση να τα απαγορεύσετε;

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν κινούμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση αυτή τη στιγμή εκτός αν αλλάξουν τα δεδομένα.

 

Β. Χιώτης: Υποθέτω, όμως, μία αυξημένη επιτήρηση θα υπάρχει.

 

Κυρ.  Μητσοτάκης: Αυξημένη επιτήρηση πρέπει να υπάρχει, όπως πρέπει να υπάρχει συνολικά στο πώς διασκεδάζει ο κόσμος. Έχουμε πει ότι το φετινό καλοκαίρι πρέπει να είναι  διαφορετικό. Το να πας να φας με την οικογένειά σου ή με μία παρέα σε ένα ταβερνάκι έξω, δεν δημιουργεί κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα. Γι’ αυτό και μπορώ να σας πω ότι και η δική μου εισήγηση είναι να καταργήσουμε και τον περιορισμό των 6 ατόμων ανά τραπέζι, ο οποίος είχε κάποιο νόημα στην αρχή, τώρα δεν έχει κάποιο ουσιαστικό νόημα. Το να βρεθείς, όμως,.

 

Β. Χιώτης: Αυτό θα καταργηθεί σύντομα; Γιατί αφορά αρκετό κόσμο…

 

Κυρ.  Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Έχω  ζητήσει από την Επιτροπή να τοποθετηθεί επί του θέματος αυτού. Το να βρεθείς, όμως, σε ένα κλειστό χώρο χωρίς αποστάσεις, χωρίς μάσκα, προφανώς, αυτό δημιουργεί άλλης τάξης προβλήματα. Νομίζω ότι μπορούμε να περάσουμε ένα πολύ ωραίο καλοκαίρι αποφεύγοντας τις πολύ λίγες εκείνες δραστηριότητες που μπορεί να μας δημιουργήσουν θέμα ως προς τη δημόσια υγεία. Αυτή τη στιγμή πάντως, με βάση τα δεδομένα τα οποία έχουμε, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι υπάρχει κάποια αύξηση των εσωτερικών κρουσμάτων. Διαχειριζόμαστε τα εισαγόμενα κρούσματα με επαγγελματισμό και μέχρι στιγμής, πιστεύω με απόλυτη επιτυχία.

 

Β. Χιώτης: Να κλείσουμε το θέμα της υγείας;

 

Π. Τσίμας: Ναι, εγώ ήθελα να ρωτήσω αν επιμένετε σε εκείνη τη δήλωση που πολλοί από τη Νέα Δημοκρατία είχατε κάνει ότι γενική καραντίνα δεν θα χρειαστεί ξανά. Ότι αυτό που ζήσαμε τον Απρίλιο, ας πούμε, το Μάιο, δεν θα το ξαναζήσουμε. Είστε σίγουρος ότι δεν θα χρειαστεί να το ξαναζήσουμε;

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν μπορώ να υπογράψω συμβόλαιο με το μέλλον, αλλά η εκτίμησή μου είναι ότι δε θα χρειαστεί ξανά να πάμε σε γενική καραντίνα και δεν είναι μόνο η δική μου εκτίμηση. Πιστεύω ότι όλοι έχουν αντιληφθεί ότι το κόστος από μία γενική καραντίνα για την οικονομία, για την κοινωνική συνοχή, είναι τόσο μεγάλο, που δεν το αντέχει καμία οικονομία πια. Βεβαίως μπορεί να πηγαίνουμε σε στοχευμένες καραντίνες, γιατί ναι, είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, γνωρίζουμε περισσότερα, έχουμε καλύτερες δυνατότητες στην Πολιτική Προστασία ώστε να κάνουμε στοχευμένες κινήσεις. Να δώσω ένα παράδειγμα: Κάποια στιγμή θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία. Δικαιωθήκαμε, ειρήσθω εν παρόδω, για το άνοιγμα των σχολείων. Θέλω να θυμηθείτε τι είχαμε ακούσει για το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων. Όταν αποφάσισα να ανοίξω τα Δημοτικά, πήγα κόντρα στην κοινή γνώμη, η οποία θεωρούσε ότι δεν έπρεπε να ανοίξουν τα Δημοτικά. Δεν είχαμε ούτε ένα κρούσμα στα σχολεία, αυτές τις 6 εβδομάδες που τα είχαμε ανοίξει. Αλλά τα σχολεία προφανώς θα ξανά ανοίξουν το Σεπτέμβριο, πάντα με προσοχή. Αλλά αν, ο μη γένοιτο, έχουμε ένα κρούσμα σε ένα σχολείο, δε θα κλείσουμε όλα τα σχολεία.

 

Π. Τσίμας: Θα κλείσετε το συγκεκριμένο.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Ναι.

 

Π. Τσίμας: Λογικό.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Νομίζω ότι είναι πολύ ξεκάθαρο αυτό. Η μόνη περίπτωση να κλείσουν τα πάντα, είναι να βρεθούμε με ένα δεύτερο κύμα, το οποίο θα είναι τόσο έντονο, που θα μας υποχρεώσει να καταλήξουμε εκεί, αλλά δεν πιστεύω ότι αυτό θα χρειαστεί.

 

Β. Χιώτης: Τελευταίο ερώτημα για την υγεία, πριν περάσουμε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τον Παύλο. Στην τελευταία σας συνέντευξη, την προεκλογική, που μας είχατε δώσει, σε αυτόν εδώ το σταθμό, είχατε εξαγγείλει και αυτές τις περίφημες συμπράξεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την υγεία. Σας άκουσα, προ μηνών, να λέτε ότι η πίστη σας στο δημόσιο Σύστημα Υγείας αυξήθηκε με τον κορονοϊό. Αυτό σημαίνει ότι αυτό το πρόγραμμα των ΣΔΙΤ στην υγεία εγκαταλείπεται, αναβάλλεται ή είναι κανονικά στις ράγες;

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Καθόλου. Γιατί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι όπως το φανταζόμαστε, δεν μπορεί να μπολιαστεί από την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα; Όταν έρχεται το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έχει κάνει μία μεγάλη δωρεά στην υγεία, δεν φέρνει μόνο χρήματα και εξοπλισμό, φέρνει και τεχνογνωσία. Γιατί τα καινούργια νοσοκομεία τα οποία θα κατασκευάσει θα είναι οργανωμένα σε ένα ψηφιακό περιβάλλον. Αυτό δεν είναι μίας μορφής σύμπραξη; Όταν ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να έρθει να καλύψει κάποιες από τις υπηρεσίες τις οποίες παρέχει σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση για τον Έλληνα ασφαλισμένο, αυτό είναι καλό ή κακό για το Εθνικό Σύστημα Υγείας; Έχω πει πολλές φορές -και επιμένω σε αυτό- να η συγχέουμε το δημόσιο με το κρατικό.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι δημόσιο Σύστημα Υγείας. Όταν όμως το Κράτος αγοράζει  υπηρεσίες, μπορεί να τις αγοράζει, είτε από το ίδιο από το Δημόσιο, είτε  μπορεί υπό προϋποθέσεις να τις αγοράζει από τον ιδιωτικό τομέα. Όταν εμείς κρατήσαμε ουσιαστικά σε ψυχρή εφεδρεία τα κρεβάτια των εντατικών του ιδιωτικού τομέα, τι κάναμε; Αυτό ακριβώς.

 

Κάναμε μία συμφωνία σε περίπτωση που τα χρειαστούμε, να αγοράσουμε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα. Άρα, νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα και έχει ωριμάσει η ελληνική κοινωνία να ξεφύγουμε από τέτοιου είδους στεγανά. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ως προς το δημόσιο χαρακτήρα του όχι απλά δεν κινδυνεύει, αλλά ενισχύεται έμπρακτα από αυτήν την Κυβέρνηση. Από την άλλη, ο ιδιωτικός τομέας έχει ένα σημαντικό ρόλο να εισφέρει στη συνολική παροχή των υπηρεσιών υγείας, στα πλαίσια ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπου τον πρώτο ρόλο και τον καθοριστικό ρυθμιστικό ρόλο έχει πάντα το Κράτος.

 

Π. Τσίμας: Ζήσαμε όλους αυτούς τους μήνες μια πολύ μεγάλη ένταση στις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις και μάλιστα έμοιαζε να έχουμε πει σε έναν φαύλο κύκλο, όπου κάθε μέρα η ένταση ανεβαίνει, η ένταση κλιμακώνεται. Είχατε μια συνάντηση με τον κ. Ερντογάν τελευταία φορά το Δεκέμβριο, αν δεν κάνω λάθος, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ακολούθησαν μήνες όπου από την πλευρά της Τουρκίας ο τόνος γινόταν όλο και πιο υψηλός, όλο και πιο επιθετικός. Ο κ.  Ερντογάν είχε κάνει και δηλώσεις ότι δεν θέλει να σας ξαναμιλήσει και έπειτα υπήρξε ένα τηλεφώνημα. Δεν έχουμε μάθει κατ’ αρχήν σε αυτό το τηλεφώνημα προέκυψε κάτι;       Ήταν ένα τηλεφώνημα που αναγγέλλει κάτι; Μπορεί δηλαδή μετά το τηλεφώνημα να ξανασυναντηθείτε τετ α τετ; Δώστε μου ένα κλίμα.

 

Κυρ.  Μητσοτάκης: Είχα πει, κύριε Τσίμα, σε μία τηλεοπτική συνέντευξη που είχα δώσει πριν από ένα μήνα, ότι δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση μία συνομιλία μεταξύ του Τούρκου Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού. Είμαστε γείτονες. Έχουμε σημαντικές διαφορές. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να μιλάμε. Και η αλήθεια είναι, ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας σε επίπεδο Έλληνα Πρωθυπουργού και Τούρκου Προέδρου, είχαν διακοπεί όχι με δική μου -θέλω να το τονίσω- υπαιτιότητα. Αυτό έγινε μετά την επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης του Έβρου, όταν ο κ. Ερντογάν είπε ότι δεν θέλει να συνομιλεί μαζί μου. Εγώ ποτέ δεν είπα ότι δεν θέλω να συνομιλώ με τον κ. Ερντογάν.

 

Άρα, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι έχουν αποκατασταθεί οι επίσημοι και οι θεσμικοί δίαυλοι επικοινωνίας. Ποιοι είναι αυτοί; Πρώτον, η δυνατότητα που έχουμε, ανά πάσα στιγμή, να σηκώσουμε το τηλέφωνο και να μιλήσουμε στον άλλον για ένα θέμα. Ξέρετε, αυτές οι συζητήσεις πολλές φορές είναι αρκετά χορογραφημένες, αλλά μερικές φορές δεν θα έπρεπε κατ’ ανάγκη να είναι έτσι. Όπως και οι επίσημοι δίαυλοι επικοινωνούν ένα επίπεδο κάτω από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ή τον Τούρκο Πρόεδρο, που είναι οι δίαυλοι μεταξύ της διπλωματικής μου συμβούλου και του αντίστοιχου συμβούλου του κ. Ερντογάν.

Άρα, νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε, όχι μόνο γιατί έχουμε θέματα να συζητήσουμε τα οποία πολλές φορές δεν άπτονται των ζητημάτων υψηλής πολιτικής, αλλά είναι πρακτικά ζητήματα τα οποία πρέπει να λυθούν. Παραδείγματος χάριν, τι θα κάνουμε με τα θέματα του τουρισμού. Η Ελλάδα δεν ήταν αυτή η οποία επέμενε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να να μπει η Τουρκία στη λίστα των χωρών που απαγορεύεται η είσοδος των υπηκόων τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από εκεί και πέρα φυσικά για το ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο αναγνωρίζουμε ότι έχουμε μία ουσιώδη διαφορά με την Τουρκία που είναι ο ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις. Αλλά εμείς έχουμε περιγράψει και έχω περιγράψει στον Τούρκο Πρόεδρο ένα πλαίσιο επίλυσης και αυτής της διαφοράς. Θέτω μία προϋπόθεση. Η προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει μία τέτοια ένταση και μία τέτοια κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας που να καθιστά αυτόν τον ουσιαστικό διάλογο πρακτικά αδύνατο. Και έχω πει πολλές φορές ότι η σύναψη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου αποτελεί μία τέτοια πρόκληση για την Ελλάδα. Όχι μόνο γιατί είναι εμφανώς παράνομο, αλλά γιατί παραβιάζει και τους βασικούς κανόνες της ίδιας της γεωγραφίας. Αρκεί να δει κανείς το χάρτη για να καταλάβουμε τι είναι αυτό το οποίο εννοούμε. Κατά συνέπεια, δεν θα σας πω προφανώς σε λεπτομέρεια τι είναι αυτό το οποίο συζητήθηκε. Η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή και αυτοπεποίθηση και την πίστη ότι έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της και έχει βέβαια και ένα πολύ ισχυρό πλαίσιο συμμάχων με πρώτη ουσιαστική σύμμαχο την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Β. Χιώτης: Αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες και οι φήμες ότι αυτό το τηλεφώνημα ήταν προϊόν μιας διαμεσολαβητικής προσπάθειας που ανέλαβε η Καγκελάριος της Γερμανίας;

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν είναι απολύτως ακριβές αυτό, διότι νομίζω ότι από πλευράς μου και από πλευράς του Τούρκου Προέδρου υπήρχε η πρόθεση κάποια στιγμή να επικοινωνήσουμε. Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν είναι καλό να μην υπάρχει καμία απολύτως επικοινωνία. Έχω μιλήσει, έχω ενημερώσει εκτεταμένα την Γερμανίδα Καγκελάριο για το ζήτημα αυτό. Η Γερμανία αναλαμβάνει την Προεδρία. Η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει και αυτή μία τακτική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά δεν χρειαζόμαστε, ως προς την επικοινωνία μας, διαμεσολαβητές, ούτε διαιτητές. Από εκεί και πέρα, ο οργανωμένος διάλογος μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας είναι μία τελείως διαφορετική υπόθεση, στην οποία προφανώς εντασσόμαστε και εμείς. Και νομίζω ότι έχουμε καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι η συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας όσον αφορά την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, αναπόφευκτα δεν μπορεί να μην έχει επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Είναι νομοτελειακό αυτό να συμβεί.

 

Π. Τσίμας: Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ξέρετε, όλο αυτό τον καιρό, τον τελευταίο καιρό νιώθω σαν να επαναλαμβάνουμε κάθε μέρα μία προφητεία η οποία κινδυνεύει να γίνει αυτοεκπληρούμενη. Δηλαδή ότι, αργά ή γρήγορα, κάποια στιγμή το Φθινόπωρο, θα συμβεί κάτι που θα μας εμπλέξει σε ένα σοβαρότερο ή λιγότερο σοβαρό αλλά θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Έχετε τρόπο, έχετε σχέδιο για το πώς αυτή η προφητεία θα ματαιωθεί;

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Μα δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από αυτού του είδους τις αυτοεκπληρούμενες προφητείες οι οποίες, δυστυχώς, λυπάμαι που το λέω, συχνά αναπαράγονται και από τα Μέσα Ενημέρωσης και από διάφορους σχολιαστές, οι οποίοι πολλές φορές αψήφιστα μπορεί να προβλέπουν τέτοιου είδους καταστάσεις. Από εκεί και πέρα προφανώς είναι κάτι το οποίο κανείς δεν επιθυμεί. Από την άλλη η Ελλάδα έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα τα οποία είναι αναμφισβήτητα με όποιο τρόπο κρίνει ότι είναι ο πιο πρόσφορος και πιο κατάλληλος. Αλλά αυτή τη στιγμή μιλάει η διπλωματία και η Ελλάδα -νομίζω ότι αυτό πρέπει να αναγνωριστεί σε αυτήν την Κυβέρνηση- έχει αναπτύξει ένα πολύ ενεργό πλέγμα διπλωματικών πρωτοβουλιών όλους τους τελευταίους μήνες με σκοπό αφενός να εξηγήσουμε ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις, αφετέρου να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα τέτοιων συμμαχιών που θα ενισχύσουν τη θέση της Ελλάδος. Αυτός είναι ο ρόλος της διπλωματίας και επιμένω, προφανώς, στη διπλωματική επίλυση όλων των διαφορών που έχουμε με σημαντικότερη, κυρίαρχη διαφορά, αυτήν στην οποία αναφέρθηκα.

 

Β. Χιώτης: Άρα, αντιλαμβανόμαστε ότι οι επικοινωνίες με τον κ. Ερντογάν θα συνεχιστούν και ενδεχομένως κάποια στιγμή να υπάρξει και μία συνάντησή σας.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, εγώ έχω συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν δύο φορές. Συναντήθηκα για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη, μετά συναντηθήκαμε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Και αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί τόσο μεγάλη είδηση. Προφανώς, όταν κάποιος καλείται να κάνει μία συνάντηση, αυτή πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και θα πρέπει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να οδηγεί σε κάποιο δια ταύτα. Αλλά μερικές φορές, βλέπετε, ότι μόνο και μόνο η συνάντηση ή το τηλέφωνο μπορεί από μόνο του να είναι είδηση όταν έχουν διακοπεί τα κανάλια επικοινωνίας, η αποκατάστασή τους και μόνο νομίζω ότι είναι μία θετική εξέλιξη.

 

Β. Χιώτης: Λοιπόν, να προχωρήσουμε γιατί έχουμε…

 

Π. Τσίμας: Όλα αυτά τα θέματα που συζητάμε, δηλαδή τα δύο μεγάλα, η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που κράτησε σχεδόν όλο το προηγούμενο, πριν από τον Έβρο ακόμα είχε αρχίσει, και ο κορονοϊός δημιούργησαν ένα  ύφος στην πολιτική ζωή, αρκετά ασυνήθιστο, χαμηλοί τόνοι, μετριοπάθεια, διάλογος, ακόμη και μία συναινετική, ας πούμε, διάθεση μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης. Αυτό που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Έχουμε μπει…

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Να πω πρώτα γι’ αυτό. Αυτό πρέπει να είναι το ύφος της πολιτικής αντιπαράθεσης. Και σίγουρα αυτό είναι το ύφος το οποίο πρεσβεύω και πιστεύω ότι είναι και το ύφος το οποίο μου ταιριάζει. Νομίζω ότι μία ένδειξη ωρίμανσης της κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας είναι όταν μπορούμε πρωτίστως να διαφυλάττουμε αυτό το ύφος και αυτό να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό, σε τέτοιου είδους κρίσιμα εθνικά ζητήματα, να υπάρχει μία εθνική σύμπνοια. Θεωρώ ότι, σε πολύ μεγάλο βαθμό, αυτή υπάρχει. Υπάρχει βασική συμφωνία μεταξύ των Πολιτικών Αρχηγών για τη γραμμή την οποία πρέπει να τηρήσουμε στα κρίσιμα εθνικά ζητήματα και ως προς τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

 

Δεν υπήρχε πάντα η ίδια άποψη ως προς το ζήτημα του μεταναστευτικού, εδώ θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος. Η Κυβέρνηση αυτή εφάρμοσε μία τελείως διαφορετική πολιτική στα ζητήματα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, διεκδικώντας το βασικό κεκτημένο, το αυτονόητο κεκτημένο για εμένα, αλλά έπρεπε να διεκδικηθεί στην πράξη, που είναι η δυνατότητά μας να φυλάμε τα σύνορα μας. Αυτό το κεκτημένο το κάναμε ευρωπαϊκό κεκτημένο τη στιγμή που η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθε στα ελληνοτουρκικά, τα ευρωτουρκικά σύνορα να στηρίξει τη δυνατότητα της Ελλάδος, το δικαίωμα της Ελλάδος να προφυλάσσει τα σύνορά της. Και πρέπει να σας πω ότι άμα δει κανείς συνολικά τα στοιχεία, οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές είναι πάρα, πάρα πολύ μειωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές ροές.

 

Β. Χιώτης: Εξαιτίας μας ή γιατί, κάτι ο κορονοϊός, κάτι και η Τουρκία είναι πιο προσεκτική;

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Και εξαιτίας της εικόνας που στέλνει η χώρα, ότι φυλάει τα σύνορά της, γιατί αυτή είναι μία εικόνα την οποία και ο δυνητικός διακινητής ή ο πελάτης του διακινητή τη βλέπει. Όταν ξέρει ότι εμείς προστατεύουμε τα σύνορά μας και ότι δεν είναι το Λιμενικό -για να το πω πολύ απλά- μία υπηρεσία υποδοχής, αλλά κάνει τη δουλειά του, να φυλάει τα σύνορα, πάντα με απόλυτη προσήλωση στους κανόνες που διέπουν την…

 

Π. Τσίμας: Τις καταγγελίες που κατά καιρούς ακούγονται ότι οι κανόνες αυτοί παραβιάζονται, τις έχετε ελέγξει;

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Βεβαίως έχουν ελεγχθεί όλα και είναι αδιανόητο τέτοιου είδους καταγγελίες να εξακολουθούν να επαναλαμβάνονται από κάποιους, οι οποίοι επιμένουν σήμερα να κάνουν σπέκουλα πάνω σε τουρκική προπαγάνδα. Δεν ξέραμε ότι στον Έβρο στήθηκε ένας συστηματικός μηχανισμός παραπληροφόρησης; Ή δεν ξέρουν αυτοί οι οποίοι, πολλές φορές και εντός Ελλάδος, αναδεικνύουν αυτές τις καταγγελίες ή στην Ελλάδα ή στο Ευρωκοινοβούλιο, τι έγινε στον Έβρο; Ποιος εργαλειοποίησε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ποιος οργάνωσε, στην ουσία, μία επιχείρηση παράνομης εισόδου δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στα Ελληνικά και στα Ευρωπαϊκά εδάφη; Δεν τα ξέρουμε αυτά; Άρα, αυτή η Κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της. Και θέλω να ευχαριστήσω, για ακόμα μια φορά, δημόσια τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού, που 24 ώρες το 24ωρο κάνουν μία εξαιρετικά δύσκολη δουλειά. Τους ενισχύουμε με πρόσθετο εξοπλισμό. Σε δύο μέρες θα βρεθώ στον Πειραιά, όπου παραλαμβάνουμε το πρώτο από τα δέκα υπερσύγχρονα φουσκωτά, δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα. Θέλω οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού, όταν κάνουν αυτήν τη δύσκολη δουλειά, να έχουν το πιο σύγχρονο εξοπλισμό. Προχωράμε, επίσης, την προκήρυξη για το σύστημα διαχείρισης των συνόρων μας, χερσαίων και θαλασσίων.  Προχωράει ο φράχτης στον Έβρο. Αυτά είναι όλα πράγματα τα οποία γίνονται τους τελευταίους 12 μήνες. Άρα, εάν η Αντιπολίτευση τελικά άλλαξε γραμμή και υιοθέτησε αυτήν την πολιτική, αυτό το θεωρώ πρόοδο και μάλλον μια προσαρμογή σε αυτό το οποίο θεωρώ ότι είναι αυτονόητη προτεραιότητα μιας χώρας.

 

Π. Τσίμας: Να επιστρέψουμε λοιπόν, γιατί αυτό ήταν ένα ωραίο  κεφάλαιο, σαν ένα ωραίο διάλειμμα ηρεμίας λόγω σοβαρών κινδύνων που αντιμετωπίζαμε. Μοιάζει να έχει τελειώσει αυτό το διάλειμμα και να έχουμε επιστρέψει σε πιο γνώριμα θέματα και σε πιο γνώριμο ύφος πολιτικού διαλόγου. Και η Αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι, η Κυβέρνηση πάει να εκμεταλλευτεί ιστορίες, σκάνδαλα, παρακολουθήσεις τηλεφωνικές, καταθέσεις σε δικαστήρια  κ.ό.κ. Όλο αυτό το κλίμα των ημερών.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε τίποτα απ’ όλα αυτά. Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος σε αυτό. Η Βουλή έχει αναλάβει την ευθύνη να διερευνήσει την υπόθεση δημιουργίας ενός -ξεκινώντας από την υπόθεση NOVARTIS, αυτό το οποίο ξετυλίγεται- οργανωμένου παραδικαστικού κυκλώματος. Και η Βουλή τελικά θα αποφανθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, με βάση το πόρισμα το οποίο συντάσσει η Προκαταρκτική Επιτροπή, τι πρέπει να κάνει με αυτήν την υπόθεση. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά τη Βουλή. Τα υπόλοιπα …

 

Β. Χιώτης: Σε ό,τι αφορά τον κ.Παπαγγελόπουλο.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Σε ό,τι αφορά τον κ. Παπαγγελόπουλο.

 

Β. Χιώτης: Εδώ έχουμε αποκαλύψεις τις τελευταίες ημέρες για ένα άλλο εξέχον στέλεχος της τότε Κυβέρνησης.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Ακριβώς. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα δεύτερο το οποίο αφορά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις τηλεοπτικές άδειες και το τι έγινε πραγματικά το 2016. Πολλά από αυτά τα οποία μαθαίνουμε τώρα έρχονται και υποστηρίζουν την άποψή μας, ότι το 2016 επιχειρήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ μία προσπάθεια χειραγώγησης του μιντιακού τοπίου. Τώρα μαθαίνουμε τις λεπτομέρειες για ύποπτες διαδρομές χρήματος, οι οποίες σαφέστατα και πρέπει να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη, αλλά και από τις αρμόδιες φορολογικές Αρχές.  Αλλά είναι καινούργια όλα αυτά; Είχα μιλήσει στη Βουλή το 2016 για την υπόθεση αυτή, για τα βοσκοτόπια, για τους δανεισμούς από την Τράπεζα Αττικής. Και αυτό το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε επειδή υπήρχαν θεσμικά αντίβαρα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο τελικά ακύρωσε το σχέδιο της Κυβέρνησης, η Αντιπολίτευση, κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία ανέδειξαν αυτήν την υπόθεση. Αλλά θέλω να σας θυμίσω, με αφορμή το ερώτημα, ότι πολλές φορές είχα πει προεκλογικά ότι οι εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 δεν αφορούσαν μόνο την πορεία της οικονομίας, αλλά την ίδια την ποιότητα της Δημοκρατίας. Νομίζω, εκ των υστέρων, δικαιώνομαι γι’ αυτήν την εκτίμησή μου. Η καλύτερη απάντηση σε αυτά τα φαινόμενα, σε αυτές τις ζοφερές ιστορίες οι οποίες αποκαλύπτονται είναι η ίδια η ενίσχυση των θεσμών και της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, της απόλυτης προσήλωσης στη διάκριση των εξουσιών. Και αυτό ακριβώς επιδιώκουμε να κάνουμε. Θεωρώ ότι η Δημοκρατία μας σήμερα είναι πιο στέρεη, είναι πιο ισχυρή, είναι πιο θεσμικά ενισχυμένη.

 

Θέλω να θυμίσω ότι έχει μεσολαβήσει και μια αναθεώρηση του Συντάγματος η οποία έχει αντιμετωπίσει κάποιες από τις ιστορικές παθογένειες, όπως το άρθρο 86 περί ευθύνης Υπουργών. Το δικό μου μέλημα πάνω απ’ όλα είναι να κοιτάζω στο μέλλον, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίζω, με θεσμικό τρόπο, ότι οποιαδήποτε τέτοια υπόθεση θα ερευνηθεί από τα αρμόδια όργανα.

 

Β. Χιώτης: Όταν θα φτάσει στη Βουλή; Γιατί είναι μαθηματικά βέβαιο και για την υπόθεση και τις αποκαλύψεις Μιωνή και για την υπόθεση και τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα, η Δικαιοσύνη κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να κατεβάσει τα στυλό κάτω και να μεταβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή διότι και στις δύο υποθέσεις πρωταγωνιστεί ένα πολιτικό πρόσωπο, ο κ.Νίκος Παππάς. Εκεί, λοιπόν, θα σας τεθεί το ερώτημα αργά ή γρήγορα: Τι θα κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία; Είναι στη σκέψη σας μια Εξεταστική Επιτροπή;

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή, διότι δεν γνωρίζω ακόμα, αν και με ποιο τρόπο η υπόθεση θα φτάσει στη Βουλή. Θα σας απαντήσω όταν, εφόσον και όταν γίνει αυτό. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω σήμερα είναι ότι υπάρχει ένα ζήτημα όταν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τέως Πρωθυπουργός δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις για το στενότερο συνεργάτη του. Αυτό είναι κάτι το οποίο δυσκολεύομαι να το αντιληφθώ και νομίζω ότι είναι μία εξήγηση την οποία ο κ. Τσίπρας οφείλει και στους δικούς του υποστηρικτές, στους ανθρώπους που…

 

Β. Χιώτης: Ο κ. Παππάς πιστεύετε ότι ενεργούσε μόνος;

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω αυτό, αλλά περιμένω να ακούσω από τον κ. Τσίπρα πώς θα αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό. Πιστεύω ότι η αποπομπή του κ. Παππά, κατά την άποψή μου, είναι μονόδρομος. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έχει γίνει ακόμα με βάση όλα αυτά τα οποία έχουμε μάθει, αλλά πάντα τονίζω ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά τον κ. Τσίπρα. Αυτό το οποίο μπορώ να πω σε θεσμικό επίπεδο είναι, όπως σας είπα και στην αρχή της κουβέντας, ότι η χώρα χρειάζεται μία σοβαρή και αξιόπιστη Αξιωματική Αντιπολίτευση. Η λεγόμενη εσωτερική αυτοκάθαρση των κομμάτων με τον τρόπο με τον οποίο τα κόμματα αλλάζουν, προσαρμόζονται στις επιταγές των καιρών, είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά προφανώς τα ίδια τα κόμματα, αφορά όμως και συνολικά τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

 

Όταν εκλέχτηκα Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, άλλαξα πολλά πράγματα στη Νέα Δημοκρατία, κράτησα πολλά από τα καλά, άλλαξα πολλά άλλα. Το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας είναι δικό του ζήτημα, αλλά ένα θέμα το οποίο σίγουρα προκύπτει αυτή τη στιγμή είναι η εκκωφαντική απάντηση-εκδίκηση της ίδιας της πραγματικότητας σε όλους αυτούς οι οποίοι μας κουνούσαν το δάκτυλο, κρατώντας μία ζυγαριά στην οποία έβαζαν από τη μία μεριά το δικό τους δήθεν ηθικό πλεονέκτημα.  Και όταν εμείς λέγαμε ότι δεν υπάρχουν αυτά, δεν είναι κάποιος a priori πιο ηθικός από τον άλλον, δεχόμασταν μύδρους ότι είμαστε εκπρόσωποι του παλιού κατεστημένου και όλα αυτά. Αυτό νομίζω ότι όλα αυτά έχουν καταρριφθεί πια στην πράξη.

 

Β. Χιώτης: Άρα, αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχετε ακόμα αποφασίσει, γιατί θα περιμένετε το φάκελο της δικογραφίας, αλλά δεν αποκλείεται και μία κοινοβουλευτική έρευνα.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Η απάντηση είναι ότι δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποια είναι τα δεδομένα τα οποία ενδεχομένως να έρθουν στη Βουλή. Προτρέχουμε, αυτή τη στιγμή. Σίγουρα υπάρχουν αποκαλύψεις, κατά την άποψή μου, πρωτοφανείς οι οποίες πρέπει να απαντηθούν, έχω όμως και μία υποχρέωση ακόμα, κύριε Χιώτη και κύριε Τσίμα, και σε αυτό θα επιμείνω. Έχω μία υποχρέωση να εστιάζω την προσοχή μου στη θετική ατζέντα της χώρας. Γι’ αυτό και επιλέγω να μην μιλώ πολύ για αυτά και δεν θα μιλήσω πολύ γι’ αυτά τα ζητήματα, θα αφήσω τα αρμόδια όργανα να διερευνήσουν την υπόθεση αυτή. Μιλήσαμε, είμαστε στο τέλος της κουβέντας, μιλήσαμε 5 λεπτά για την υπόθεση αυτή και 55 λεπτά για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Η χώρα έχει μεγάλες δυσκολίες μπροστά της και μεγάλες ευκαιρίες και θα ήθελα να εστιαστούμε, όσο αυτό είναι εφικτό και στο δημόσιο διάλογο, στα ζητήματα τα οποία ενδιαφέρουν πρωτίστως τους πολίτες. Δεν λέω ότι δεν ενδιαφέρονται οι πολίτες γι’ αυτά τα ζητήματα, είναι σημαντικό ότι τα ζητήματα…

 

Β. Χιώτης: Προφανώς ενδιαφέρονται, φυσικά ενδιαφέρονται.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Όταν υπάρχει μία υπόνοια που αφορά τους θεσμικούς αρμούς της εξουσίας, αναφέρομαι σε φράση που άλλος έχει χρησιμοποιήσει, αυτά είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να διορθωθούν. Επιμένω, όμως, ότι η καλύτερη απάντηση είναι η ενίσχυση, όχι των αρμών της εξουσίας, αλλά των αρμών της Δημοκρατίας. Και αυτό επιλέγω να κάνω συνειδητά, μεθοδικά και με απόλυτη προσήλωση στο γράμμα του Συντάγματος. Και για να επανέλθω σε κάτι το οποίο είπαμε στην αρχή: Αν χτίζεται σε αυτήν τη χώρα ένα νέο κοινωνικό κεφάλαιο, ένα απόθεμα εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και Κράτους, αυτή είναι μία κατάκτηση που πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Δεν εμπιστευόμασταν το Κράτος, δεν εμπιστευόμασταν το συμπολίτη μας, θεωρούσαμε a priori ότι ο άλλος είναι κλέφτης, φοροφυγάς, παράνομος, το Κράτος ανίκανο. Αυτά δεν λέω ότι έχουν αλλάξει, αλλά λέω ότι έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Αυτή η κατάκτηση, αυτό το κύμα εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης το οποίο χτίσαμε πάνω στην αντιμετώπιση των δύο κρίσεων, του Έβρου και πρωτίστως της κρίσης του κορονοϊού, έχω μία υποχρέωση, προσωπικά, να το διαφυλάξω.

 

Π. Τσίμας: Κύριε Διευθυντά, μπορούμε να πάρουμε 3 λεπτά από την επόμενη εκπομπή;

 

Β. Χιώτης: Να πάρουμε, γιατί έχω κι εγώ και μία ερώτηση.

 

Π. Τσίμας: Καλά, ερωτήσεις άπειρες, αλλά κατ’ αρχήν να πω, ως σχόλιο, χαίρομαι που το λέτε, γιατί αυτό το κλίμα εμπιστοσύνης που πρέπει να υπάρχει στη χώρα, καμιά φορά όταν η δημόσια ζωή γεμίζει από αναθυμιάσεις σκανδάλων, το αποτέλεσμα είναι να σκοτώνει την εμπιστοσύνη όχι απλώς σε αυτούς που κατηγορούνται για τα σκάνδαλα, αλλά σε όλους. Και η απάντησή σας νομίζω ότι, μου φαίνεται το παίρνει υπόψιν του αυτό. Και έπειτα είναι ένα θέμα, πώς να πω, πώς ο πολίτης σιγουρεύεται ότι αυτά τα πράγματα δεν θα ξαναγίνουν. Θέλω να φέρω το θέμα που είναι τώρα, αυτές τις μέρες συζητήθηκε κατά κόρον και καθ’ υπερβολή ίσως, και είναι και σήμερα στις πρώτες σελίδες πολλών εφημερίδων, αυτό το θέμα του πώς η Κυβέρνηση διένειμε τα χρήματα που δόθηκαν στα Μέσα Ενημέρωσης για την καμπάνια για την κοινωνική συνειδητοποίηση της πανδημίας και της αντιμετώπισης αυτών. Έμειναν με το όνομα Λίστα Πέτσα. Εγώ αναρωτιέμαι, γιατί να είναι Λίστα Πέτσα; Δηλαδή, γιατί να είναι μία λίστα την οποία η Κυβέρνηση αποφάσισε να διανείμει και δεν είναι μία λίστα, δεν είναι ένα ποσό που δόθηκε σε μία εταιρεία που κάνει αυτή τη δουλειά, η οποία αποφασίζει με τα δικά της κριτήρια να τα διανείμει;

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Μα έτσι έγινε, έτσι ακριβώς έγινε. Και η λίστα δόθηκε στη δημοσιότητα, μόνο όταν ήμασταν βέβαιοι ότι πληρώθηκαν τα ποσά, και πληρώθηκαν για καταχωρήσεις οι οποίες πραγματικά έγιναν. Από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι θα δινόταν η λίστα στη δημοσιότητα.

 

Β. Χιώτης: Δε θεωρείτε ότι έγινε εδώ κάτι λάθος;

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Όχι, δεν θεωρώ ότι έγινε κάτι λάθος και θεωρώ ότι ήταν απολύτως επιβεβλημένο να γίνει μία καμπάνια ενημέρωσης και πρέπει…

 

Π. Τσίμας: Μου λέτε ότι, ναι, ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Αλλά εδώ όμως, για συγκρίνετε το τι συνέβαινε στο παρελθόν, όταν χωρίς να μάθουμε ποτέ, πώς και γιατί από κρατικές ΔΕΚΟ δινόντουσαν διαφημίσεις και καταχωρήσεις για να στηρίζονται έντυπα τα οποία είχαν κατά κανόνα μία και μόνο δουλειά.

 

Π. Τσίμας: Μην μας το λέτε, έχουμε περάσει όλη μας τη ζωή με αυτές τις φοβερές ιστορίες.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, και εσείς το ξέρετε και εγώ το ξέρω και η οικογένειά μου το ξέρει πάρα πολύ καλά. Λοιπόν, άρα γνωρίζω πολύ καλά τι έγινε. Άρα, εδώ το μόνο το οποίο θα μπορούσα να εισπράξω ως δικαιολογημένη κριτική ήταν ότι ίσως δεν εξηγήσαμε πάρα πολύ καλά από την πρώτη στιγμή ότι δεν είναι μία δουλειά την οποία την κάναμε εμείς. Την αναθέσαμε σε μία εξωτερική, στη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου να μοιράσει τα χρήματα. Δεν κάναμε εμείς καμία παρέμβαση. Εξού και όταν δόθηκε η λίστα δεν υπήρξε ουσιαστική κριτική για το πού πήγαν τα ποσά. Δόθηκαν σε όλους.

 

Β. Χιώτης: Λένε ότι είναι μαγειρεμένα τα στοιχεία.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Μα δεν είναι μαγειρεμένα τα στοιχεία. Αυτά τα χρήματα δόθηκαν, σε αυτά τα έντυπα δόθηκαν. Λοιπόν, και έκλεισε αυτή…

 

Π. Τσίμας: Δεν δόθηκαν με παρέμβαση πολιτική.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Όχι, όχι, όχι.

 

Β.  Χιώτης: Μία τελευταία ερώτηση επί του πιεστηρίου. Δεν ξέρω αν έχετε βγάλει σποτάκι για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Πριν από λίγο με ενημερώνουν ότι έβγαλε σποτάκι ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει έναν γενικό τίτλο «Όλα τα κάνατε ανάποδα». Θα ήθελα έτσι για να κλείσουμε να σχολιάσετε.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Ναι, βγάλαμε ένα μικρό σποτάκι. Αυτές οι επέτειοι είναι ευκαιρίες αναστοχασμού και κυρίως οριοθέτησης προτεραιοτήτων για το μέλλον. Μακριά από εμένα οποιαδήποτε υπόνοια ότι στήνουμε φιέστες ή πανηγύρια. Νομίζω πάντα, όμως, ότι οι απολογισμοί έχουν τη σημασία τους. Υπάρχει ένα ερώτημα βέβαια με αυτήν την κριτική. Αν όλα τα κάναμε ανάποδα, τότε γιατί η Κυβέρνηση σήμερα απολαμβάνει πολύ μεγαλύτερης αποδοχής από ό,τι απολάμβανε πριν από ένα χρόνο;

 

Β. Χιώτης: Νομίζω θα σας απαντήσει ο κ. Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα το απόγευμα.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Φαντάζομαι ότι η κατηγορία θα είναι ότι είναι μία εικονική πραγματικότητα, ότι τα εξαγορασμένα Μέσα παραποιούν την αλήθεια. Αλλά, κοιτάξτε να δείτε, δουλειά της Αντιπολίτευσης είναι να κάνει την κριτική της με τον τόνο τον οποίο επιλέγει ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης.

 

Π. Τσίμας: Και εσείς ως Αρχηγός Αντιπολίτευσης είπατε και υπερβολές. Ήσασταν έντονος.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα του υποδείξω εγώ. Εμένα με νοιάζει η Κυβέρνηση να λειτουργεί καλά. Όπως σας είπα, οι προτεραιότητες είναι πολύ συγκεκριμένες: Οικονομία, ανάπτυξη, δουλειές, ενίσχυση των θεσμών, ώστε να μην ξαναζήσουμε ποτέ φαινόμενα όπως αυτά τα οποία ζήσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.  Και για να σας πω -καταλήγοντας- μία προσωπική μου εμπειρία στον ένα χρόνο που κάθομαι σε αυτήν την καρέκλα. Όταν πρωτοκάτσεις στην καρέκλα του Πρωθυπουργού, όσο έτοιμος και αν είσαι, ποτέ δεν ξέρεις τελικά πόσο μεγάλη διαφορά μπορείς να κάνεις. Κάποτε κάποιος είχε πει ότι «Αυτή είναι η Ελλάδα», εννοώντας ότι η Ελλάδα δεν αλλάζει. Εγώ θα πω ότι αυτή είναι η Ελλάδα που αλλάζει. Αυτή είναι η Ελλάδα που απέδειξε ότι μπορεί να αλλάξει, μπορεί να τρέξει με μεγάλη ταχύτητα προς το μέλλον και μπορεί να δείξει πολύ μεγάλη προσαρμοστικότητα. Άρα, αν κάτι έμαθα αυτούς τους 12 μήνες, είναι ότι ναι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα και μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα. Αυτό μου δίνει πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στο δρόμο τον οποίο έχουμε χαράξει και να λογοδοτήσουμε στο τέλος της τετραετίας, γιατί δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές νωρίτερα.

 

Π. Τσίμας: Δεύτερη φορά που το λέτε σήμερα.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Το λέω δεύτερη φορά επειδή παρατηρώ πάντα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτήν τη συζήτηση η οποία μονίμως ανακυκλώνεται. Θα ήταν πολιτικά ανέντιμη κίνηση, κύριε Τσίμα και κύριε Χιώτη.

 

Β. Χιώτης: Δεν αφήνετε κανένα περιθώριο.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Πολιτικά ανέντιμη κίνηση να προσφύγω σε εκλογές εκμεταλλευόμενος το πολιτικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτω για να κερδίσω τι ακριβώς; Όταν έχω τρία χρόνια μπροστά μου, μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πιστεύω ένα απόθεμα εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών να υλοποιήσω το πρόγραμμά μας.

 

Β. Χιώτης: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε πολύ. Χρόνια πολλά σας ευχόμαστε και πάλι για την ονομαστική σας εορτή.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ. Χρόνια πολλά να πω και εγώ στους λίγους, δεν είμαστε πολλοί οι Κυριάκοι και οι Κυριακές. Αφήστε που μόνο οι μισοί γιορτάζουν 7 Ιουλίου, οι υπόλοιποι γιορτάζουν το Σεπτέμβριο. Και σας ευχαριστώ πολύ για αυτήν την ευκαιρία που μου δώσατε. Είναι η πρώτη ραδιοφωνική συνέντευξη που δίνω αυτό το χρόνο. Νομίζω ότι κάναμε μία ενδιαφέρουσα κουβέντα για τους ακροατές μας.

 

Π. Τσίμας: Είχαμε κάνει μαζί μία ραδιοφωνική συνέντευξη πριν τις εκλογές. Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.

 

Β. Χιώτης: Ήταν περίπου τέτοιες ημέρες πάλι. Άρα, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου τέτοια ημέρα ή περίπου αυτήν την ημέρα. Προσπαθώ να αποσπάσω δέσμευση.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα φανεί αν είστε γουρλήδες.

 

Β. Χιώτης: Θα δείξει.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ.

 

Β. Χιώτης: Ευχαριστούμε πολύ.

 

Π. Τσίμας: Ευχαριστούμε πολύ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *