Τι είπε ο Βαρθολομαίος για την Αγία Κυριακή

«Αι εορταί Αγίων και Μαρτύρων γυναικών, όπως η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, είναι ευκαιρία διά να ενθυμηθώμεν την μαρτυρίαν, τας θυσίας και την προσφοράν των γυναικών εις την Εκκλησίαν, και τον ιδιαίτερον σεβασμόν, τον οποίον απολαμβάνουν εις την Ορθοδοξίαν», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του στην Koινοτική Αίθουσα αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, για την εορτή μνήμης της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ι.Ν. της Κοινότητας Κοντοσκαλίου.

«Ατυχώς και αστόχως, η Ορθόδοξος Εκκλησία χαρακτηρίζεται έξωθεν ως ανδροκεντρική. Όμως, η κεντρική θέσις της Θεοτόκου εις την ζωήν της, η πληθύς των Αγίων γυναικών, η προσφορά των γυναικών εις τας ενορίας, το πολυδιάστατον διακονικόν έργον των, και ο ουσιαστικός ρόλος αυτών εις την οικογένειαν, την ‘μικράν Εκκλησίαν’, κατά τον προκάτοχόν μας εις τον Θρόνον της Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας, Ιωάννην τον Χρυσόστομον, τα οποία προκαλούν θαυμασμόν, ακυρώνουν αυτάς τας θεωρήσεις. Πολύ εύστοχα, ο Μητροπολίτης Περγάμου εξαίρει το γεγονός ότι εις την Ορθόδοξον Παράδοσιν, η γυναίκα είναι ο κατ’ εξοχήν εκφραστής του προσωποκεντρικού ήθους. Γράφει: ‘Η γυναίκα, περισσότερο από κάθε άλλον, και ίσως πρώτα από κάθε άλλον ως Μητέρα, μας μαθαίνει να ζούμε ως πρόσωπα και όχι ως άτομα, δηλαδή ως όντα σχέσεως, και όχι ως αυτονομημένα και ανεξάρτητα όντα’».

Ο Παναγιώτατος, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, εξήρε το έργο του μητροπολίτη Σηλυβρίας Μαξίμου, επόπτη της Περιφέρειας Υψωμαθείων, και τον συνεχάρη για όλα όσα έχει προσφέρει κατά τη διακονία του στην ιστορική αυτή περιοχή της Πόλης. Επίσης, ευχαρίστησε για την προσφορά τους τον ιερατικώς προϊστάμενο π. Βασίλειο Ιωαννίδη, καθώς και τον πρόεδρο της Κοινότητας Κοντοσκαλίου, Αναστάσιο Χονδρόπουλο, και τους πρόθυμους συνεργάτες του, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στον προσφάτως αποβιώσαντα δραστήριο αντιπρόεδρο της Κοινότητας, μακαριστό Γεώργιο Χονδρόπουλο, αδελφό του προέδρου και στενό συνεργάτη του Μητροπολίτου Σηλυβρίας.

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος, ο οποίος, με αφορμή τη σημερινή εορτή, σημείωσε ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία οι μάρτυρες είναι το υπόδειγμα της πίστης, της υπομονής, του θάρρους και της ολοκληρωτικής αφιέρωσης στον Θεό.

Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή και τέλεσε Τρισάγιο στον τάφο του προκατόχου του Πατριάρχη Αθηναγόρα, με την ευκαιρία της σημερινής 48ης επετείου από την εκδημία του.
ΠΗΓΉ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *