Ο κύριος Μητσοτάκης είναι εκλογομανής
Η στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην τραγωδία στο Μάτι είναι απογοητευτική, όπως σχολίασε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 989 και στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.
«Ορισμένοι συμπεριφέρονται σαν να ήθελαν περισσότερους νεκρούς για να πιεστεί πολιτικά η κυβέρνηση. Δεν έχει συμβεί ξανά στην ιστορία να καίγεται η χώρα, να υπάρχουν νεκροί και η αντιπολίτευση να ζητά εκλογές. Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης είναι εκλογομανής. Ζητούσε εκλογές για το μακεδονικό, γιατί η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και τώρα για τις πυρκαγιές. Απέναντι σε μια τραγωδία το να ζητάμε εκλογές ή την παραίτηση του πρωθυπουργού, δεν κάνει καλό στην χώρα. Οι πολίτες έχουν παρακολουθήσει από κοντά τα γεγονότα και γνωρίζουν ότι η έκταση του φαινομένου ξέφευγε από την δύναμη διαχείρισής του από τις αρμόδιες αρχές».
«Ο πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, διόρθωσε αμέσως τις δηλώσεις του Νίκου Τόσκα το βράδυ της Τρίτης ότι “όλα έγιναν καλά”. Για πρώτη φορά κυβέρνηση ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, ο αρμόδιος υπουργός παραιτήθηκε, πράγμα που δεν έχει γίνει σε καμία από τις προηγούμενες εθνικές τραγωδίες – από το ναυάγιο του Σάμινα μέχρι τις φωτιές του 2007. Τα μέτρα που εξήγγειλε κατά της αυθαιρεσίας και της πολεοδομικής αναρχίας, είναι τα πιο ριζοσπαστικά που έχουν ληφθεί μετά από αντίστοιχες τραγωδίες. Κανονικά θα έπρεπε να υπάρξει συστράτευση του πολιτικού κόσμου για την αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς το “κόμμα των αυθαιρετούχων” είναι πολύ ισχυρό. Πρόκειται για ένα πρόβλημα των τελευταίων 45 ετών. Είναι κωμικοτραγικό να δηλώνει η εκπρόσωπος της ΝΔ ότι οι ευθύνες για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων, της πολεοδομικής αναρχίας και της διαφθοράς, υπάρχουν τα τελευταία τρία χρόνια», συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως εξήγησε ο Στ. Κούλογλου «εάν δεν υπήρχε αυτή η πολυετής παραβίαση κάθε πολεοδομικού κανόνα χτίζοντας σπίτια μέσα στα δάση και να φράζοντας τις παραλίες, το δάσος μπορεί να είχε καεί αλλά δεν θα είχαμε θρηνήσει τόσους νεκρούς. Γνωρίζω ανθρώπους στο Μάτι που έλεγαν εδώ και χρόνια ότι, εάν πιάσει πυρκαγιά εδώ, θα καούμε ζωντανοί. Πρέπει επιτέλους να αλλάξουμε νοοτροπία αλλά και τρόπο λειτουργίας του κράτους, που ανεχόταν και ψηφοθηρούσε πάνω στα αυθαίρετα και στις καταπατήσεις των δασών».
«Καθώς πλέον περνάμε σε μια νέα περίοδο χωρίς τα μνημόνια και την τρόικα, θα πρέπει να φροντίσουμε οι κρατικές υπηρεσίες να ενισχυθούν και να να εκσυγχρονιστούν», δήλωσε ο ευρωβουλευτής σχολιάζοντας τα επιχειρήματα ότι η οικονομική κρίση ευθύνεται για την ολέθρια έκβαση της πυρκαγιάς. Σημείωσε ωστόσο ότι «τόσο αυτή η αδυναμία, όσο και τα τυχόν λάθη που έγιναν στους χειρισμούς από τους αρμόδιους κατά την κατάσβεση, δεν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Σε τέτοιου είδους έκτακτες καταστάσεις πάντα υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα. Η φωτιά στο Μάτι έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Το όποιο σχέδιο εκκένωσης να είχε υλοποιηθεί, πάλι θα είχαμε νεκρούς. Τέτοιες καταστάσεις απαιτούν εμπειρία, η οποία αποκτήθηκε δυστυχώς με τον θάνατο πολλών αθώων ανθρώπων».
Οι μεγάλες πυρκαγιές όμως είναι πλέον ένα παγκόσμιο φαινόμενο, όπως μπορούμε να δούμε και με την περίπτωση των ΗΠΑ, της Σουηδίας και της Πορτογαλίας, παρατήρησε ο Στέλιος Κούλογλου, υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο Ιούλιο μαζί με συναδέλφους του από την Πορτογαλία και την Ισπανία είχαν διοργανώσει εκδήλωσηστο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, παρουσία πυροσβεστών, οι οποίοι ανέπτυξαν τα προβλήματα και τους κινδύνους που υφίστανται, ζητώντας να υπάρξει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βοήθεια και συνεργασία στις περιοχές της νότιας Ευρώπης που απειλούνται περισσότερο.
Πηγή: left.gr