Ομολογία – σοκ Μητσοτάκη: Δεν θα πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους

Μια παραδοχή – σοκ για όσους πόνταραν σε μια σειρά μέτρων που θα λάμβανε η κυβέρνηση έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Βερολίνο στο οποίο βρίσκεται. Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις εξελίξεις και όπως διαμορφώνονται λόγω της κρίσης του κορονοϊού επισήμανε ότι  «το 2020 θα είναι μια διαφορετική χρονιά από αυτή που προβλέπαμε και οι δημοσιονομικοί στόχοι που τέθηκαν σε άλλες συγκυρίες ενδεχομένως να μην μπορούν να επιτευχθούν». Η δήλωση του πρωθυπουργού προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που σύμφωνα με πληροφορίες υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις αυτές είναι ανησυχητικές καθώς:  η κυβέρνηση ήδη από το τρίτο και το τέταρτο εξάμηνο του 2019 έχει οδηγήσει την οικονομία σε σημαντική επιβράδυνση. Παρέλαβε ανάπτυξη 2,8% και την παρέδωσε στο τέλος του έτους στο 1%, πολύ πριν κάνουν την εμφάνισή τους οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία. Το επιχείρημα ότι για την επιβράδυνση φταίει ο κορονοϊός είναι αστείο, αφού το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε στην Κίνα στις 31 Δεκεμβρίου. Εκτός εάν εννοούν στη ΝΔ ότι σε μία μέρα έπεσε ο ρυθμός ανάπτυξης λόγω εμφάνισης ενός κρούσματος στην Κίνα! Η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ λέει ξεκάθαρα ότι η κατάρρευση οφείλεται στην κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών στα δύο τελευταία τρίμηνα, δηλαδή όταν ανέλαβε η ΝΔ.”.

Οπως πρόσθεταν πηγές από το ΣΥΡΙΖΑ: “Δηλαδή η κατάσταση στην οικονομία επιδεινώνεται ήδη από τους χειρισμούς της κυβέρνησης και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη και με το φάσμα των επιπτώσεων από τον κορονοϊό, τα αποτελέσματα του οποίου ακόμα δεν έχουν φανεί στο παραμικρό.

 

Σήμερα από το Βερολίνο με τις παραπάνω δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης προεξόφλησε την περαιτέρω εκτροπή από τους στόχους, λόγω κορονοϊού, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί θωράκιση.Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιλογή του να μην εφαρμόσει το escrow account για τη μείωση των πλεονασμάτων ήδη από το 2020 στο 2,5%, κάτι το οποίο θα άφηνε περιθώριο και για μέτρα ελάφρυνσης αλλά και για έκτακτα μέτρα ενίσχυσης οικονομίας και επιχειρήσεων για την απορρόφηση των οικονομικών κραδασμών από τον κορονοϊό. Ελπίζουμε να μην οδηγηθεί στη μόνιμη λύση που ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ στο παρελθόν, με τη λήψη δημοσιονομικών επιβαρυντικών μέτρων για πολίτες και επιχειρήσεις.

Για αυτό το λόγο και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τομεάρχες και συνεργάτες του, προκειμένου να εξετάσουν όλα τα δεδομένα και να προτείνουν συγκεκριμένη δέσμη μέτρων τόσο για τη δημόσια Υγεία όσο και για την οικονομία, ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του κορονοϊού σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και συνολικά την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.”

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.