Πτώση των μετοχών και των αποδόσεων των ομολόγων παγκοσμίως λόγω της αύξησης των κρουσμάτων

Για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020, ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών υποχωρεί σήμερα για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού παγκοσμίως.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε τη χειρότερη επίδοση δύο μηνών, με τις απώλειές του να φθάνουν το 2,3% πριν από λίγο. Ο δείκτης FTSE του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου κατέγραφε απώλειες 2,4% καθώς η άρση από σήμερα των περιορισμών για τον κορονοϊό επισκιάστηκε από τη μόλυνση από τον ιό του υπουργού Υγείας της χώρας, ο οποίος είχε εμβολιαστεί δύο φορές.

Στην Ασία, οι δείκτες Nikkei στο Τόκιο και Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, υποχώρησαν 1,3%, ενώ τα κρούσματα στη Σιγκαπούρη έφτασαν το Σαββατοκύριακο σε υψηλό επίπεδο 11 μηνών. Στην Ταϊλάνδη σημειώθηκε η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την αρχή της πανδημίας και στο Σίδνεϋ ανεστάλησαν οι εργασίες στον κατασκευαστικό τομέα καθώς αυξήθηκαν και εκεί τα κρούσματα.

Ο John Briggs, επικεφαλής αναλυτής της Natwest, δήλωσε ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρξει ξανά ανάγκη για lockdown και ότι η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται, κάτι που σημαίνει ότι η πρόσφατη εκτίναξη των τιμών των εμπορευμάτων μπορεί να κορυφώνεται.

Ο Briggs είπε ότι αν αυξηθούν ξανά τα κρούσματα της COVID-19, οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι ποιες χώρες έχουν τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών και η διάθεσή τους να επιβάλουν κοινωνικούς περιορισμούς και να παρέχουν δημοσιονομική στήριξη.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο φόβος για την COVID οδήγησε τις μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών και των εταιρειών υπηρεσιών ψυχαγωγίας στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους. Πτώση 5% έως 6% σημείωσαν οι μετοχές της εταιρείας διεξαγωγής κρουαζιερών Carnival καθώς και των αεροπορικών εταιρειών easyJet και IAG (ιδιοκτήτριας της British Airways).

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν πάνω από 2% μετά τη χθεσινή συμφωνία του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής. Η τιμή του μπρεντ σημείωνε πτώση 1,70 δολάρια στο χαμηλό επίπεδο πέντε εβδομάδων των 71,85 δολαρίων ανά βαρέλι. Η τιμή του αμερικανικού αργού μειώθηκε αντίστοιχα στα 70,59 δολάρια.

Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αρχίζει να παρουσιάζει σημάδια κόπωσης, καθώς πολλές χώρες, ιδιαίτερα στην Ασία, πασχίζουν να περιορίσουν την πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα και έχουν αναγκαστεί να προχωρήσουν σε κάποια μορφή lockdown. Οι επενδυτές ανησυχούν και για τον κίνδυνο του αυξημένου πληθωρισμού, τον οποίο φοβούνται από καιρό οι αγορές.

Η Bank of America αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας φέτος στο 6,5% από 7%, αλλά διατήρησε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 5,5% το επόμενο έτος.

Στις αγορές ομολόγων, η στροφή των επενδυτών σε ασφαλή καταφύγια οδήγησε στη διατήρηση της πτωτικής τάσης των αποδόσεων τους. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο -0,369% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο εν όψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) της ερχόμενη Πέμπτη. Στις ΗΠΑ, η απόδοση των ομολόγων του δημοσίου μειώθηκε για 11η συνεδρίαση στις τελευταίες 15 στο 1,265%.

 

 

 

 

ΑΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *