Στις 6 Ιουλίου του 2010 πέθανε ο Γιάννης Παπασπύρου, πρώην Δήμαρχος Πειραιά
Γεννήθηκε στον Πειραιά τον Οκτώβριο του 1922. Μετά τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Εμπορικών Επιστημών ασχολήθηκε από πολύ νωρίς και έντονα με την πολιτική. Στην αρχή συμμετείχε στο αντιδικτατορικό μαθητικό κίνημα κατά της 4ης Αυγούστου. Στη διάρκεια της κατοχής ανέλαβε Πρόεδρος της «Πανσπουδαστικής Αθηνών» και για τη δράση του εκείνη διώχτηκε.
Το 1959 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος του Πειραιά όπου και διετέλεσε αναπληρωτής δήμαρχος καθώς και Πρόεδρος της Δημαρχιακής Επιτροπής. Στη περίοδο 1963-1964 διετέλεσε μέλος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Οικονομολόγων Ελλάδος. Το 1964 εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής Πειραιώς και Νήσων με το κόμμα της Ένωσης Κέντρου. Τότε είχε λάβει και ενεργό μέρος στους δύο “ανένδοτους”.
Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας συνελήφθη δύο φορές, το 1967 και 1968, και εκτοπίστηκε στη Φολέγανδρο, στην Τήλο, καθώς και στο στρατόπεδο Μακρακώμης, απ’ όπου και αφέθηκε ελεύθερος το 1971. Παρά ταύτα οργανώθηκε και ανέλαβε μέλος της διοικούσης επιτροπής του ΠΑΚ στη Ελλάδα.
Μετά τη μεταπολίτευση υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ. Το 1974 εκλέχθηκε Βουλευτής Α΄ Περιφέρειας Πειραιώς με το ΠΑΣΟΚ, του οποίου κατά τη δεύτερη βουλευτική επανεκλογή του (1977) εκλέχθηκε και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου. Ήταν υφυπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου από τις 21 Οκτωβρίου 1981 ως τις 5 Ιουλίου 1982. Στις δημοτικές εκλογές του 1982 αναδείχθηκε δήμαρχος του Πειραιά όπου και υπηρέτησε μέχρι το 1986.
Ο Γιάννης Παπασπύρου ήταν μόνιμος κάτοικος Πειραιώς (Χατζηκυριάκειο)
Στη φωτογραφία τον βλέπουμε να χαιρετά κατά την είσοδό του σε εκδήλωση της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά της οποίας ο Παπασπύρου υπήρξε θερμός υποστηρικτής του έργου της. Πίσω του ακολουθεί ο τότε Πρόεδρος της “Στέγης” Γιάννης Χατζημανωλάκης. Ο Γιάννης Παπασπύρου ήταν γεννημένος το 1922. Στις εκλογές του 1982 βρέθηκε με αντίπαλο το Αριστείδη Σκυλίτση και επικράτησε σε επαναληπτικές εκλογές.
Κατά τη θητεία του ως Δήμαρχος Πειραιά σημειώνεται η κατασκευή του εξωτερικού μέρους του “Πύργου” στο λιμάνι ώστε να δείχνει περισσότερο ευπρεπισμένος, το αποχετευτικό έργο, η πεζοδρόμηση και ο εξωραϊσμός της Πειραϊκής.
Στη συνείδηση των περισσοτέρων Πειραιωτών ο “Μπαρμπα Γιάννης” θα μείνει ως ο Δήμαρχος που προσέφερε έργο στον Πειραιά.
καναλι-1