Τι είπε ο καθηγητής Ι. Μάζης στην εκδήλωση του ΡΕΥΜΑτος

Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα με πολύ κόσμο να παρακολουθεί όρθιος αλλά και πολλούς να παρακολουθούν ευρισκόμενοι έξω από την αίθουσα, πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η εκδήλωση του ΡΕΥΜΑτος με θέμα «Γεωπολιτικές Δυναμικές στην Ανατολική Μεσόγειο και Σύγχρονη Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» και κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννη Μάζη.

Τον ομιλητή προλόγισε ο πρόεδρος του ΡΕΥΜΑτος Αθανάσιος Σκορδάς, ο οποίος στον χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η ογκώδης παρουσία σας στη σημερινή μας συγκέντρωση αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι εμείς στο Ρ.ΕΥ.Μ.Α. επιλέγουμε θέματα που ενδιαφέρουν και αφορούν τον σύγχρονο Έλληνα πολίτη, όπως το δημογραφικό, η νεοοθωμανική απειλή και σήμερα οι εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονιά μας. Σκοπός των εκδηλώσεών μας είναι να διατηρήσουμε υψηλό το πατριωτικό φρόνημα του λαού μας, να ανατρέψουμε το δίλημμα “υποταγή ή συντριβή”, να αποβάλουμε το σύνδρομο της ήττας από το οποίο κατατρύχονται πολλές ελίτ στον τόπο μας, δυστυχώς… Έτσι, εξετάζουμε τις εξελίξεις στην περιοχή μας και θέτουμε κάτω από το μικροσκόπιό μας τους παράγοντες που τις καθορίζουν, όπως τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την ΕΕ και φυσικά την Τουρκία που αποτελεί την ενσάρκωση του αναθεωρητισμού στην περιοχή… Εξετάζουμε τις εξελίξεις χωρίς φοβίες απέναντι σε ένα γείτονα με γυάλινα πόδια, όπως προκύπτει από σωρεία στοιχείων». Ο κ. Σκορδάς κατέληξε στον χαιρετισμό του, λέγοντας ότι «η Πατρίδα μας, έχει ανάγκη από ένα εγερτήριο σάλπισμα. Ζητείται ανάληψη ευθύνης».

 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κεντρικός ομιλητής, ο οποίος χώρισε την εκτεταμένη του εισήγηση σε τρεις βασικές ενότητες: Η πρώτη είχε άξονα τις γεωπολιτικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική και την αλλαγή των συσχετισμών στον Αρκτικό με την εκ των πραγμάτων ενίσχυση του ρόλου της Ρωσίας.

«Κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, η αρχιτεκτονική της στρατηγικής της ανασχέσεως θεωρούσε δεδομένη την ‘γεωφυσική ανάσχεση’ της Ηπειρωτικής Δυνάμεως στην περιοχή του Αρκτικού Ωκεανού» είπε ο κ. Μάζης, και πρόσθεσε ότι το λιώσιμο των πάγων λόγω της κλιματικής αλλαγής, κάνει αυτό το δόγμα να μην ισχύει σήμερα.

Στο δεύτερο μέρος της εισήγησης του ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, εξήγησε εν ολίγοις τη θεωρία της Heartland και της Rimland, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους αυτές επηρεάζουν τη μεταφορά υδρογονανθράκων και συνεπώς τις συμμαχίες και τις αντιπαλότητες στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις γεωστρατηγικές αλλαγές των παραγόντων στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας έμφαση στις εξελίξεις σε Συρία και Λιβύη κι επικεντρώνοντας στις επιπτώσεις που αυτές έχουν και στην Ελλάδα.

Στο τρίτο μέρος, ο καθηγητής Μάζης αναφέρθηκε σε ορισμένα κεντρικά θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας, όπως η δυνατότητα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, οι συμμαχίες και η ανακήρυξη ΑΟΖ. Μίλησε για το δίπολο «Ισχύς ή Δίκαιο», επικέντρωσε στην τουρκική επένδυση στην ισχύ και στην εκ μέρους της Άγκυρας περιφρόνηση του Δικαίου, ενώ αντίθετα η Ελλάδα ορθώς επικαλείται το Δίκαιο, κακώς όμως δεν επενδύει επαρκώς στην ισχύ, που αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα στη θεωρία της αποτροπής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *