Μπορεί να νικηθεί η άνοια;
Ο αγώνας κατά της άνοιας “επιταχύνεται”, δήλωσε πρόσφατα στο CNN ένας κορυφαίος ερευνητής. Ο δρ Gill Livingston ηγήθηκε της επιτροπής The Lancet, η οποία προσφάτως εντόπισε 14 παράγοντες κινδύνου οι οποίοι, αν αντιμετωπιστούν σωστά, “θα μπορούσαν να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν σχεδόν τα μισά” από τα 55 εκατομμύρια κρούσματα άνοιας που εντοπίζονται σήμερα στον κόσμο. Μεταξύ των παραγόντων: απώλεια όρασης, υψηλή χοληστερόλη, σωματική αδράνεια και παχυσαρκία. “Μπορούμε να προστατεύσουμε και να βοηθήσουμε τον εγκέφαλο”, σύμφωνα με έναν ειδικό ερευνητή, “και πρέπει να το κάνουμε”! “Οι περισσότεροι από τους λόγους για τους οποίους παθαίνουμε άνοια οφείλονται σε πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε”, δήλωσε το BBC News. Τα γονίδια καθορίζουν μεγάλο μέρος του κινδύνου μας. “Αλλά το 45% του κινδύνου μας μπορεί να αλλάξει” μέσω του τρόπου ζωής και των πολιτικών επιλογών. Η καλή εκπαίδευση νωρίς στη ζωή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο- το ίδιο και η κοινωνικοποίηση με φίλους και οικογένεια αργά στη ζωή. Και το κόκκινο κρέας; Ίσως να το κόψετε. Με αυτές τις πληροφορίες, οι ερευνητές ελπίζουν να προλάβουν ή τουλάχιστον να καθυστερήσουν την αναμενόμενη αύξηση σε περισσότερα από 150 εκατομμύρια κρούσματα άνοιας μέχρι το 2050. “Πριν από δώδεκα χρόνια θα λέγατε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για την άνοια”, δήλωσε ο Λίβινγκστον, “αλλά αυτό δεν ισχύει”.
Ήρθε η ώρα να καταργηθεί σταδιακά η λέξη “Α”, δήλωσε ο ασθενής και ακτιβιστής της νόσου Αλτσχάιμερ Mike Zuendel στο STAT. Η λέξη “άνοια” είναι ένας “ανακριβής, ξεπερασμένος και στιγματιστικός όρος” που κάνει τους ηλικιωμένους λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν διάγνωση και θεραπεία για την κατάστασή τους. Υπάρχουν πολλές αιτίες γνωστικής εξασθένησης – νόσος Αλτσχάιμερ, κατάθλιψη ή αγγειακές παθήσεις – και ο απαρχαιωμένος χαρακτηρισμός “καλύπτει αυτές τις βασικές διαφορές με έναν ενιαίο συλλεκτικό όρο”. Η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο μιλάμε για αυτές τις καταστάσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε “έγκαιρη διάγνωση, καλύτερη φροντίδα και βελτίωση της ζωής.”
Τι θα γίνει στη συνέχεια;
Οι ειδικοί προτείνουν ότι οι ηλικιωμένοι μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους με το να εξετάζονται για απώλεια όρασης και ακοής, ανέφεραν οι New York Times. “Οι άνθρωποι που βιώνουν αισθητηριακή απώλεια στην ενήλικη ζωή τείνουν να αποσύρονται και να μην εμπλέκονται τόσο πολύ κοινωνικά” – και η κοινωνική απομόνωση αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την άνοια. “Η απώλεια της όρασης σας εμποδίζει να βγείτε έξω με άλλους ανθρώπους”, δήλωσε ένας ερευνητής. Η απώλεια ακοής μπορεί να σημαίνει ότι “πηγαίνεις στο πάρτι αλλά κάθεσαι στη γωνία και δεν μιλάς σε κανέναν.” Δεν αντιμετωπίζεται εύκολα κάθε παράγοντας κινδύνου.
Θερμικό στρες
Στην Ιαπωνία, οι ερευνητές διαπίστωσαν “μια ανησυχητική σχέση μεταξύ της ζέστης και της άνοιας”, ανέφεραν οι Japan Times. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η αιτία για τις μισές περίπου περιπτώσεις άνοιας στη χώρα και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι “το θερμικό στρες είναι πιθανό να επιδεινώσει την κατάσταση”. Το πρόβλημα; Ο πλανήτης θερμαίνεται όλο και περισσότερο: Ο Ιούλιος ήταν ο 14ος συνεχόμενος μήνας με θερμοκρασίες ρεκόρ. “Είναι σαφές ότι η άνοδος των θερμοκρασιών αποτελεί σημαντική απειλή για την υγεία του εγκεφάλου”, δήλωσε ένας ειδικός. Ο αγώνας κατά της άνοιας, λοιπόν, είναι αναπόσπαστο μέρος του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
www.newsdesk.gr