Μητσοτάκης : θα λύσω τα χέρια των επενδυτών

 

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων», στρατηγικός στόχος που προϋποθέτει επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, δίχως οποιοσδήποτε επίδοξος επενδυτής να κληθεί να υπερβεί αχρείαστα εμπόδια ώστε να φέρει σε πέρας το έργο του, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον χώρο όπου θα γίνει η μεγάλη επένδυση στην Κασσιόπη της Κέρκυρας.

Ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε το γεγονός ότι ξεκινά, μετά από χρόνια αναμονής, η υλοποίηση των έργων στο Ελληνικό και στην Κασσιόπη, όμως υπογράμμισε ότι πρέπει να αφεθούν στο παρελθόν οι χρονοβόρες διαδικασίες. Η πορεία της Κασσιόπης αποτελεί παράδειγμα αυτού του προβλήματος καθώς, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, παρά τις θετικές προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων από το 2013, χρειάστηκε να μεσολαβήσουν «11 προσφυγές στα δικαστήρια, δύο Προεδρικά Διατάγματα, 10 υπουργικές αποφάσεις, 54 εγκρίσεις, γνωμοδοτήσεις από υπηρεσίες κάθε βαθμίδας».

«Για να μπορέσουμε να έχουμε στη χώρα πολλές ξένες επενδύσεις θα πρέπει να μην περνάει ο κάθε επενδυτής από μια πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, ώστε να χρειάζεται η παρέμβαση Υπουργών για να λύνονται κάθε φορά σημειακά τα προβλήματα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σκοπός μας είναι οι διαδικασίες να είναι γρήγορες για όλους τους επενδυτές. Ανά πάσα στιγμή όποιος αισθάνεται ότι καθ’ οποιονδήποτε τρόπο αδικείται, έχει το δικαίωμα να προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας και η πολιτεία από την πλευρά τους θα διασφαλίζουν αφενός την προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου την τήρηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει κάθε επενδυτής.

Ο Πρωθυπουργός σκιαγράφησε επίσης την «πολυεπίπεδη τουριστική δραστηριότητα» που οραματίζεται η κυβέρνηση, η οποία συνάδει με την πολύπλευρη ανάπτυξη υποδομών και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που θα προσφέρει η μονάδα στην Κασσιόπη.

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι τέτοιες μονάδες πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες ενός ολόκληρου τόπου: Προϊόντα, την κουζίνα του, τις τοπικές ταβέρνες, την παράδοση, φυσικά τις ομορφιές του», ανέφερε. «Σε μία τέτοια αντίληψη κινείται και η πολυεπίπεδη τουριστική δραστηριότητα την οποία οραματιζόμαστε. Ο φυσιολατρικός, εναλλακτικός, ιατρικός, αθλητικός τουρισμός», συμπλήρωσε.

*Η «ταυτότητα» της επένδυσης*

Η επένδυση στην Κασσιόπη, ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, θα δημιουργήσει ένα πολυτελές θέρετρο στη βόρεια Κέρκυρα, σε μία περιοχή η οποία παραμένει ουσιαστικά αναξιοποίητη επί χρόνια.

Το Kassiopi Project θα δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του και 500 θέσεις αφότου τεθεί σε λειτουργία. Η τοπική οικονομία εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά 180 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος δεκαετίας, ενώ το φορολογικό όφελος στη φάση των εργασιών υπολογίζεται στα 36 εκατομμύρια ευρώ.

Πέρα από τη πολύπλευρη θετική επίδραση της επένδυσης στην τοπική οικονομία, η αναμορφωμένη Κασσιόπη θα προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, κοινόχρηστες δασικές εκτάσεις και φυσικά μονοπάτια που θα οδηγούν στην θάλασσα.

Η επένδυση συμβαδίζει με τους στόχους της χώρας για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και για «πράσινες» κατασκευές. Το 93% της έκτασης -περίπου 455 στρέμματα- θα παραμείνει πράσινο. Η δόμηση θα περιοριστεί στο 7% και θα υιοθετήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της Κέρκυρας, διατηρώντας αναλλοίωτο το τοπικό στοιχείο. Το σχέδιο περιλαμβάνει, μάλιστα, την αναπαλαίωση του παραδοσιακού ανεμόμυλου.

Η μονάδα, που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, παραθεριστικές επαύλεις και μαρίνα περίπου 60 θέσεων, θα κατασκευαστεί με βάση αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού. Θα αναπτυχθούν και θα επεκταθούν, παράλληλα, υποδομές της περιοχής, όπως οι υποδομές αντιπυρικής προστασίας, αφαλάτωσης και ανακύκλωσης.

Το Kassiopi Project αποτελεί επίσης ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από πλευράς του μεγάλου επενδυτικού οργανισμού NHC Capital Inc και για την υλοποίηση του χρειάστηκε αποφασιστικότητα προκειμένου να ξεπεραστεί σειρά γραφειοκρατικών εμποδίων.

*Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού*

«Κύριοι Υπουργοί, κυρία Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι,

Στην Κασσιόπη, στην Κέρκυρα, στο Ιόνιο, σήμερα γράφεται η πρώτη πράξη μιας πολύ σημαντικής τουριστικής στρατηγικής επένδυσης. Πριν από λίγες μόνο ημέρες, στην Αθήνα, στο Ελληνικό, ξεκίνησαν, επιτέλους, οι εργασίες για την πολυδιάστατη ανάπλαση και αναβάθμιση ολόκληρου του νότιου μετώπου της Αττικής.

Πρόκειται για δύο εγχειρήματα σε ξεχωριστές γωνιές της χώρας. Δύο εγχειρήματα τα οποία, όμως, έχουν τον ίδιο αναπτυξιακό χαρακτήρα, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και νέο πλούτο. Διαφορετικής κλίμακας, σίγουρα. Αλλά κοινής ταυτότητας, καθώς αξιοποιούν δημόσια γη με την σύμπραξη ιδιωτικών κεφαλαίων.

Είναι και οι δύο επενδύσεις που δοκιμάστηκαν από αμέτρητες ταλαιπωρίες και καθυστερήσεις. Είχαν, όμως, τη δύναμη να τις υπερβούν, ώστε να υπηρετήσουν, τελικά, τον στόχο τους: Να δώσουν ώθηση στην εθνική οικονομία, να δημιουργήσουν πολλές θέσεις απασχόλησης, να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων αλλά και το περιβάλλον στις περιοχές τους.

Μια επένδυση ύψους 120 εκατομμυρίων ξεκινά, λοιπόν, ύστερα από έξι ολόκληρα χρόνια διαδικαστικών εμποδίων. Αναφέρθηκε ο κ. Σάντης στην επώδυνη περιπέτεια την οποία χρειάστηκε να ξεπεράσει: Έντεκα προσφυγές στα δικαστήρια, δύο Προεδρικά Διατάγματα, 10 υπουργικές αποφάσεις, 54 εγκρίσεις, γνωμοδοτήσεις από υπηρεσίες κάθε βαθμίδας. Είτε αυτό είναι το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, είτε οι διάφορες τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων, Διευθύνσεις Δασών.

Και όλα αυτά ενώ το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο ανήκε η έκταση, είχε αναδείξει τον πλειοδότη, ουσιαστικά, από το 2013. Είχε -υποτίθεται- ακολουθηθεί η πιο σύντομη κι ευέλικτη διαδικασία του λεγόμενου «fast track». Φοβάμαι ότι δεν ήταν ούτε fast, και παραλίγο να χαθεί και το track.

Μάλιστα σκεφτόμουν, καθώς διάβαζα το ενημερωτικό υλικό για τις περιπέτειες που πέρασε αυτή η επένδυση μέχρι που να φτάσουμε στο σημερινό σημείο, μια κουβέντα που μου είχε πει ένας άλλος επενδυτής -ο οποίος μάλιστα έχει και στενή σχέση με την Εκκλησία- ο οποίος αφού πέρασε από μια αντίστοιχη διαδικασία για να δρομολογήσει τη δική του επένδυση, έκρινε σκόπιμο να χτίσει και ένα μικρό εκκλησάκι της “αγίας υπομονής”. Τα σχέδια είναι στη διάθεσή σας αν θέλετε να αναγείρετε ένα αντίστοιχο στη δική σας έκταση.

Έχει μια σημασία, νομίζω, να ειπωθούν κάποιες αλήθειες γύρω από αυτήν την επένδυση: Κρατώ ως ιδιαίτερα σημαντικό ότι θα οικοδομηθεί μόλις το 7% μιας έκτασης 490 στρεμμάτων. Το υπόλοιπο θα είναι ουσιαστικά χώρος πρασίνου. Όπως και θεωρώ πολύ σημαντικό: Ότι τα έργα τα οποία θα γίνουν, οι σουϊτες, το ξενοδοχείο είναι έργα τα οποία δένουν με την φυσική μορφολογία. Είναι σχεδιασμένα,προφανώς με βιοκλιματικές προδιαγραφές. Μιλάμε, δηλαδή, για «πράσινα» κτήρια.

Και απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι θα υπάρχουν και προχωρημένα συστήματα αφαλάτωσης, τα οποία θα αρδεύουν τον περιβάλλοντα χώρο. Προφανώς μονάδες βιολογικού καθαρισμού. Σύγχρονα, συστήματα, διαχωρισμού και ανακύκλωσης των απορριμμάτων. Ενώ, προφανώς και ένα τέτοιο έργο πρέπει να διαθέτει αντιπυρική προστασία, δική του για να μπορεί να προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.

Χίλιες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν κατά την διάρκεια της κατασκευής και 500 από τη στιγμή που το έργο θα λειτουργήσει. Και, βέβαια, το έργο θα εισφέρει σημαντικά στα δημόσια ταμεία -συγκρατώ το γεγονός ότι θα αποφέρει παραπάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ σε τέλη και φόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού.

Είναι σημαντικό, πιστεύω, να κάνουμε μια αναφορά σε αυτά τα οικονομικά μεγέθη καθώς αυτή η επένδυση δρομολογείται σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μετά την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος του κορονοϊού. Γι’ αυτό και αποδίδουμε τόσο μεγάλη σημασία, σε αυτή τη συγκυρία, σε οποιαδήποτε άμεση ξένη επένδυση τελικά δρομολογειται στη χώρα μας.

Και βέβαια είναι ένα έργο το οποίο συμβολίζει τις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας τις οποίες θέλουμε να δρομολογήσουμε με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση στην πατρίδα μας. Γιατί, σε συνδυασμό με πολλές παράλληλες πρωτοβουλίες -για τις οποίες είχα την ευκαιρία να μιλήσω σήμερα- είτε μιλάμε για την αποκατάσταση του Αχιλλείου είτε μιλάμε για την οριστική επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, όλα αυτά θα ενισχύσουν την Κέρκυρα ως έναν παγκόσμιο προορισμό επισκεπτών. Εξάλλου, το νησί των Φαιάκων υπήρξε ανέκαθεν σταυροδρόμι και κράμα πολιτισμών.

Πρόκειται, θα σας έλεγα, για τον τουρισμό τον οποίο χρειάζονται χώρες όπως η Ελλάδα του 21ου αιώνα. Με υποδομές που θα αναβαθμίζουν τις περιοχές στις οποίες δημιουργούνται. Είναι πρωτίστως -και θα επιμείνω πολύ σε αυτό- υποδομές οι οποίες σέβονται το περιβάλλον. Και προσελκύουν όλο το χρόνο -όχι μόνο το καλοκαίρι- επισκέπτες υψηλών απαιτήσεων.

Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι τέτοιες μονάδες πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες ενός ολόκληρου τόπου: Προϊόντα, την κουζίνα του, τις τοπικές ταβέρνες, την παράδοση, φυσικά τις ομορφιές του. Έχουμε αρκετά τέτοια παραδείγματα. Ίσως το πιο εμβληματικό παράδειγμα είναι στην Μεσσηνία, όπου μεγάλες τουριστικές επενδύσεις πια συνεργάζονται με τοπικούς παραγωγικούς φορείς, προωθώντας ουσιαστικά όλο τον αγροδιατροφικό τομέα της περιοχής.

Σε μία τέτοια αντίληψη κινείται και η πολυεπίπεδη τουριστική δραστηριότητα την οποία οραματιζόμαστε. Ο φυσιολατρικός, εναλλακτικός, ιατρικός, αθλητικός τουρισμός.

Κυρίες και κύριοι,

Θέλω να επισημάνω για ακόμα μια φορά το πόσο σημαντική είναι αυτή η νέα αντίληψη την οποία πρεσβεύουμε για την τουριστική ανάπτυξη. Έχω γίνει και εγώ κοινωνός κάποιων αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την επένδυση αυτή. Θα ήθελα όμως όσοι προβληματίζονται -πιστεύω καλοπροαίρετα- για το αν ακολουθούμε τον σωστό δρόμο να σκεφτούν ποια είναι η εναλλακτική.

Η εναλλακτική θα ήταν να μην κάνουμε απολύτως τίποτα, να μην δημιουργούμε καινούργιες θέσεις απασχόλησης και να μην καταφέρουμε, τελικά, ούτε το περιβάλλον να προστατεύσουμε -διότι πολλές φορές εκτάσεις οι οποίες παραμένουν αναξιοποίητες δεν δημιουργούν και τα κίνητρα για την απαραίτητη προστασία του περιβάλλοντος.

Και πολλές φορές εκεί που μπορούμε και επιτυγχάνουμε, μέσα από Προεδρικά Διατάγματα, οργανωμένη δόμηση με χαμηλή κάλυψη και με χαμηλούς συντελεστές δόμησης, η προστασία του περιβάλλοντος είναι πιο αποτελεσματική από τις περιπτώσεις εκείνες όπου η δόμηση τελικά αναπτύσσεται άναρχα, με τα αποτελέσματα να είναι λίγο-πολύ γνωστά και ορατά σε όλους.

Θα επαναλάβω για ακόμα μια φορά ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Και για να μπορέσουμε να έχουμε στη χώρα πολλές ξένες επενδύσεις θα πρέπει να μην περνάει ο κάθε επενδυτής από μια πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, ώστε να χρειάζεται η παρέμβαση Υπουργών για να λύνονται κάθε φορά σημειακά τα προβλήματα.

Θέλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου των Άδωνι Γεωργιάδη και τον Νίκο Παπαθανάση για το γεγονός ότι έσκυψαν πάνω σε αυτή την επένδυση -όπως έχουν κάνει και σε πολλές άλλες- για να μπορέσουμε να λύσουμε, να ξετυλίξουμε, αυτό το περίπλοκο κουβάρι το οποίο κληρονομήσαμε. Δεν θα έπρεπε, όμως, να είναι έτσι.

Και ο σκοπός μας είναι οι διαδικασίες να είναι γρήγορες για όλους τους επενδυτές. Ανά πάσα στιγμή όποιος αισθάνεται ότι καθ’ οποιονδήποτε τρόπο αδικείται, έχει το δικαίωμα να προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη και βέβαια το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι αυτό το οποίο έχει και τον τελικό λόγο, όταν πρόκειται για οποιαδήποτε γνωμάτευση έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος.

Είμαστε Κράτος Δικαίου, το Ελληνικό Κράτος πρέπει να τιμά την υπογραφή του. Οι νόμοι ισχύουν για όλους. Και βεβαίως από τη στιγμή που ένας επενδυτής έχει αναλάβει την υποχρέωση να υλοποιήσει μια επένδυση βάσει ενός συγκεκριμένου σχεδίου, δουλειά της πολιτείας είναι να ελέγξει ότι θα κάνει ακριβώς αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί, και αυτή είναι και η δική μας πρόθεση.

Εύχομαι καλή επιτυχία στην εκτέλεση του έργου, να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Τώρα είναι και στο συμφέρον του επενδυτή το έργο να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Και η τοποθεσία αυτή που ονομάζεται “Ερημίτης” να διαψεύσει το όνομά της, να είναι μια τοποθεσία πια η οποία θα σφύζει από ζωή, θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Και όταν με το καλό ολοκληρωθεί η επένδυση και γίνει ο συνολικός απολογισμός πιστεύω ότι και αυτοί οι οποίοι εκφράζουν επιφυλάξεις θα αντιληφθούν ότι οι αποφάσεις οι οποίες πάρθηκαν όλα αυτά τα χρόνια -γιατί θέλω να τονίσω ότι είναι μια επένδυση η οποία, παρά τα όσα μπορεί να ακούγονται, στηρίχθηκε ουσιαστικά απ’ όλες τις κυβερνήσεις από το 2013 μέχρι σήμερα, καθώς πολλές από τις άδειες χορηγήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση- όλοι θα αντιληφθούν ότι αυτό το οποίο γίνεται είναι, τελικά, καλό όχι μόνο για τους επενδυτές. Πρωτίστως είναι καλό για τον τόπο, καλό για την Κέρκυρα, καλό για τη χώρα.

Εύχομαι καλή επιτυχία κύριε Σάντη. Σας ευχαριστώ πολύ».

*Επίσκεψη στο ΓΝ Κέρκυρας*

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Ο Κυριακος Μητσοτακης συνομίλησε με τους εργαζόμενους και ευχαρίστησε το προσωπικό της ομάδας αντιμετώπισης των κρουσμάτων Covid-19.

«Είστε ο πρώτος Πρωθυπουργός που επισκέφθηκε το νοσοκομείο της Κέρκυρας», του είπε ο Διοικητής του ιδρύματος, ο οποίος τον ενημέρωσε αναλυτικά για τη λειτουργία του νοσοκομείου, το οποίο 28 κρεβάτια για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό και έξι κρεβάτια εντατικής θεραπείας (συν έξι ακόμη που ετοιμάζονται).

«Έχουμε ζητήματα με τον ιο, όχι τόσα όσο να ανησυχούμε, αλλά θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, αφότου ενημερώθηκε για τις δυνατότητες και τα προβλήματα του νοσοκομείου, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα λόγω τουριστικής περιόδου και της πανδημίας.

Επαναβεβαίωσε ότι θα εγκατασταθεί μοριακός αναλυτής για τις διαγνωστικές ανάγκες της Κέρκυρας, ενώ τόνισε πως πρέπει να προστατευθούν κάτοικοι και επισκέπτες και παράλληλα να θωρακιστεί πλήρως το σύστημα υγείας.

«Για μας ήταν μια ευκαιρία να κάνουμε με εξπρές διαδικασία πράγματα που θα μας έπαιρναν πολύ καιρό, όπως την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, το οποίο θα μείνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι η επόμενη πρόκληση είναι η αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα των πλωτών ασθενοφόρων, που έχει μεγάλη σημασία για τα διαπόντια νησιά, ενώ στο τραπέζι τέθηκε και το ζήτημα του ψυχιατρικού τομέα, καθώς το νοσοκομείο έχει ενσωματώσει την ψυχιατρική μονάδα που υπήρχε στο νησί. «Χαίρομαι που το ακούω αυτό, γιατί η ψυχική υγεία ήταν ο μεγάλος παραμελημένος της υγειας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *