Θα αποκαταστήσουν την προτομή του Χρυσοστόμου Σμύρνης;

Μπορεί πριν λίγα 24ωρα στον Πειραιά να “έστησαν” στην Αγία Τριάδα το άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στη Νίκαια όμως κάποιοι υπάνρθωποι αποφάισαν να βαμαδαλίσουν την προτομή του ηρωικού Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου που βρίσκεται στην πλατεία Δαβάκη στη Νίκαια. Η απορία είναι πότε επιτέλους η δημοτική αρχή θα καθαρίσει την προτομή του Επισκόπου και Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης, η οποία γέμισε με κόκκινες μπογιές.

*Χρυσόστομος Καλαφάτης (Τρίγλια Μικράς Ασίας, 8 Ιανουαρίου 1867-Σμύρνη, 27 Αυγούστου 1922) ήταν Έλληνας Μικρασιάτης θεολόγος και ιεράρχης καθώς και Μητροπολίτης Σμύρνης. Την περίοδο 1902-1910 διετέλεσε Μητροπολίτης Δράμας και Φιλίππων με σημαντική δράση στον Μακεδονικό Αγώνα. Από το 1910 έως και τον μαρτυρικό του θάνατο διετέλεσε Μητροπολίτης Σμύρνης με πρωτοβουλίες για τον αθλητισμό, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια της πόλης.
Αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ποίμνιό του, παρά την προσφορά ασφαλούς διαφυγής σε αυτόν από τις Μεγάλες Δυνάμεις, και κατακρεουργήθηκε από τον φανατισμένο τουρκικό όχλο κατά την ανακατάληψη της Σμύρνης από τον τουρκικό στρατό στη Μικρασιατική Καταστροφή, στις 27 Αυγούστου 1922, μετά από εντολή του Νουρεντίν πασά. Το 1993 κατετάγη στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μαζί με όλους τους μάρτυρες της Μικρασιατικής Καταστροφής, με απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *