Σήκωσε το γάντι ο Θεοδωρικακος

Αποστομωτική ήταν η απάντηση που έδωσε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σ. Φάμελλο, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκος, με αφορμή Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος έθετε ερωτήματα, σχετικά με το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης του ΥΠΕΣ «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης», που εφαρμόζεται πιλοτικά σε πέντε Δήμους της χώρας.

Βασικό ερώτημα του κ. Φάμελλου ήταν πόσο κοστίζει στον φορολογούμενο η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης και αν είναι σε γνώση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε κατηγορηματικά, ότι η υλοποίηση του προγράμματος δεν έχει κανένα, απολύτως, κόστος για τους Δήμους που εφαρμόζεται, ούτε για τον Έλληνα φορολογούμενο.«Το κόστος είναι μηδενικό», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η μη ύπαρξη κόστους για το Υπουργείο Εσωτερικών, τους Δήμους και τους φορολογουμένους ήταν βασική προϋπόθεση για την αποδοχή οποιασδήποτε πρότασης για ανακύκλωση στερεών αποβλήτων στην πηγή, από το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η αναζήτηση νέων τρόπων ανακύκλωσης κρίθηκε αναγκαία, λόγω της μικρής συμμετοχής που υπάρχει μέχρι σήμερα στο Σύστημα, καθώς το 80% των στερεών αποβλήτων οδηγείται στις χωματερές και μόλις στο 19% γίνεται ανακύκλωση.

Στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών με το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται, μέχρι στιγμής, στους τέσσερις από τους πέντε Δήμους που είχαν επιλεγεί, είναι όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, να ανταποκριθεί η χώρα μας στην περιβαλλοντική ευρωπαϊκή νομοθεσία, να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος για ανακύκλωση στην πηγή, μέσω της συμμετοχής της Αυτοδιοίκησης και φυσικά να μη πληρώνουν γι’ αυτό οι πολίτες.

Ο κ. Θεοδωρικάκος κατέθεσε στη Βουλή τα αποτελέσματα της εφαρμογής του προγράμματος, όπως τα καταγράφει η μελέτη της Μονάδας Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΜΠ, στους Δήμους που εφαρμόσθηκε το πρόγραμμα η ανακύκλωση έχει τετραπλασιαστεί και μάλιστα εν μέσω καραντίνας. Κατέθεσε επίσης, έγγραφα που πιστοποιούν την αδειοδότηση του συστήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης από τον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης και υπενθύμισε ότι σε όλες τις παρουσιάσεις που έγιναν στους Δήμους ήταν παρών και ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ, κ. Χιωτάκης.

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς του κ. Φάμελλου, ο υπουργός Εσωτερικών τον κατηγόρησε για επίδειξη παραλογισμού και ψευδολογίας, καθώς και ότι υπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Διερωτήθηκε αν άλλη, προηγούμενη ιδιότητά του τον οδηγεί στην εμμονή κατά του προγράμματος που εφαρμόζει το υπουργείο Εσωτερικών, και επανέλαβε ότι ο ίδιος είναι ανοικτός σε οποιοδήποτε σύστημα εφαρμόζεται και δεν έχει οικονομικό κόστος για το Υπουργείο, τους Δήμους και τους πολίτες.

Ακόμη, επισήμανε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι απολύτως συντεταγμένο με το υπό συζήτηση εθνικό σχέδιο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση από τη σημερινή κυβέρνηση, από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τέλος, απορώντας για την εσφαλμένη πληροφόρηση του κ. Φάμελλου, σημείωσε ότι προφανώς δεν συμβουλεύεται ούτε τη νομική σύμβουλο του ΕΟΑΝ, κα Ευδοξία Καραμπατζού, η οποία αν και μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο του, ο ίδιος ως αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος την τοποθέτησε στη συγκεκριμένη θέση λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Φάμελλου ο υπουργός Εσωτερικών είπε:

«Κύριε Φάμελλε, σας ευχαριστώ θερμότατα για την ερώτηση που υποβάλατε. Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να ενημερωθεί το Κοινοβούλιο. Βέβαια έχω εντυπωσιασθεί από το πώς ένας συνάδελφος, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος έχει καταφέρει σε μία Ερώτηση να έχει τόσες πολλές ανακρίβειες και πράγματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Όπως γνωρίζουμε όλοι, τα ποσοστά ανακύκλωσης των στερεών αποβλήτων στη χώρα είναι, διαχρονικά, απογοητευτικά. Επίσημες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και το δικό σας σχέδιο, το Εθνικό Σχέδιο του 2015, κ. Φάμελλε, για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων παραδέχεται ότι τα ποσοστά ανακύκλωσης στη χώρα είναι το πολύ 19%. Και το 80% των στερεών αποβλήτων οδηγούνται στις χωματερές.

Βασικός στόχος, λοιπόν, της πολιτικής μας για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι να αυξηθούν, να ενισχυθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης.

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τους ευρωπαϊκούς νόμους και κανόνες, οι οποίοι μας υποχρεώνουν να αυξήσουμε -και μάλιστα θεαματικά- τα σχετικά ποσοστά και τη βασική προτεραιότητα για ανακύκλωση στην πηγή, για ανακύκλωση στο γυαλί, στο χαρτί, στο αλουμίνιο και στο πλαστικό. Όλα αυτά είναι στοιχεία της μεθοδολογίας του συγκεκριμένου πιλοτικού προγράμματος, το οποίο είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών από τον Δεκέμβριο του 2019.

Το Υπουργείο Εσωτερικών δέχθηκε τη σχετική πρόταση, προκειμένου να υπάρξει αυτό το πρόγραμμα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση, διότι, πρώτον ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Δεύτερον, ανταποκρίνεται στους εθνικούς στόχους της πολιτικής μας για την ανακύκλωση. Τρίτον, το οποίο το έθεσα ως βασικότατη προϋπόθεση γι’ αυτό το πρόγραμμα, είναι ότι δεν υπάρχει το παραμικρό κόστος, κ. Φάμελλε , ούτε για το Υπουργείο Εσωτερικών ούτε για τους Δήμους. Ούτε ένα ευρώ. Δεν είναι δε καθόλου αλήθεια τα όσα λέτε, ότι δεν ήταν γνωστό το πρόγραμμα αυτό στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης του οποίου ο πρόεδρος, κ. Χιωτάκης, είναι δίπλα μου, παρίσταται στο σύνολο των εγκαινίων που κάναμε για τα πολυκέντρα της ανακύκλωσης, στους τέσσερις Δήμους, που εφαρμόστηκε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα.

Και ειλικρινά απορώ, γιατί φανταζόμουν κ. Φάμελλε, ότι έχετε τη δυνατότητα να έχετε πολύ καλή πληροφόρηση, αφού νομική σύμβουλος του ΕΟΑΝ έχει παραμείνει η στενή συνεργάτη σας, η κα Καραμπατζού, την οποία πριν από τις βουλευτικές εκλογές, είχατε τοποθετήσει ως νομική σύμβουλο του ΕΟΑΝ . Και η “κακιά δεξιά”, κατά τα δικά σας λόγια, δεν την μετακίνησε από αυτή τη θέση της νομικής συμβούλου. Οφείλατε όλα αυτά τα πράγματα, αξιότιμε κύριε Φάμελλε να τα γνωρίζετε.

Το σύστημα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης περιλαμβάνεται στα συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, που έχουν κανονική άδεια λειτουργίας. Επίσημο έγγραφο του ΕΟΑΝ, το καταθέτω στα πρακτικά. Στο επιχειρησιακό σχέδιο της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, το οποίο κατατέθηκε στις 20 Μαΐου στον ΕΟΑΝ, περιλαμβάνεται το σύνολο των δράσεων του πιλοτικού προγράμματος. Και είχαν την καλοσύνη να το κοινοποιήσουν και σε εμένα, εκτός από την κοινοποίηση που έχουν στείλει στον υπουργό Περιβάλλοντος, τον κ. Χατζηδάκη και στον ΕΟΑΝ και επίσης το καταθέτω στα πρακτικά, για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία γύρω από αυτό το θέμα.

Τέλος, είχα πει από την αρχή κ. Φάμελλε, ότι την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του προγράμματος θα την κάνει η Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπό την κα Λοϊζίδου. Ζήτησα από την κα Λοϊζίδου τη σχετική ενημέρωση. Η ενημέρωση αυτή έχει σταλεί στον υπουργό Εσωτερικών, έχει σταλεί στον ΕΟΑΝ, επίσης την καταθέτω στα πρακτικά. Και τα στοιχεία της δείχνουν την εκτίμηση ότι στους 4 Δήμους που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα, Κύριε Φάμελλε, υπάρχει τετραπλασιασμός των ποσοτήτων των ανακυκλούμενων υλικών.

Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: Οποιοσδήποτε ιδιώτης, οποιοδήποτε εγκεκριμένο και νομίμως λειτουργών σύστημα ανακύκλωσης, μου κατέθετε ή μου καταθέσει πρόταση, η οποία θα περιλαμβάνει μηδενική -το τονίζω και το επαναλαμβάνω- μηδενική οικονομική επιβάρυνση για το Υπουργείο Εσωτερικών και τους Δήμους της χώρας, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο να την αξιοποιήσουμε. Από εκεί και πέρα, η αξιολόγηση, ασφαλώς γίνεται και από τον ΕΟΑΝ και από την Αυτοδιοίκηση. Γίνεται αν θέλετε από όλους μας, διότι το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων είναι ένα κρίσιμο θέμα για κάθε πολιτισμένη κοινωνία. Οι στόχοι που έχουμε είναι πάρα πολύ υψηλοί. Οι στόχοι που έχουν τεθεί από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάρα πολύ υψηλοί. Εμείς είμαστε πάρα πολύ πίσω και οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά.

Τέλος, επειδή είναι προφανής η αποτυχημένη προσπάθειά σας να κάνετε αντιπολίτευση γύρω από ένα θέμα που δεν υπάρχει, είναι προφανές ότι όλα αυτά είναι απολύτως συντεταγμένα με το υπό συζήτηση εθνικό σχέδιο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση από τη σημερινή κυβέρνηση, από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντός, και ανταποκρίνεται σε όλες τις ανάγκες και τις προτεραιότητες. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε».

Ο κ. Φάμελλος επανέλαβε το ερώτημα για την ύπαρξη επιχειρησιακού σχεδίου και το κόστος εφαρμογής του συγκεκριμένου προγράμματος για το Κράτος και τους πολίτες.

Ανταπαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος είπε:
«Το πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, με το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, δεν έχει το παραμικρό κόστος για τον Έλληνα πολίτη, δεν έχει το παραμικρό κόστος για το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν έχει το παραμικρό κόστος για τους δημότες των συγκεκριμένων Δήμων.

Απέδειξα με στοιχεία, τα οποία κατέθεσα στα πρακτικά, ότι με συγκεκριμένη μεθοδολογία, έχει οδηγήσει στη δυνατότητα πολλαπλασιασμού του ανακυκλώσιμου υλικού. Φαντάζομαι ότι αυτό είναι που μας ενδιαφέρει όλους. Φαντάζομαι ότι αυτό θα έπρεπε να ενδιαφέρει και εσάς. Θα έπρεπε να σχολιάσετε με έναν θετικό τρόπο. Δεν το κάνατε, γιατί έχετε πολύ συγκεκριμένες σκοπιμότητες για να πράξετε με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο.

Τα όσα είπατε περί φωτογραφικής διάταξης δεν έχουν σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Δεν αφορούν καμία συγκεκριμένη μεθοδολογία, αφορούν στο σύνολο παρεμβάσεων, οι οποίες έχουν περιβαλλοντικό χαρακτήρα από τους Δήμους.

Τρίτον, το συγκεκριμένο σύστημα κ. Φάμελλε, έχει άδεια λειτουργίας, έχω καταθέσει τη σχετική απάντηση του ΕΟΑΝ στα πρακτικά. Αυτό, οφείλετε να το γνωρίζετε και δεν μπορείτε να παραχαράσσετε την αλήθεια και την πραγματικότητα.

Τέταρτον, και πολύ ουσιαστικό, στο οποίο ενδεχομένως θα μπορείτε και να βοηθήσετε. Σας επαναλαμβάνω, οποιοδήποτε σύστημα κατέθετε μία πρόταση, η οποία θα είχε μηδενικό κόστος για την πολιτεία και θα είχε πιλοτικό χαρακτήρα -κρατήστε το αυτό σας παρακαλώ πολύ- δεν θα είχα καμία αντίρρηση να την κάνω αποδεκτή.

Δεν με ενδιαφέρει από ποιον προέρχεται. Με ενδιαφέρει να πετύχουμε το αποτέλεσμα που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία και ο Έλληνας πολίτης σε ό,τι αφορά στους στόχους ανακύκλωσης.

Τόνισα το πιλοτικό, διότι αυτή είναι η αιτία, που είναι πολύ συγκεκριμένος και περιορισμένος, φυσικά, ο αριθμός των Δήμων που μετέχουν στο πρόγραμμα. Ασφαλώς θα ήθελα να μετέχουν στο πρόγραμμα πολλοί περισσότεροι Δήμοι, αλλά με την προϋπόθεση που είχα θέσει ότι θα υπάρχει μηδενικό κόστος για το Υπουργείο Εσωτερικών και τους Δήμους, είναι αντιληπτό ότι δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος. Η επιλογή έγινε με δύο Δήμους, οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλη πληθυσμιακή πυκνότητα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, οι Δήμοι Καλλιθέας και Νέας Σμύρνης, ο Δήμος Ιωαννιτών, προκειμένου να έχουμε μία βασική πόλη από την ελληνική Περιφέρεια, ο Δήμος Ναυπλίου αντιστοίχως. Και είχαμε επίσης επιλέξει το νησί της Άνδρου, στο οποίο οι πάντες θυμούνται πέρυσι, τα απίστευτα δυσμενή και αρνητικά δημοσιεύματα και το “μαύρο χάλι” που υπάρχει εκεί πέρα. Θέλοντας να δούμε σε μία νησιωτική περιοχή, η οποία δεν έχει τη δυνατότητα για μεγάλες κατασκευαστικές υποδομές, για εργοστάσια διαχείρισης στερεών αποβλήτων, εάν θα μπορούσε να λειτουργήσει το συγκεκριμένο σύστημα.

Όλα αυτά, βέβαια, είχαν και την τεράστια δυσκολία φέτος της καραντίνας του κορωνοϊού και τα προβλήματα που αυτή επέφερε, αλλά παρόλα αυτά από ότι βλέπω από την έκθεση της κας Λοϊζίδου, την οποία πάρτε παρακαλώ να τη μελετήσετε και να δείτε τα αποτελέσματά της, δείχνουν ότι έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά τα προγράμματα φυσικά αξιολογούνται από το σύνολο της κοινωνίας. Ιδίως, όμως με τη θεσμική έννοια, θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, το πώς θα αξιολογηθούν από τον ΕΟΑΝ και από την ίδια την Αυτοδιοίκηση, επαναλαμβάνω, καθώς είναι σαφής και συγκεκριμένος ο στόχος που έχει τεθεί από την Ευρώπη, αλλά και από εμάς στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, για την ισχυρή ενίσχυση της αυτοδιοίκησης .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *