Συνάντηση Σκυλακάκη – ΕΒΕΠ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους
Η μείωση του ενεργειακού κόστους ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Το ΕΒΕΠ, όπως αναφέρει ανακοίνωση του επιμελητηρίου, κατέθεσε υπόμνημα στο οποίο περιγράφονται 10 αιτήματα. Τα κύρια σημεία του υπομνήματος αφορούν στη μείωση του ενεργειακού κόστους, τη μετάβαση από το “net metering” στο “net billing”, την επέκταση του προγράμματος «Εξοικονομώ» την αποπληρωμή του «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή», την κλιματική κρίση και τα κίνητρα της πράσινης μετάβασης στις ΜμΕ, την αυθαίρετη δόμηση και το νέο οικοδομικό σχεδιασμό, τη Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία και τις επενδύσεις σε ΑΠΕ στο θαλάσσιο περιβάλλον, το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών για υποδομές ενεργειακής διασύνδεσης τους και τέλος τις βελτιώσεις στο νέο ΕΣΕΚ «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα».
Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, τονίστηκε από τα μέλη του Δ.Σ., Δ. Μαθιό και Κ. Κορωνάκη, ότι το ενεργειακό κόστος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι βιομηχανίες. Μάλιστα, κάποιες από αυτές βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους. Απαιτείται, λοιπόν, να ληφθούν πιο γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις, προκειμένου οι βιομηχανίες να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία και, κατ’ επέκταση, πρόσβαση σε φθηνή «πράσινη» ενέργεια. Όσον αφορά στον οικοδομικό σχεδιασμό, τονίστηκε η ανάγκη εξεύρεσης λύσης σχετικά με την προτεινόμενη τροπολογία του ΥΠ.ΕΝ. για τον επανακαθορισμό των κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, καθόσον, ο Κανονισμός για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων δεν πρέπει να δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας στον κλάδο, αποθαρρύνοντας νέα σχέδια και προκαλώντας προβλήματα σε εγκεκριμένες επενδύσεις.
Ευρωεκλογές και Επιχειρηματικότητα:
20 Επισημάνσεις ΕΒΕΠ στους υποψήφιους ευρωβουλευτές
Στο μεταξύ, ο «ευρωπαϊκός χάρτης» με τα κρίσιμα θέματα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, αλλά και την συνολική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών προσδιορίστηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βασίλης Κορκίδης, με αφορμή την παρουσία των δύο υποψήφιων ευρωβουλευτών της ΝΔ, Γιώργου Αυτιά και Γιώργου Μουρούτη, αναφέρθηκε στα κρίσιμα διακυβεύματα την επόμενη των ευρωεκλογών, τόσο για το ευρωπαϊκό, όσο και για το εθνικό επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Επιπρόσθετα, παρουσίασε τις 20 επισημάνσεις του ΕΒΕΠ από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, μέσα από τα οποίες καθίστανται σαφείς οι προτεραιότητες των ΜμΕ και οι δράσεις των ευρωβουλευτών, που πρέπει να αναπτυχθούν με στόχο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Οι επισημάνσεις του επιμελητηρίου βασίζονται στις κύριες θέσεις των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών οργανώσεων αναφορικά, με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου των ΜμΕ, τους επτά άξονες της ανταγωνιστικότητας, την έκθεση Letta για την ενιαία αγορά, το Μade in EU και τα εθνικά σήματα, το «μανιφέστο» για το ευρωπαϊκό εμπόριο 2024-2029, τις 8 βασικές τάσεις στην αγορά τροφίμων, τις επενδύσεις, τις εργασιακές δεξιότητες, το κλίμα στο «επιχειρηματικό μελίσσι» των 24,3 εκατ. ΜμΕ στην ΕΕ-27, τις ανάγκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και τα επιτόκια της ΕΚΤ, το όνειρο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, τα clusters, το ενεργειακό κόστος, μετάβαση, το «καθαρό μηδέν», τον πληθωρισμό και τις επιπτώσεις από τις γεωπολιτικές απειλές.