Πόσο προστατεύει το κάθε εμβόλιο – Γιατί είναι επείγουσα η 3η δόση – FANTOMAS.GR

Καμπανάκι για τον άμεσο εμβολιασμό με την 3η ενισχυτική δόση σήμανε η ηγεσία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσιάζει αυτή την ώρα η ηγεσία του ΕΟΔΥ, η πλειοψηφία των κρουσμάτων σε εμβολιασμένους σε ποσοστό περίπου 70%, αφορά τις ηλικιακές ομάδες 18-59 ετών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη «τα δεδομένα αυτά υποδεικνύουν την σημασία της άμεσης ενίσχυσης της ανοσοποίησης με αναμνηστική, 3η δόση, σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων.

«Όσοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη 2η δόση ή δύο μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο πρέπει να κάνουν την 3η δόση» επισήμανε ο κ. Ζαούτης.

Ποσοστά κρουσμάτων ανά εμβόλιο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πίνακας που έδωσε στη δημοσιότητα η ηγεσία του ΕΟΔΥ για τα ποσοστά των κρουσμάτων με Covid σε εμβολιασμένους αναλόγως με ποιο εμβόλιο είχαν ανοσοποιηθεί κατά της Covid

pinka2


Συγκεκριμένα την Κυριακή 14η Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει συνολικά 3.869 κρούσματα, ανάμεσα τους και εμβολιασμένοι πολίτες από τους οποίους προκύπτουν τα εξής δεδομένα:

Στην ηλικιακή ομάδα 18-39

To 30% των πολιτών που νόσησαν είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer. Πάνω από το 20% ήταν τα εμβολιασμένα κρούσματα με το εμβόλιο της Astrazeneca. Λιγότεροι από το 30% με το εμβόλιο της Moderna και στη συντριπτική τους πλειοψηφία κάτω του 70% των εμβολιασμένων που νόησαν είχαν κάνει το μονοδοσικό της JJ. Στο σύνολο των κρουσμάτων οι εμβολιασμένοι που νόσησαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι κοντά στο 30%.

Στην ηλικιακή ομάδα 40-59

Το 40% είχε κάνει το εμβόλιο της Pfizer. Πάνω από το 20% ήταν οι εμβολισμένοι που νόσησαν και είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca. Πάνω από το 50% ήταν εμβολισμένοι με Moderna και  ανάμεσα στο 20% με 30% με το μονοδοσικό της JJ.  Συνολικά οι εμβολιασμένοι σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία είναι κοντά στο 40%.

Στην ηλικιακή ομάδα 60-79
Ποσοστό μικρότερο του 20% είχε εμβολιαστεί με Pfizer. Ξεπερνούν το 40% όσοι είχαν κάνει το AstraZeneca. Πάνω από το 10% με Moderna. Πολύ μικρότερο του 10% με JJ. Συνολικά σε αυτή την κατηγορία κάτω από 20% ήταν το συνολικό ποσοστό των κρουσμάτων.

Αλλάζει η έκθεση του ΕΟΔΥ
Αλλαγές αναμένονται από την επόμενη εβδομάδα στην ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ προκείμενου να αποτυπώνεται με μεγαλύτερη σαφήνεια η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα.

Όπως είπαν στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στον ΕΟΔΥ, ο πρόεδρος Θεοκλής Ζαούτης και ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής από την ερχόμενη εβδομάδα θα θα καταγράφεται το ποσοστό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών στο σύνολο των εμβολιασμένων και στο σύνολο των ανεμβολίαστων.

Όπως είπαν δεν θα πρέπει να δίνεται βάση μόνο στον αριθμό κρουσμάτων αλλά και στον δείκτη θετικότητας. Παρά το γεγονός ότι έχουμε πολύ υψηλό αριθμό τεστ ο δείκτης θετικότητας αρχίζει και κατεβαίνει. Επίσης, παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ήμερες με ελαφρά μείωση.

Είπαν ακόμη πως το μοντέλο των σχολείων αποδεικνύεται αποτελεσματικό. Όπως προκύπτει από τα στοιχειά, η πιο έγκαιρη διάγνωση (ακόμα και την ίδια μέρα με την εκδήλωση των συμπτωμάτων) γίνεται στα σχολειά και στη συνεχεία μέσα στην οικογένεια. Ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά από την έναρξη των σχολείων είναι σταθερός με πτωτικές τάσεις.

Δείτε βίντεο: ΕΟΔΥ-εμβόλια: Πόσο προστατεύει το κάθε εμβόλιο – Γιατί είναι επείγουσα η 3η δόση…

Ποσοστά κρουσμάτων ανά εμβόλιο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον λοιπόν παρουσιάζει ο πίνακας που έδωσε στη δημοσιότητα ΕΟΔΥ για τα ποσοστά των κρουσμάτων ανά εμβόλιο, των εμβολιασμένων δηλαδή που νόσησαν.

Συγκεκριμένα όπως προαναφέραμε στις 14η Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει συνολικά 3.869 κρούσματα, εκ των οποίων στην ηλικιακή ομάδα 18-39 το 30% των πολιτών που αρρώστησαν είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer.

Σε ποσοστό κάτω από το 20% τα κρούσματα είχαν κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca. Λιγότεροι από το 30% με το εμβόλιο της Moderna και στη συντριπτική τους πλειοψηφία κοντά στο 70% των εμβολιασμένων που νόησαν είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών.

Ωστόσο, όσο αυξάνεται η ηλικία το εμβόλιο της Johnson & Johnson παρουσιάζει την καλύτερη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τα εμβόλια των υπολοίπων εταιρειών, ενώ το εμβόλιο της Pfizer εμφανίζει περισσότερα κρούσματα ανάμεσα στους εμβολιασμένους.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, όσο θα αυξάνεται το ποσοστό εμβολιασμού στην χώρα μας, τόσο θα αυξάνονται και τα κρούσματα σε εμβολιασμένους αφού όπως εξήγησε το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών θα είναι και μεγαλύτερο.
Σημείωσε ωστόσο ότι η 3η δόση του εμβολίου είναι απαραίτητη ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες ώστε να υπάρχει απόλυτη προστασία.

Πάντως, πρέπει να τονισθεί ότι η χώρα μας μέχρι σήμερα ακολουθεί το μοντέλο καταγραφής των θανάτων από κορονοϊό που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σύμφωνα με τον οποίο όσο διάστημα και να περάσει από την ημέρα εντοπισμού ενός κρούσματος εάν ο ασθενής χάσει τη ζωή του, θεωρείται ότι έχει πεθάνει λόγω covid. Αντίθετα, στη Βρετανία εάν περάσουν 28 ημέρες και ο ασθενής χάσει μετά τη ζωή του δε θεωρείται θάνατος από κορονοϊό.

«Εάν χρησιμοποιούσαμε το μοντέλο του Ηνωμένου Βασιλείου θα είχαμε καταγράψει 20% λιγότερους θανάτους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ θέλοντας να δείξει ότι η στατιστική και η επιδημιολογία μάλλον είναι ένας σύνθετος παράγοντας σε μία πανδημία.

 

Τα σχολεία

Σε ότι αφορά τα σχολεία και την πιθανή μετάδοση του ιού στις αίθουσες, ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής εξήγησε ότι με βάση τα στοιχεία η διασπορά στις σχολικές μονάδες και ανάμεσα στους μαθητές είναι σταθερή με τάσεις μείωσης. Γεγονός που απέδωσε στα self test που γίνονται στον μαθητικό πληθυσμό.

Υπογράμμισε μάλιστα πως το μοντέλο των self test είναι μία αποτελεσματική τακτική που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε άλλους τομείς.
Σχετικά με το αν θα πρέπει και οι εμβολιασμένοι να κάνουν τεστ τόσο ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ όσο και ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής εξήγησαν πως θα ήταν αποτρεπτικό για τον εμβολιασμό των πολιτών γι αυτό και συνέστησαν να γίνει η 3η δόση για να υπάρχει προστασία.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.