Ν. Ελευθερόγλου: Τα εθνικά θέματα και ο Κ. Καραμανλής
Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου
Πηγή: εφημερίδα “Παρασκήνιο”
Δυστυχώς, για κάποια θέματα, δεν είναι καλό να επιβεβαιώνεσαι. Από αυτήν την εφημερίδα και από αυτήν τη στήλη πολλές φορές είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από λογικές κατευνασμού. Μακάρι να συνέβαινε αυτό, αλλά…
Είναι ένας κακός γείτονας, που η κουλτούρα που έχει αναπτύξει είναι τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου. Και με αυτόν τον απέναντι δεν μπορεί να είσαι διαλλακτικός και υποχωρητικός, μόνο και μόνο για να μην τραβήξει τη σκανδάλη. Τα παραδείγματα που θα μπορούσαμε να καταγράψουμε από λάθος διαχειρίσεις είναι ουκ ολίγα και έστειλαν και στέλνουν λάθος μήνυμα στην Άγκυρα.
Σίγουρα για κανέναν δεν είναι εύκολο να πάρει μια απόφαση που θα σημάνει εμπλοκή και περιπέτεια. Αλλά ίσως κάποια στιγμή αυτό γίνει αναπόφευκτο, για αυτό πρέπει να είναι προετοιμασμένοι λαός και ηγεσία.
Γνωρίζουμε από ασφαλείς πληροφορίες ότι η κυβέρνηση ανησυχεί. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μελετά έναν μαραθώνιο συνομιλιών με «παίκτες», που σε αυτήν τη φάση μπορούν να βάλουν φρένο και να σταματήσουν μια ενέργεια που θα πυροδοτήσει εξελίξεις και θα ανάψει ακόμη μία«φωτιά» στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε βέβαιοι ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ρωσία θέλουν ανάφλεξη στην περιοχή, γι’ αυτό έστω και την ύστατη στιγμή θα πείσουν τον «σουλτάνο» να μην κάνει τη λάθος κίνηση.
Όπως πληροφορήθηκε η στήλη, ανήσυχος όμως εμφανίζεται και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Γι’ αυτό και είναι σε ανοικτή γραμμή μεέμπειρα στελέχη που έχουν διαδρομή σε ζητήματα τόσο εξωτερικής πολιτικής όσο και άμυνας.
Δεν θα μπούμε σε ονοματολογία,αλλά είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο κ. Καραμανλής έχει καλή ενημέρωση, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.
Η εκτίμηση και η ανησυχία είναι να μας σύρουν σε έναν διάλογο που επιδιώκουν καιρό τώρα οι ΗΠΑ, με δόλωμα την αποκλιμάκωση της έντασης με την Άγκυρα. Αν «περάσει» κάτι τέτοιο, ο γείτονας θα αποθρασυνθεί και θα επανέλθει με νέες διεκδικήσεις.
Δυστυχώς η εμπειρία μας από τέτοιες κινήσεις…διαλόγου του διεθνούς παράγοντα (δηλ. των ΗΠΑ)για την πατρίδα μας είναι ότι δεν έχουν αποφέρει κάτι θετικό.
Ας ελπίσουμε να μη δικαιωθούν όσοι πιστεύουν ότι αργά ή γρήγορα θα μας φέρουν προ τετελεσμένων και θα σηματοδοτήσουν ακόμη μία εθνική απώλεια.
Και το ερώτημα είναι, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, και ό,τι αυτή σηματοδότησε, αντέχει ο ελληνικός λαός μια αντίστοιχη συμφωνία με την Άγκυρα, και μάλιστα κάτω από τις ιδιάζουσες συνθήκες που έχει διαμορφώσει ο κορονοϊός στην ψυχολογία του πολίτη;
Η κυβέρνηση ενημερώνει τους εταίρους της ότι στρατηγικός στόχος της Τουρκίας, και με την επιχείρηση εισβολής στον Έβρο, η οποία απέτυχε πριν από λίγους μήνες, αλλά και τώρα, δεν είναι μόνο να αποκτήσει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και στις έρευνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων ή να σύρει την Ελλάδα σε μία διμερή διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης για θέματα που δεν υπάρχουν, αλλά να προκαλέσει την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.