Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής καταδικάζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής εξέδωσε το ακόλουθο Ψήφισμα αναφορικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος:

Η Αγία Σοφία είναι ένα παγκόσμιο διαχρονικό σύμβολο, στο οποίο συντίθεται ο αρχαίος κλασικός πολιτισμός του μέτρου και του κάλλους και ο Χριστιανικός Πολιτισμός της συνάντησης Θεού και ανθρώπου και της μεταμόρφωσης του κόσμου. Η αυθαίρετη μετατροπή της σε χώρο λατρείας του Ισλάμ αποτελεί ένα μόνο δείγμα του τρόπου με τον οποίο η Τουρκική Δημοκρατία αντιλαμβάνεται τις πολιτιστικές αξίες που έχουν παγκόσμια ισχύ. Η επαναφορά του περικαλλούς αυτού ναού στη χρήση του κατά την οθωμανική εποχή μας επαναφέρει στη μνήμη όλα τα δεινά που υπέστη το έθνος και ο ελληνικός πολιτισμός από τη βαρβαρότητα των Τούρκων.
Η ενέργεια του Ταγίπ Ερντογάν είναι ένα μόνο δείγμα μιας συγκρουσιακής προοπτικής των πολιτισμών και των θρησκειών που επιθυμεί να προβάλει.
Το μαρτυρικό Φανάρι έχει ανάγκη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τη στήριξή μας, ηθική, πολιτική, πολιτιστική, καθώς βιώνει την αμετροεπή συμπεριφορά των γειτόνων μας.
Ο Πρόεδρος

Βασίλειος Ν. Πάππας
Δρ Ιστορίας, τ. βουλευτής Χαλκιδικής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *