Τα πολιτικά κόμματα που άσκησαν εξουσία θεωρούν ότι βρίσκονται σε μια «θεσμική βεντέτα» όταν μια Δικαστική Ένωση υψώνει φωνή – FANTOMAS.GR

ιχμές για τον διαχρονικό τρόπο αντιμετώπισης των Δικαστικών Ενώσεων, όποτε εναντιώνονται σε κάποιες προωθούμενες αλλαγές και υψώνουν τη φωνή τους, άφησε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης κατά την ομιλία του στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση.

Περιγράφοντας τους συνεχείς αποκλεισμούς που καταγράφονται στο πλαίσιο διεργασιών για την υιοθέτηση κρίσιμων νομοθετημάτων όπως οι νέοι Κώδικες ή ακόμη και για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Σεβαστίδης έκανε λόγο για κλειστές πόρτες σε όσους εικάζεται εκ προοιμίου ότι θα φέρουν αντιρρήσεις στις σχεδιασμένες αλλαγές και σε προειλημμένες αποφάσεις.

«Τα πολιτικά κόμματα που άσκησαν εξουσία στον τόπο μας ανεξάρτητα από τις αναρίθμητες διαφοροποιήσεις και τις ιδεολογικές ασυμφωνίες, μοιράζονται έναν κοινό καταστατικό πυρήνα. Να θεωρούν ότι βρίσκονται σε μια «θεσμική βεντέτα» κάθε φορά που μια Δικαστική Ένωση διεκδικεί για τα μέλη της, υψώνει φωνή για το Σύνταγμα και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, απαιτεί να την σέβονται και να την ακούν. Η χρονική αντοχή και η αναπαραγωγή του φαινομένου υπήρξε αξιοσημείωτη φτάνοντας τούτο τον καιρό στο απόγειό του» τόνισε ο κ. Σεβαστίδης.

Χριστόφορος Σεβαστίδης

«Η διπολική αυτή αντίληψη της πραγματικότητας που θεωρεί όποιον έχει αντίθετη άποψη όχι άξιο συνομιλητή αλλά εχθρό, φορέα ενός ιδεολογικού φορτίου που του αξίζει ο αποκλεισμός και η απομόνωση, ταλαντεύεται ανάμεσα στην επίδειξη σιδερένιας πυγμής της διοίκησης και στον παραδειγματισμό των ανυπάκουων ομάδων. Η εκτελεστική εξουσία δεν επιτρέπεται να λειτουργεί εκδικητικά, ούτε να πορεύεται με βάση τις προσωπικές συμπάθειες και τους συναισθηματισμούς. Είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί νηφάλια, αποστασιοποιημένα, να συμμετέχει στον θεσμικό διάλογο, να λειτουργεί με βάση την διαλεκτική, να ακούει τις απόψεις όλων των φορέων που έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση, να μην αποκλείει κανέναν» πρόσθεσε.

Χρειάζεται Δικαιοσύνη με δικαστές ελεύθερους και ανεξάρτητους

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σεβαστίδης και στις αλλαγές στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων που όπως είπε η βασική νομοθεσία που διέπει το υπηρεσιακό καθεστώς των δικαστικών λειτουργών, ρυθμίζει τις μεταθέσεις, τις προαγωγές, τον πειθαρχικό τους έλεγχο, τα καθήκοντα, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις.

Επεσήμανε συγκεκριμένα τα όσα κατά καιρούς ανακοινώθηκαν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αλλά και τα όσα προβλέπει η «έκθεση Πισσαρίδη», εκφράζοντας τη διαφωνία στους σχεδιασμούς. «Χρειάζεται ενίσχυση της Δικαιοσύνης με αύξηση και όχι μείωση των κρατικών πόρων, σύσταση ειδικών υπηρεσιών που θα συνεπικουρούν τους δικαστές και εισαγγελείς στο έργο τους, τεχνολογική αναβάθμιση όλων των δικαστικών υπηρεσιών που γερνούν και οδηγούνται σε συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για να επιζήσουν, μια Δικαιοσύνη προσιτή στον απλό πολίτη και όχι στρατευμένη στα επιχειρηματικά συμφέροντα, Δικαιοσύνη με δικαστές ελεύθερους και ανεξάρτητους, όχι υπάκουους μαθητές της μίας και μοναδικής αλήθειας» υποστήριξε.

Σχολιάζοντας τις καθυστερήσεις από συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς και την επιχείρηση απομάκρυνσής τους, ο κ. Σεβαστίδης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση της Δικαιοσύνης που αποτελεί μόνιμο φαινόμενο εδώ και χρόνια λόγω της αδιαφορίας της πολιτείας να αναλάβει το κόστος, είναι ψιλά γράμματα για τους αυτόκλητους συνταγογράφους της σωτηρίας ενός ασθενούς με μοναδικό φάρμακο τις μαζικές διώξεις».

Ολόκληρη η ομιλία του Χρ. Σεβαστίδη

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *