Τι πρότεινε ο Κικίλιας στην ΕΕ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού
Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας συμμετείχε στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έλαβε χώρα σήμερα Παρασκευή, 6 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού COVID-19.
Στην τοποθέτησή του, ο Υπουργός ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό τα κράτη- μέλη να ανταλλάσουν πληροφορίες για τα μέτρα που λαμβάνουν όχι μόνο σε επιστημονικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κικίλιας πρότεινε την ενίσχυση της ψηφιακής πλατφόρμας του ECDC με τα πολιτικά μέτρα στα οποία προχωρά η κάθε χώρα καθημερινά έτσι ώστε να υπάρχει on time ενημέρωση για τις ενέργειες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία διεξαγωγής κοινών διαγωνισμών για την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού (πχ μάσκες, αντισηπτικά, κλπ) στο πνεύμα της αλληλεγγύης των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Μετά τη λήξη του Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε:
«Πρότεινα ξανά στους Ευρωπαίους ομολόγους μου τη δημιουργία κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας έτσι ώστε να μπαίνουν on time όλες οι πολιτικές των κρατών- μελών και να υπάρχει απευθείας ενημέρωση για τα επιμέρους μέτρα τα οποία παίρνουν για τον κορονοϊό. Η πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας και του υπουργείου Υγείας έχει να κάνει με τις ευπαθείς ομάδες, με τους ηλικιωμένους, με αυτούς οι οποίοι ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν τα σημαντικότερα προβλήματα από αυτή την κρίση Δημόσιας Υγείας. Είμαστε οργανωμένοι με τα νοσοκομεία μας, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, με το ΕΚΑΒ, με τους επιδημιολόγους, τους λοιμωξιολόγους και αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία αυτό το πολύ σοβαρό θέμα.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τον αποκλεισμό διάθεσης μασκών από τη Γαλλία και τη Γερμανία;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Βλέπω τεράστια αλληλεγγύη, οι Υπουργοί είναι αφοσιωμένοι σε κοινές δράσεις για κοινές προμήθειες στην περίπτωσή μας. Φυσικά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα εθνικά μέτρα αλλά αυτό που είδαμε σήμερα ήταν τις προσπάθειες από την Επιτροπή, το ECDC, τον Περιφερειακό Δ\ντη του ΠΟΥ κ. Kluge που ήταν εκεί για να να καταλήξουν σε κοινές δράσεις. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος: η αλληλεγγύη για να αντιμετωπιστούν τέτοια θέματα δημόσιας υγείας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα έχει ανέβει στα 45;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είναι 45 σήμερα
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο αξιόπιστο είναι το ελληνικό σύστημα; Είναι πολύ δύσκολο να ξέρουμε πόσος κόσμος έχει προσβληθεί από τον κορονοιό. Πολλοί πρέπει να κάνουν τα τεστ. Ανησυχείτε για την ικανότητα να γίνονται τεστ στον κόσμο στην Ελλάδα;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Πρώτα απ’ όλα εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες. Και αυτό είναι το ζητούμενο για όλη την Ευρώπη. Και μετά υποστηρίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα νοσοκομεία μας, τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές. Πρέπει να τους εμπιστευόμαστε όλους, να υπάρχει αφοσίωση και φυσικά τονίζω να μην υπάρχουν fake news.