Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος: «Από την Αθήνα 1896… στο Παρίσι 2024 – Ολυμπιακά Αναμνηστικά Νομίσματα & Μετάλλια»
Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος με την ευκαιρία της διεξαγωγής των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι παρουσιάζει την έκθεση «Από την Αθήνα 1896… στο Παρίσι 2024. Ολυμπιακά Αναμνηστικά Νομίσματα & Μετάλλια», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Στέφανος Γκίκας την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 και ώρα 20:30 στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος.
Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό 10 αναμνηστικά μετάλλια και 720 νομίσματα, που κυκλοφόρησαν στις χώρες οι οποίες διοργάνωσαν χειμερινούς και θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1896 έως σήμερα. Στόχος μας είναι να προβάλλουμε τη διαχρονική και πανανθρώπινη απήχηση του Ολυμπιακού πνεύματος και των αξιών που αυτό πρεσβεύει.
Η ιδιωτική συλλογή δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια 50 χρόνων και είναι η μοναδική στην Ελλάδα πλήρης σειρά νομισμάτων όλων των αξιών, από όλο τον κόσμο, που έχουν ως θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής.
Παραδοσιακά, τα Ολυμπιακά νομίσματα είναι συλλεκτικά και αποτελούν μέσο αύξησης των εσόδων για τη χρηματοδότηση των Αγώνων, ανάλογα με την πρακτική της έκδοσης γραμματοσήμων. Ωστόσο, με τις επιμελημένες, μικρογραφικές παραστάσεις τους έχουν και καλλιτεχνική αξία, συνθέτοντας μία πινακοθήκη συμβόλων της παγκόσμιας αθλητικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
Η συλλογή Ολυμπιακών αναμνηστικών νομισμάτων και μεταλλίων
Η πρώτη χώρα στη σύγχρονη εποχή που έκοψε σειρά νομισμάτων αφιερωμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν η Φινλανδία, ενόψει της διοργάνωσής τους στο Ελσίνκι το 1952. Έκτοτε, το παράδειγμά της ακολούθησαν και άλλες χώρες ανά την υφήλιο, οι οποίες τίμησαν με αυτόν τον τρόπο το γεγονός της πραγματοποίησης Ολυμπιάδας, θερινής ή χειμερινής.
Η προσπάθεια συγκέντρωσης των επετειακών νομισμάτων αποτέλεσε ένα συλλεκτικό «ταξίδι» με ενδιαφέρουσες προκλήσεις, οι οποίες συνίσταντο κυρίως στον αρχικό εντοπισμό και στη συνέχεια στην προμήθειά τους. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μίας μοναδικής στην Ελλάδα πλήρους σειράς νομισμάτων όλων των αξιών από όλο τον κόσμο, που έχουν ως θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής. Η κυκλοφορία αυτών των νομισμάτων αποτελεί αδιάψευστη έκφραση της διαχρονικής και πανανθρώπινης απήχησης του Ολυμπιακού πνεύματος και των αξιών που αυτό πρεσβεύει.
Η συλλογή διακρίνεται σε πέντε ενότητες:
• Σειρές Νομισμάτων που εκδόθηκαν από τις χώρες που διοργάνωσαν Θερινούς Ολυμπιακούς / Παραολυμπιακούς Αγώνες. Περιλαμβάνει όλα τα ασημένια, χαλκονικέλινα και χάλκινα νομίσματα από τους αγώνες του Ελσίνκι το 1952 (πρώτη χώρα που εκδίδει νόμισμα για τους αγώνες) μέχρι και το Παρίσι (2024). Όλα τα νομίσματα είναι σε κατάσταση proof ή uncirculated στις αυθεντικές κασετίνες έκδοσης και συνοδεύονται από τα αντίστοιχα πιστοποιητικά γνησιότητας.
• Σειρές Νομισμάτων που εκδόθηκαν από τις χώρες που διοργάνωσαν Χειμερινούς Ολυμπιακούς / Παραολυμπιακούς Αγώνες. Περιλαμβάνει όλα τα ασημένια, χαλκονικελινά και χάλκινα νομίσματα από τους αγώνες του Ίνσμπουργκ το 1964 ( πρώτη χώρα που εκδίδει νόμισμα για τους αγώνες) μέχρι και το Πεκίνο (2022). Όλα τα νομίσματα είναι σε κατάσταση proof ή uncirculated στις αυθεντικές κασετίνες έκδοσης και συνοδεύονται από τα αντίστοιχα πιστοποιητικά γνησιότητας.
• Εκατονταετηρίδα Ολυμπιακών (1996): Περιλαμβάνει την επίσημη σειρά νομισμάτων που εκδόθηκε με την εποπτεία της ΔΟΕ καθώς και αριθμό νομισμάτων από χώρες που μεμονωμένα εξέδωσαν νομίσματα για να τιμήσουν την επέτειο. Όλα τα νομίσματα είναι σε κατάσταση proof ή uncirculated στις αυθεντικές κασετίνες έκδοσης και συνοδεύονται από τα αντίστοιχα πιστοποιητικά γνησιότητας.
• Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας (2004): Πέρα των επισήμων ελληνικών νομισμάτων που εκδόθηκαν για το γεγονός περιλαμβάνει νομίσματα που εξέδωσαν χώρες για να τιμήσουν το γεγονός. Όλα τα νομίσματα είναι σε κατάσταση proof ή uncirculated στις αυθεντικές κασετίνες έκδοσης και συνοδεύονται από τα αντίστοιχα πιστοποιητικά γνησιότητας. Πολλές χώρες τιμώντας τους αγώνες και την χώρα καταγωγής τους έχουν χρησιμοποιήσει θέματα από την αρχαία Ελλάδα.
• Μετάλλια: Περιλαμβάνει το μετάλλιο των πρώτων ολυμπιακών του 1896 και το μετάλλιο της μεσοολυμπιάδας του 1906 καθώς και αριθμό επισήμων μεταλλίων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.