Ο Σολτς εκλέχθηκε Καγκελάριος της Γερμανίας – FANTOMAS.GR

Τον Όλαφ Σολτς εξέλεξε Καγκελάριο της Γερμανίας η Bundestag, το πρωί της Τετάρτης. Ο Σολτς, που θα διαδεχθεί την Άγκελα Μέρκελ καθώς αυτή αποχωρεί, κλείνοντας έναν 15ετή κύκλο, θα ηγηθεί μιας τρικομματικής κυβέρνησης, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες περνάνε στην αντιπολίτευση.

Η πρωινή ψηφοφορία από το κατώτερο νομοθετικό σώμα της Γερμανίας —που διεξήχθη με μυστική ψηφοφορία και χωρίς συζήτηση— θεωρείται τυπική.

Ο Πρόεδρος της Bundestag Bärbel Bas άνοιξε την ψηφοφορία. Τα μέλη του κοινοβουλίου ψήφισαν με 395 από 707 ψήφους υπέρ του Olaf Scholz ο οποίος θα γίνει ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας.

Ωστόσο, δεν ψήφισαν όλα τα μέλη του λεγόμενου «συνασπισμού φωτεινού σηματοδότη» του Σολτς. Αν το έκαναν, θα είχε λάβει 416 ψήφους.

Οι αριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναδείχθηκαν ως το μεγαλύτερο κόμμα στις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και έκτοτε έχει διαπραγματευτεί μια συμφωνία συνασπισμού με τους περιβαλλοντολόγους Πράσινους και το νεοφιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP).

Πώς θα γίνει η μετάβαση;

Τη νέα κυβέρνηση θα ορίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ. Η κυβέρνηση Σολτς; αποτελείται από 16 Υπουργούς — επτά από το SPD, πέντε από τους Πράσινους και τέσσερις από το FDP.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι Υπουργοί της Μέρκελ θα παραδώσουν επίσημα χαρτοφυλάκια στους διαδόχους τους.

Ο Scholz, ο οποίος διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών επί Μέρκελ, θα παραδώσει στον αρχηγό του FDP Κρίστιαν Λίντνερ.

Η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα θέσει την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο επίκεντρο του προγράμματός της.

Η Μέρκελ εγκαταλείπει τη θέση της ως η δεύτερη μακροβιότερη μεταπολεμική Καγκελάριος της Γερμανίας, μόλις 10 ημέρες πριν κλείσει τα 16 χρόνια. Επίσης δεν έπιασε το ρεκόρ του μακροβιότερου Καγκελάριου, του Χέλμουτ Κολ (1982-1998) για 26 ημέρες.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *