“Οι συνέπειες του ιού στη ζωή μας” της Δημοσιογράφου Κατερίνας Πλουμιδάκη
των Η.Π.Α Κατερίνα Πλουμιδάκη.
(Συνεργάτιδα του Art & Art Magazine)
Ο ιός ήρθε να μας δώσει το ένα μάθημα μετά το άλλο. Όχι ότι τα θέλαμε, αλλά σίγουρα τα χρειαζόμασταν… Είχαμε ξεφύγει και σε βιασύνη, και σε σκληρότητα, και σε ήθος, και σε έλλειψη ανθρωπιάς. Ο ιός ήρθε απότομα και απρόσμενα να βάλει το δικό του τέρμα σε όλα αυτά, βάζοντας ένα τέρμα παράλληλα και σε πολλές ζωές. Μια εξαιρετικά δυσμενής αλλά παράλληλα και αφυπνιστική κατάσταση. Βλέπεις τις ειδήσεις και τα δάκρυα κυλάνε για τους ανθρώπους που χάνονται, που δεν αποχαιρετούν τους δικούς τους, για την ανημποριά του συστήματος ανά τον κόσμο να ανταπεξέλθει. Γιατί το σύστημα, και εδώ στην Αμερική, δεν ήταν προετοιμασμένο για κάτι τέτοιο. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που παίρνονται τώρα εδώ, προχωρούν απίστευτα γρήγορα. Αποφάσεις που κανονικά θέλουν χρόνια συσκέψεων, παίρνονται πλέον, μέσα σε λίγες ώρες.
Κατερίνα Πλουμιδάκη – Νίκος Αμοργιανός
Όλοι εργάζονται από το σπίτι και επικοινωνούν μόνο από απόσταση. Σχολεία και Πανεπιστήμια κάνουν τα μαθήματα διαδικτυακά. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό δεν θα εγκρινόταν ποτέ, αλλά αυτές σίγουρα δεν είναι κανονικές συνθήκες. Βγαίνουμε από τα σπίτια μας μόνο για σουπερμάρκετ και φαρμακεία και εκεί πάλι με την ψυχή στο στόμα μην καταλάθος έρθουμε πιο κοντά σε κάποιον και κολλήσουμε. Οι ευεργετικές κατευθυντήριες γραμμές ακολουθούνται από τους περισσότερους, και για τους απείθαρχους υπάρχει το ανάλογο πρόστιμο και δικαστήριο. Η ενημέρωση για τον ιό είναι επί εικοσιτετραώρου βάσεως στα media και στα κινητά μας. Η φιλοσοφία εδώ είναι ότι ο ενημερωμένος και με ίδιον κίνητρο πληθυσμός είναι πιο ισχυρός και αποτελεσματικός από έναν αστυνομοκρατούμενο, άγνωμο πληθυσμό.
Π.Γωνιωτάκης – Γ.Τσούκαλης – Κ.Πλουμιδάκη – Ν.Αμοργιανός
Η επιδημία όσο και η επακόλουθη οικονομική κρίση είναι παγκόσμια προβλήματα που χρειάζονται τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε ένα παγκόσμιο πνεύμα συνεργασίας, προσφοράς και εμπιστοσύνης. Όλες οι χώρες θα πρέπει να είναι πρόθυμες να ανταλλάσσουν πληροφορίες, αναζητώντας παράλληλα κοινούς τρόπους αντιμετώπισης. Πρέπει να γίνει μια συντονισμένη ομαδική προσπάθεια για τη συγκέντρωση εθελοντικού ιατρικού προσωπικού, για να διασφαλίσουμε τα σωστικά μέσα, την παραγωγή και τη διανομή του ιατρικού εξοπλισμού, και κυρίως των test kits και των αναπνευστήρων. Η παγκόσμια συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας και από οικονομικής πλευράς βέβαια, δεδομένης της παγκόσμιας φύσης της οικονομίας και των αλυσίδων εφοδιασμού. Θα ήθελα να πω στους συμπατριώτες μου Έλληνες να μην υποτιμούν καθόλου την κατάσταση. Βέβαια οι περισσότεροι το κάνουν από τις πρώτες μέρες και είναι πρόθυμα κλεισμένοι μέσα. Κι εμείς εδώ θέλουμε να βγούμε από τα σπίτια μας και να γυρίσουμε στη ζωή στην οποία γεννηθήκαμε. Αλλά αυτό που πρέπει τώρα όλοι να σκεφτούμε είναι οι ελάχιστες θέσεις στις μονάδες εντατικής θεραπείας, οι τόσοι άνθρωποι που άδικα, σκληρά και μοναχικά έφυγαν και φεύγουν, και με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας μας να συνεισφέρει, να σταματήσουμε το συντομότερο όλο αυτό το δράμα με αγάπη η οποία φέρνει και την αλληλεγγύη. Η υγεία και η ευτυχία έρχεται και από μέσα μας. Είναι στάση ζωής. Θέλει νου, γνώση, συμμόρφωση. Εύχομαι όλη αυτή η δοκιμασία να μας δυναμώσει και να μας κάνει ΕΝΑ, γιατί αν θέλουμε το έχουμε και στις κρίσεις φαίνεται.
Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα – Κ.Πλουμιδάκη
Θα ήθελα να πω σε όλους τους Έλληνες να μην υποτιμούν καθόλου την κατάσταση. Κι εμείς θέλουμε να βγούμε από τα σπίτια μας και να γυρίσουμε στη ζωή στην οποία γεννηθήκαμε. Αλλά αυτό που πρέπει τώρα όλοι να σκεφτούμε είναι οι ελάχιστες θέσεις στις μονάδες εντατικής θεραπείας, οι τόσοι άνθρωποι που άδικα, σκληρά και μοναχικά έφυγαν και με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας μας να συνεισφέρει, να σταματήσουμε το συντομότερο όλο αυτό το δράμα με αγάπη η οποία φέρνει και την αλληλεγγύη. Εύχομαι όλη αυτή η δοκιμασία να μας δυναμώσει και να μας κάνει ΕΝΑ, γιατί αν θέλουμε το έχουμε και στις κρίσεις φαίνεται.