Βάσω Κόλλια: Δράση και Αντίδραση

 

«Για κάθε δράση μιας δύναμης, υπάρχει μια αντίθετη δύναμη αντίδρασης». Η διατύπωση αυτή αφορά τον πιο δημοφιλή και γνωστό τρίτο νόμο της Φυσικής του Νεύτωνα ή όπως αλλιώς λέγεται, νόμος δράσης-αντίδρασης. Ο τρίτος νόμος, δεν εξετάζει τα αποτελέσµατα που προκαλούν οι δυνάμεις, αλλά µας λέει ότι οι δυνάμεις εµφανίζονται πάντα σε ζευγάρια. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει η μάζα και η δομή, ο χαρακτήρας ενός φυσικού στοιχείου λόγου χάριν, από αδρανές γίνεται ενεργό ή από ύλη, μετατρέπεται σε ενέργεια. Έτσι γίνεται και αυτό είναι αναμφισβήτητο: η δράση προκαλεί αντίδραση. Έτσι γίνεται, στη φύση και στην κοινωνία. Έτσι και στην πολιτική. Όποιος δρα προκαλεί αντίδραση.

Ο συσχετισμός που επιθυμώ να προκαλέσω δεν αφορά τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης που ως μια ξεχωριστή πολιτική οντότητα δρα και σύμφωνα με το Νόμο του Νεύτωνα προκαλεί την σχετική αντίδραση. Σκοπός μου δεν είναι να εστιάσω με το άρθρο αυτό μέσα από αυτή την οπτική και να αναλύσω την κυβερνητική πολιτική. Με αφορμή τη συνεχιζόμενη υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις και την καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση, 3 χρόνια μετά από τις κάλπες του 2019, θα επιχειρήσω να αναλύσω μέσα από τα μάτια του Νεύτωνα το λόγο που λειτουργεί ένα τέτοιο δημοσκοπικό εύρημα που όμοιό του δεν έχει παρουσιαστεί ξανά από την μεταπολίτευση και μετά. Θα πάω και λίγο παρακάτω και θα αναφερθώ και στα αποτελέσματα του νόμου αυτού στην πολιτική επικαιρότητα.

Για να μην μακρηγορώ, είναι ξεκάθαρο και σαφές σε όποιον έχει μια στοιχειώδη πολιτική σκέψη και εμπειρία πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την οικονομία σε σχέση με την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε καμία περίπτωση και περίσταση την αποτελεσματική διαχείριση της Κυβέρνησης στη κρίση του προσφυγικού που μετεξελίχθηκε σε κρίση του μεταναστευτικού για να κορυφωθεί με την κρίση ασφαλείας που προκάλεσαν τα γεγονότα στον Έβρο το 2020. Είναι και θα ήταν εμφανέστατα ανεπαρκής και υποδεέστερος για να διαχειριστεί μια υγειονομική κρίση όπως αυτή που προκάλεσε η εξάπλωση του Covid-19.

Συζητώντας καθημερινά με τον κόσμο για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα καλύτερα, είτε στα μέτρα για την ακρίβεια είτε σε άλλους τομείς, λαμβάνω αρνητικές απαντήσεις ακόμα και από ψηφοφόρους που δεν στηρίζουν τη ΝΔ αλλά τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση δρούν και η αντίδραση που λαμβάνουν είναι μικρότερη της δράσης τους γιατί απλά τα πολιτικά μεγέθη και η πολιτική σύγκριση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι δυσθεώρητα δυσανάλογη.

Επιπλέον, ο Νόμος του Νεύτωνα έρχεται να επιβεβαιωθεί και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έδρασε πολιτικά με τη διακυβέρνηση της χώρας από το 2015 έως το 2019. Το τραύμα που προκάλεσε η κυβερνητική του πολιτική, στο σώμα της μεσαίας τάξης δεν έχει κλείσει ακόμα και τον ακολουθεί. Η μεσαία τάξη δεν εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιδράει στην ιδέα να ξαναδεί τα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αναλαμβάνουν την εξουσία εκ νέου. Απογοήτευσε ως προς την ικανότητα να διαχειριστεί πρακτικά πράγματα. Ρίσκαρε αλόγιστα να οδηγήσει τα χώρα στα βράχια και εκτός Ε.Ε. και λειτούργησε με παλαιοκομματικά αντανακλαστικά, χωρίς πρόγραμμα, όραμα και φαντασία. Η κοινωνία το αντιλήφθηκε αυτό και αντιδράει συμπιέζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά. Η κοινωνία επίσης αντιλαμβάνεται και επιβραβεύει πως μια φιλελεύθερη κεντροδεξιά Κυβέρνηση ξεδιπλώνει ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προγράμματα στην ιστορία του τόπου για να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες και ιστορικές κρίσεις στην οικονομία και την ενέργεια. Όλα τελικά όπως βλέπετε ερμηνεύονται με το νόμο δράσης-αντίδρασης.

Βάσω Κόλλια (σχόλιο στο newsdesk)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *