Τα διλήμματα της Δύσης μπροστά στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν – FANTOMAS.GR
Τον βηματισμό τους προσπαθούν να βρουν οι χώρες της Δύσης μετά την ανακοίνωση της προσωρινής κυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
Το δίλημμα είναι σημαντικό. Αφενός αυτή δεν ανταποκρίνεται στις «υποσχέσεις» του Κινήματος αφού αποτελείται από σκληροπυρηνικά ηγετικά στελέχη και αποκλείει πλήρως άλλους εκπροσώπους φυλών, εθνοτήτων κλπ ενώ περιλαμβάνει πρόσωπα που είναι στη κόκκινη λίστα του ΟΗΕ και στην λίστα καταζητούμενων του FBI.
Αφετέρου, παρά το σκληρό προφίλ της κυβέρνησης που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, πολλοί εκτιμούν πως το ρίσκο μιας διεθνούς απομόνωσης είναι μεγάλο.
Αυτός καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποιήσει των Ταλιμπάν με απρόβλεπτες συνέπειες ενώ παράλληλα θα αφήσει πολύ ελεύθερο πεδίο σε εχθρικές ή ανταγωνιστικές, κυρίως προς τις ΗΠΑ, δυνάμεις όπως πχ το Ιράν και οι Κίνα, Ρωσία.
Γι αυτό και ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν καλεί 20 χώρες συμμάχους σε κοινή συνεδρίαση προκειμένου να εξετάσουν ποια μπορεί να είναι τα επόμενα βήματα σε ότι αφορά τις σχέσεις της επόμενης μέρας με τη νέα κυβέρνηση.
Πρώτο βέβαια μέλημα είναι να πειστεί η κυβέρνηση και να ενεργήσει αναλόγως, για την εξασφάλιση της ασφαλούς απομάκρυνσης πολιτών που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα, και όπως φαίνεται από την έκβαση αυτού του εγχειρήματος θα κριθούν πολλά.
Στη σύσκεψη πάντως, όπως ήδη φαίνεται, η Γερμανία και ο Χάικο Μάας προσέρχεται με περίσσιο προβληματισμό, θέτοντας ήδη ζητήματα που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν όπως τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, τη διατήρηση των οδών εξόδου, της ανθρωπιστικής πρόσβασης και τον αγώνα εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Αλ-Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.
Στον αντίποδα πάντως το Κατάρ, που διατηρεί στενές σχέσεις με το νέο καθεστώς και κρίσιμο ρόλο στις σχέσεις αυτού με τη Δύση, κάνει λόγο για μια επίδειξη ρεαλισμού από τους Ταλιμπάν σχολιάζοντας το κυβερνητικό σχήμα, και ζητά να τηρηθεί στάση αναμονής πριν κάποιοι σπεύσουν να το καταδικάσουν. Όπως λένε οι “ντε φάκτο ηγέτες” του Αφγανιστάν πρέπει να κριθούν για τις ενέργειές τους και καλεί τη διεθνή κοινότητα να κάνει στην άκρη τους…συναισθηματισμούς και εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.
Η δε Κίνα, δηλώνει πως θα α διατηρήσει επικοινωνία με τους ηγέτες της νέας κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας τον σχηματισμό της ένα “απαραίτητο βήμα” για την ανοικοδόμηση της χώρας ενώ τις προηγούμενες μέρες η Ρωσία δεν είχε αποκλείσει ακόμη και να παραστεί διά εκπροσώπου στην ορκωμοσία.
Κανάλι Ένα, 90,4FM, K.Πρ.