Τζαννακόπουλος: «Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα στην οικονομική καταστροφή»

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του  ΣΥΡΙΖΑ ως προς την πορεία της πανδημίας και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, σημείωσε ότι «η διαχείριση που έχει κάνει η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες είναι απολύτως αντιφατική και δείχνει μια απίστευτη αμηχανία, αλλά και απουσία σοβαρού σχεδίου για την, αναγκαία κατά τα άλλα, επανεκκίνηση του τουρισμού. Κανείς δεν αρνείται ότι σε αυτή τη νέα συνθήκη πρέπει να βρεθεί μια νέα ισορροπία μεταξύ των μέτρων προφύλαξης της κοινωνίας και των μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας. Σε κανέναν όμως από τους δύο στόχους δεν έχει καταφέρει η κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα συντεταγμένο σχέδιο αλλά, απεναντίας, εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα. Το χειρότερο όμως, είναι ότι επιδιώκει να ρίξει την ευθύνη για αυτήν νέα έξαρση της πανδημίας στη δήθεν ατομική ανευθυνότητα των πολιτών τη στιγμή που η ίδια εκπέμπει το σήμα χαλάρωσης».

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ και αυτό εμείς το είχαμε επισημάνει από τις πρώτες εβδομάδες του lockdown. Με δεδομένη την ανεπάρκεια των μέτρων στήριξης της οικονομίας, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν πήρε εμπροσθοβαρή μέτρα για τη στήριξη της ζήτησης αλλά και της προσφοράς, ενώ είχε τη δημοσιονομική δυνατότητα να το πράξει, οι χειρισμοί της κυβέρνησης οδήγησαν σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Δεν ήταν νομοτέλεια να είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη στην ύφεση, αλλά αποτέλεσμα της ανεπάρκειας και του λανθασμένου προσανατολισμού της κυβέρνησης. Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η αναστολή εργασίας, η απελευθέρωση απολύσεων, και οι ελάχιστες έως μηδενικές ενισχύσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν δεδομένο ότι θα οδηγούσαν σε μια ύφεση ύψους του 10%, μεγαλύτερη δηλαδή και από τη χειρότερη χρονιά της μνημονιακής περιόδου». Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο γρήγορο rebound της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσδοκά οικονομική κατάρρευση και για αυτό καταθέτει προτάσεις στην κυβέρνηση, προκειμένου να αποτρέψει αυτήν την οικονομική καταστροφή. Το δε ΔΝΤ αναθεώρησε τη θέση του για ένα πολύ γρήγορο rebound στις πληγείσες οικονομίες επομένως αυτά είναι ευσεβείς πόθοι. Η κρίση έχει αρχίσει στην Ελλάδα να έχει δομικά χαρακτηριστικά».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια, σχολιάζοντας τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται ποτέ να επικαλεστεί τις πολιτικές αθλιότητες και το διωγμό που είχε εξαπολύσει η ΝΔ σε οποιονδήποτε αντιστέκεται στο Μητσοτακικό καθεστώς ως πρόσχημα για να μην υπάρχει συνεννόηση στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει ότι ο κ. Μητσοτάκης κινείται χωρίς σχέδιο και χωρίς πυξίδα. Ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε ότι πριν από ένα χρόνο η ΕΕ είχε αποφασίσει τη λήψη μέτρων και κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία και δεν τα διεκδίκησε ποτέ. Στη συνέχεια επεδίωξε μια εξωτερική πολιτική του προβλέψιμου συμμάχου που υπονόμευσε τη θέση της χώρας. Κι έτσι φτάσαμε στο περιστατικό όπου ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών έκανε τη δήλωση ότι ο κ. Ερντογάν δεν πρόκειται να προχωρήσει στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Το να έρχεται αυτή η δήλωση μια μέρα πριν την κίνηση Ερντογάν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία επαφή της κυβέρνησης με τις επιδιώξεις, τις βλέψεις, το σχέδιο, και τις παρεμβάσεις του κ. Ερντογάν και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Έχουμε την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να ασκήσει εξωτερική πολιτική λόγω των πιέσεων που δέχεται από το εσωτερικό του κόμματός του, δεν ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά προβαίνει σε κινήσεις μυστικής διπλωματίας. Έχουμε μια αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική επειδή ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εκπονήσει ένα σχέδιο εξωτερικής πολιτικής για να μη δημιουργήσει ρωγμές στο εσωτερικό του κόμματός του».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *