Πλεύρης: Το Σεπτέμβριο και το χειμώνα θα έχουμε μια μεγαλύτερη πίεση

Βασικά σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Τ/Σ ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα».

Για το νομοσχέδιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

«Αυτή τη στιγμή στο νομικό μας πλαίσιο έχει μείνει, έχουν μείνει δυο διατάξεις. Ότι η γυναίκα δεν μπορεί να κάνει κρυοσυντήρηση του γενετικού της υλικού. Προσέξτε, όχι γονιμοποιημένου, του γενετικού της υλικού, χωρίς συναίνεση του συντρόφου. Και μια χωρισμένη γυναίκα εάν έχει κάνει κρυοσυντήρηση ωαρίου για να μπορεί να του κάνει χρήση θα πρέπει να πάρει συναίνεση από το χωρισμένο σύντροφό της.

Αλλάζουν αυτά τα δύο, αποσυνδέεται πλήρως η συναίνεση.

Δίνουμε τη δυνατότητα στις γυναίκες να κάνουν κοινωνική κρυοσυντήρηση. Σήμερα μπορεί μια γυναίκα να κάνει κρυοσυντήρηση μόνο για ιατρικούς λόγους. Γίνεται αλλά γίνεται παράνομα. Πλέον δίνουμε τη δυνατότητα σε γυναίκες εάν το θέλουν σε μικρότερη ηλικία να κάνουν κρυοσυντήρηση ώστε εάν ποτέ θελήσουν να αποκτήσουν παιδιά να έχουν το δικό τους ωάριο.

Ακόμα, αυξάνουμε το όριο ηλικίας. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να μπορούν να κάνουν με ασφάλεια υποβοηθούμενη αναπαραγωγή άτομα που πάσχουν από HIV.

Δεν υπάρχει τέτοια μονάδα στη χώρα δημόσια. Άρα συστήνουμε στο ΑΤΤΙΚΟ μια τέτοια μονάδα για τους συνανθρώπους με HIV που θέλουν να έχουν υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Για τα intersex άτομα

«Με συγκίνησε πάρα πολύ μια τοποθέτηση ατόμου, μητέρας intersex ατόμου.

Τα intersex άτομα να το καταλάβουμε είναι τα άτομα που έχουν γεννηθεί με διαταραχή φύλου. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς η χώρα μας είχε μείνει πίσω σε αυτό το πλαίσιο και επαφίονταν σε απόφαση των γονέων όταν γεννιόταν το παιδί ουσιαστικά να αποφασίσουν το φύλο το οποίο θα έχει.

Παρουσιάστηκε ότι πολλές φορές αυτή η επιλογή δεν γίνεται με όρους ιατρικούς ούτε με όρους επιθυμίας του παιδιού. Γίνεται με όρους καθαρά επιθυμίας των γονέων.

Πλέον θα υπάρχει μια επιτροπή η οποία θα βλέπει τις ανάγκες του παιδιού και μέχρι τα 15 καταρχήν επιλέγουμε να μην γίνεται ιατρική πράξη ώστε να μπορεί να γίνει μετά τα 15, να έχει σχηματισμένη άποψη το παιδί και ο ίδιος να αποφασίσει το φύλο για να μην έχουμε τα φαινόμενα να αποφασίζουν οι γονείς για μια κρίσιμη τέτοια απόφαση μόνοι τους».

Για την κατάργηση της καθημερινής ενημέρωσης των κρουσμάτων και την πίεση στο σύστημα Υγείας

«Αυτή τη στιγμή, όπως και σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης, πάλι τελευταίοι πάμε σε αυτό το μοντέλο, επειδή ακριβώς έχει άλλα χαρακτηριστικά η πανδημία, θέλουμε να δίνουμε μία εβδομαδιαία ενημέρωση.

Να σας θυμίσω, γιατί πολλές φορές και από καθηγητές που φιλοξενείτε εδώ πέρα, ακούμε κάποια μοντέλα και θυμάμαι, ότι είχαμε ακούσει ότι θα έχουμε 400 διασωληνωμένους στο τέλος Ιουλίου.

Είχε ειπωθεί στα κανάλια. Βλέπετε ότι αυτή τη στιγμή οι διασωληνωμένοι είναι σταθερά στους 110, δηλαδή πολύ κάτω από αυτούς τους οποίους αντέχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι νοσηλείες σε απλές κλίνες είναι πάρα πολλές. Υπάρχει δηλαδή αυτή τη στιγμή μία αύξηση νοσηλείας στις απλές κλίνες, οφείλω όμως να σας πω ότι το 30% με 35% των περιπτώσεων είναι περιπτώσεις που έχουν πάει για άλλο λόγο στο νοσοκομείο και μπορεί να διαγιγνώσκονται παράλληλα και με κορονοϊό.

Δηλαδή, δεν νοσηλεύονται λόγω της ανάγκης νοσηλείας από κορονοϊό.

Νοσηλεύονται για λίγο τον οποίον πήγαν, αλλά μπαίνουν σε μονάδες Covid. Αυτή τη στιγμή οι νοσηλείες τριπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια του κύματος.

Αυτή τη στιγμή αρχίζει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε εισιτήρια – εξιτήρια. Τις τελευταίες 5 – 6 μέρες έχουμε σταθεροποιήσει με καθοδική τάση.

Είναι πάλι σταθερά σε αριθμούς, τους οποίους ελέγχουμε με πίεση όμως.

Δηλαδή, γιατί με πίεση; Γιατί πλέον ο Ιούλιος είναι ένας μήνας που έχει και πάρα πολλά καθαρά περιστατικά. Επειδή είναι ο μήνας πριν τις διακοπές του καλοκαιριού, συνήθως όλοι οι πολίτες κάνουν τις ιατρικές πράξεις που πρέπει.

Η πίεση ήταν στην Αθήνα κατά βάση.

Τα μοντέλα τα οποία έχουμε αυτή τη στιγμή, είναι ότι σταθεροποιείται το κύμα, οπότε στην σταθεροποίηση του κύματος θα υπάρξει ένα χρονικό διάστημα που θα παραμείνει μία πίεση και σιγά – σιγά θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται.

Από τη στιγμή που σταθεροποιείται το κύμα και έχουμε μείωση ο Αύγουστος θα είναι καλύτερος. Βέβαια ο Αύγουστος έχει την ιδιαιτερότητα ότι έχει ακόμα περισσότερο πληθυσμό στις τουριστικές περιοχές. Η Αθήνα, να είμαστε ειλικρινείς, όσο και να πιεστεί, έχει πολύ μεγάλες μονάδες, οπότε έχοντας πολύ μεγάλες μονάδες.

Η νησιωτική χώρα αυτομάτως μπορεί να δημιουργήσει μία μεγαλύτερη πίεση όπου θα πρέπει να έχουμε ένα μοντέλο που ευτυχώς δεν το έχουμε χρειαστεί, το έχουμε χρειαστεί σε πολύ μικρό βαθμό διακομιδών λόγω Covid, οπότε είμαστε σε μια συνεννόηση όπου χρειάζεται να γίνουν διακομιδές.

Υπό την έννοια των κρουσμάτων υπάρχουν αρκετά σημεία τα οποία έχουν αρκετά κρούσματα, αλλά μεταφορά αυτών των κρουσμάτων σε νοσηλείες σε νησιωτική περιοχή που να δημιουργούν παραπάνω πίεση από ότι υπολογίζαμε στο σύστημα δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Υπάρχουν πολλές στις απλές κλίνες στην Αθήνα, παραμένει δηλαδή στην Αθήνα να βλέπουμε αυτό το μοντέλο, είναι πολύ σημαντικό ότι δεν μεταφέρονται οι απλές κλίνες σε ΜΕΘ, αναλογικά πολύ λιγότερο και αυτό να ξέρετε οφείλεται αφενός λόγω των μεταλλάξεων αυτών που φαίνεται ότι δεν δείχνουν τη νοσηρότητα που έδειχναν οι προηγούμενες μεταλλάξεις.

Αλλά επιπλέον ότι αυτή τη στιγμή είμαστε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους εμβολιασμούς, τόσο των ολοκληρωμένων εμβολιασμών δεύτερης δόσης αλλά και της τρίτης δόσης».

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων

«Έχουμε προετοιμάσει τον κόσμο ότι ενώ το καλοκαίρι θα είναι μια κατάσταση διαχειρίσιμη, το Σεπτέμβριο και το χειμώνα θα έχουμε μια μεγαλύτερη πίεση, ακόμα και με τις ίδιες μεταλλάξεις.

Δηλαδή και με το θετικό σενάριο ότι θα έχουμε αυτές τις μεταλλάξεις περιμένουμε μια παραπάνω πίεση.

Αυτή τη στιγμή έχουμε μοντέλα ενεργοποίησης για το πως θα λειτουργήσουμε για την αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Δηλαδή ξεκινάμε αυτή τη στιγμή ένα μοντέλο ακριβώς επειδή σε αντίθεση με τη Δέλτα που είχαμε πέρυσι τέτοια εποχή που ήταν πολύ νοσηρή και σε ευρύτερες ηλικίες όχι μόνο στις ευάλωτες, πλέον έχουμε μια μετάλλαξη πολύ εύκολα διαχειρίσιμη εντός του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Το σύστημα κρασάρει όταν έχουμε νοσηλείες ΜΕΘ γιατί οι ΜΕΘ τελειώνουν. Δεν υπάρχουν απεριόριστες ΜΕΘ. Αυτό λοιπόν τώρα το μοντέλο που θα βάλουμε και ήδη ξεκινήσαμε είναι ότι από το Σεπτέμβριο θα έχουμε πάρα πολλές δομές και ιδιωτικές, διότι πλέον οι ιδιωτικές δομές ενώ τη Δέλτα δεν μπορούσαν να την διαχειριστούν γιατί είχαμε τεχνογνωσία.

Εδώ πέρα οι λοιμώξεις οι οποίες φαίνονται είναι λοιμώξεις που χρειάζονται απλές κλίνες, άρα θέλουμε να έχουμε περισσότερες δομές.

Κάνουμε λοιπόν έναν σχεδιασμό που τον έχουμε ολοκληρώσει..

Έχουμε αντιϊκά φάρμακα και κάνουμε τις μεγάλες παραγγελίες. Δηλαδή, δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν πριν ένα χρόνο και έχουμε και μια εμβολιαστική κάλυψη καλή, που προφανώς αυτή η εμβολιαστική κάλυψη θα επικαιροποιηθεί περιμένοντας και τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Αυτά που σας λέω, είναι ότι σταθερά έχουμε από 5% ως 10% τις τελευταίες μέρες μείωση κρουσμάτων, άρα αυτό σημαίνει ότι πια έχουμε σταθεροποιηθεί σε αριθμό».

Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid είναι εννοείται όχι κλίνες ΜΕΘ. Οι κλίνες ΜΕΘ είναι γύρω στους 110.

Οι υπόλοιποι (σ.σ. απλές κλίνες) βρίσκονται κάτι λιγότερο από 2.000».

Για το θάνατο του 49χρονού στην Πάτρα

«Ζητήσαμε αμέσως μία έρευνα. Εγώ πήρα την προκαταρκτική, την πρώτη έρευνα και βάσει αυτής διατάχθηκε μία ΕΔΕ.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Γιατί άκουσα και έναν από τους εκπροσώπους των εργαζομένων να αναφέρεται ότι όταν δεν εφημερεύει ένα νοσοκομείο είναι κλειστό. Δεν υπάρχουν κλειστά νοσοκομεία στη χώρα.

Προφανώς οι πολίτες πρέπει να πηγαίνουν στα νοσοκομεία τα οποία εφημερεύουν. Αυτή είναι και η λογική της εφημερίας, αλλά αν γίνει ένα τροχαίο ατύχημα έξω από ένα νοσοκομείο που δεν εφημερεύει, δεν είναι κλειστό το νοσοκομείο.

Δεν πρέπει οι πολίτες να πηγαίνουν στα νοσοκομεία που δεν εφημερεύουν, γιατί ακριβώς σε μία εφημερία των νοσοκομείων δεν λειτουργούν τμήματα που μπορεί να είναι άμεσα εκείνη τη στιγμή.

Ποιο είναι όμως το πρωτόκολλο; Το πρωτόκολλο είναι ότι αν για κάποιο λόγο τελικά ένας άνθρωπος, είτε γιατί δεν αισθάνθηκε καλά και πήγε, είτε τον έφερε κάποιος, είτε ήταν ένα ατύχημα, βρεθεί σε ένα νοσοκομείο το οποίο δεν εφημερεύει, η διάγνωση θα πρέπει να γίνει από γιατρό.

Μάλιστα εδώ πέρα στην Πάτρα έχουμε το εξής περιστατικό που θέλω να το πω. Έγινε διαχείριση πριν μία δύο ώρες από το ατυχές αυτό περιστατικό, έγινε διαχείριση άλλου ανθρώπου.

Η ίδια νοσηλεύτρια λειτούργησε με απόλυτα υποδειγματικό τρόπο, σε αυτό δυστυχώς το περιστατικό η διάγνωση δεν έγινε από γιατρό.

Ο άνθρωπος αυτός, γιατί τώρα είναι και μία έρευνα η οποία διενεργείται, αλλά λέμε αυτά τέλος πάντων που έχουν αυτοί και μπορούν να ειπωθούν, ότι ο άνθρωπος ο συγκεκριμένος πήγε και έγινε μία εκτίμηση μη ορθή από τη νοσηλεύτρια ότι δεν έχρηζε εκείνης της στιγμής παρακολούθηση από γιατρό και μπορούσε να πάει σε νοσοκομείο που εφημερεύει.

Αυτή τη στιγμή προσέξτε, οι διαδικασίες επειδή το άκουσα κι αυτό, οι διαδικασίες και σωστά υπάρχουν αυτές οι διαδικασίες, είναι ότι μπαίνει ένα πειθαρχικό όργανο να κρίνει και αυτό το όργανο αποφασίζει αν κάποιος μπαίνει ή δεν μπαίνει σε αργία. Δεν είναι απόφαση η οποία βγαίνει.

Αυτή τη στιγμή η ΕΔΕ τρέχει εντός του νοσοκομείου, τα πειθαρχικά όργανα είναι ευρύτερα που υπάρχουν στις ΥΠΕ.

Άπαξ κι ένα περιστατικό μπει μέσα στο νοσοκομείο πλέον είναι περιστατικό του νοσοκομείου. Έχω την πλήρη διαφωνία που ειπώθηκε και από εκπρόσωπο που λέει είναι κλειστό, δεν υπάρχει. Όταν ο άνθρωπος έχει μπει μέσα στο νοσοκομείο το νοσοκομείο πλέον οφείλει να διαχειριστεί το περιστατικό ως προς τη διάγνωση.

Δεν μπορώ να ξέρω ιατρικά ποια θα ήταν η πορεία του συγκεκριμένου ανθρώπου και συλλυπητήρια απόλυτα στην οικογένειά του, αλλά δεν του δόθηκε η ευκαιρία αυτού του ανθρώπου να τον δει ένας γιατρός.

Να σας πω θα ήταν τελείως διαφορετικό και να το ολοκληρώσει το περιστατικό. Εάν τον είχε δει ένας γιατρός ακόμα και λανθασμένη διάγνωση να είχε γίνει θα τον είχε δει ένας γιατρός και θα μιλούσαμε για ένα ιατρικό λάθος.

Εδώ πέρα όμως υπάρχει ένα λάθος ευρύτερο και εκεί πέρα είναι και η παρέμβαση του Υπουργού, η παρέμβαση η δική μου, ότι υπάρχει ένα ευρύτερο πρόβλημα ότι αυτός ο άνθρωπος τελικά βρέθηκε σε μία τέτοια διαδικασία χωρίς να υπάρχουν σαφείς οδηγίες για το τι έπρεπε να γίνει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *