Προκόπης Παυλόπουλος: Δίχως σημαντική ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ως πραγματικής Κεντρικής Τράπεζας, το «βήμα» της προς την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης θα μένει «μετέωρο»
Κατά την παράδοσή του στους σπουδαστές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημόσιο Χρηματοπιστωτικό Δίκαιο», του Τομέα Δημόσιου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Προκόπιος Παυλόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«Με την απόφασή του της 5ης Μαΐου 2020, «Weiss», το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας (ΟΣΔΓ), μέσ’ από την έμμεση πλην σαφή αμφισβήτηση της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ουσιαστικά αμφισβήτησε και τον ίδιο τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την στήριξη και την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης. Και τούτο διότι το ΟΣΔΓ, με την ερμηνεία των σχετικών διατάξεων του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου που υιοθέτησε, επιχειρεί -ακολουθώντας στην πραγματικότητα την γενικότερη πολιτική της Γερμανικής Κυβέρνησης εν προκειμένω- να περιορίσει την ΕΚΤ σ’ ένα στενό πεδίο αμιγούς νομισματικής πολιτικής, χωρίς καμία δυνατότητα επέμβασης στην οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης. Ακόμη δε και σ’ εκείνη που είναι αρρήκτως συνδεδεμένη με την νομισματική πολιτική εντός αυτής.
Υπό τα δεδομένα αυτά είναι προφανές ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο που της αναλογεί, ως πραγματική Κεντρική Τράπεζα, εντός της Ευρωζώνης. Πέραν δε τούτου η όλη πολιτική της Γερμανίας αναδεικνύει το «παράδοξο» της Ευρωζώνης, η οποία έτσι εξελίσσεται -όσο εξελίσσεται- μόνο κατά το νομισματικό της σκέλος. Όμως μια τέτοια, οιονεί «στεγανή», διάκριση μεταξύ νομισματικής και οικονομικής πολιτικής -πρωτόγνωρη άλλωστε στον χώρο της Οικονομίας της Αγοράς και του εν γένει καπιταλιστικού συστήματος- καθιστά από άκρως δυσχερή ως εντελώς αδύνατη την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον προορισμό της. Συνακόλουθα δε απομειώνει την συμβολή της ολοκλήρωσης αυτής στην όλη Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.
Καθίσταται λοιπόν προφανές ότι μόνο μέσ’ από την σημαντική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ -ακόμη και με τις αναγκαίες αλλαγές στο πλαίσιο του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου- έτσι ώστε να καταστεί πραγματική Κεντρική Τράπεζα, είναι εφικτή η ευόδωση της πορείας της Ευρωζώνης προς την τελική της ολοκλήρωση, η οποία μπορεί να στηριχθεί μ’ ευστάθεια πάνω στον αρμονικό συνδυασμό της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης και ολοκλήρωσης».