Το Κυπριακό Υπουργείο Ναυτιλίας για την Ημέρα του Ναυτικού

 Η  σημερινή Ημέρα του Ναυτικού, την οποία καθιέρωσε ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΔΝΟ) ως ένδειξη εκτίμησης στην προσφορά των ναυτικών ,παρέχει την ευκαιρία απότισης φόρου τιμής στους 1,5 εκατομμύρια ναυτικούς του κόσμου, οι οποίοι αποτελούν το πιο ζωντανό κύτταρο της ναυτιλίας, τονίζει στο μήνυμά του το υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας,  χαιρετίζοντας την 10η επέτειο της  Παγκόσμιας Ημέρας του Ναυτικού που τιμάται  κάθε 25 Ιουνίου.

  Σημειώνεται ότι  στην θέση της υφυπουργού Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου,– αναλαμβάνει το υπουργείο ενέργειας- διορίστηκε ο Βασίλης Δημητριάδης, ο οποίος είναι ο Εθνικός Εμπειρογνώμονας για θέματα Ναυτιλιακής Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

   Στο μήνυμα του υφυπουργείο Ναυτιλίαςτης Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρεται: «Οι ναυτικοί διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο και κατ’ επέκταση στην σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή των ναυτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, με τη διαρκή παρουσία τους στην πρώτη γραμμή.

Αδιαμφισβήτητα η κρίση της πανδημίας δημιούργησε δύσκολες συνθήκες εργασίας για τους ναυτικούς, με αβεβαιότητα και δυσκολίες σχετικά με την πρόσβασή τους σε λιμάνια και προμήθειες, τον επαναπατρισμό τους ή την επιστροφή στην εργασία τους. Πολλοί ναυτικοί έχουν παραμείνει μακριά από τα σπίτια τους για μήνες, κάποιοι από αυτούς εγκλωβισμένοι πάνω σε πλοία για πολύ μεγάλες χρονικές περιόδους, και δεν είναι σίγουροι πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών.

Αναγνωρίζοντας τον ζωτικό ρόλο των ναυτικών, η Κύπρος ήταν από τις πρώτες χώρες που έδρασαν λαμβάνοντας σειρά μέτρων, που διασφαλίζουν την έγκαιρη και ασφαλή αλλαγή πληρωμάτων, καθώς και τον επαναπατρισμό των ναυτικών. Το Υφυπουργείο έμπρακτα συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό των ναυτικών και να τους αντιμετωπίζει με τον σεβασμό που τους αξίζει, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν τις ζωτικές υπηρεσίες τους για να διατηρήσουν ζωντανό το παγκόσμιο εμπόριο.

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας εύχεται σε όλους του ναυτικούς ανά το παγκόσμιο, ασφαλή ταξίδια με ήρεμες θάλασσες».

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επετείου, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός καλεί τα κράτη μέλη του «να αναγνωρίσουν την ανεκτίμητη συμβολή των ναυτικών στο διεθνές εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία, συχνά με μεγάλο προσωπικό κόστος για τους ίδιους και τις οικογένειές τους»

Φ.Κ([email protected])

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *