Αχτσιόγλου: “Μεγάλο ρίσκο χωρίς ουσιαστικό όφελος το άνοιγμα των σχολείων για λίγες μέρες” (video)
«Έχουμε πολύ μεγάλη επιφύλαξη για το βιαστικό άνοιγμα των σχολείων», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στον τ/σ “MEGA”. «Όταν υπάρχει τέτοια διάσταση απόψεων στην επιστημονική κοινότητα, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, η κυβέρνηση θα έπρεπε να κινηθεί πιο προσεκτικά», σημείωσε.
«Η Γ’ Λυκείου, όπου τα παιδιά έχουν να δώσουν πανελλήνιες για την πρόσβαση τους στα πανεπιστήμια θα πρέπει στοιχειωδώς να ανοίξει για λίγες μέρες», όμως για τις άλλες τάξεις, για τα δημοτικά και τα γυμνάσια, «η ίδια η επιστημονική επιτροπή δεν συμφωνεί για το τι πρέπει να γίνει», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «τα παιδιά, ιδίως στις ηλικίες του δημοτικού, πρακτικά δεν έχουν απόλυτη κατανόηση των συνθηκών υγιεινής που πρέπει να τηρούνται ενώ στις τάξεις δεν υπάρχει δυνατότητα για επαρκή τήρηση αποστάσεων όπως σε άλλες χώρες».
Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι το άνοιγμα των σχολείων θα είναι για 20 ημέρες που απομένουν από το σχολικό έτος και δήλωσε ότι «υπάρχει μεγάλο ρίσκο, γιατί αν ξεκινήσει από τα σχολεία μία διασπορά δεν θα μπορεί να είναι ελεγχόμενη. Γιατί να ληφθεί ένα τέτοιο ρίσκο; Ποιο θα είναι το όφελος;».
Για τα μέτρα της κυβέρνησης στο επίπεδο της οικονομίας και της εργασίας τόνισε ότι οδηγούν σε μειώσεις μισθών και συρρίκνωση των θέσεων εργασίας. «Αυτό ήταν προδιαγεγραμμένο από τις αποφάσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας με δυνατότητα απολύσεων την επόμενη μέρα και για εκ περιτροπής εργασίας με μείωση μισθών στο 50%». Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, «δεν δημιούργησε κανένα πλαίσιο προστασίας για την ημέρα που θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις, ενώ στις ίδιες τις επιχειρήσεις δεν δόθηκε μία πραγματική ένεση ρευστότητας με ζεστό χρήμα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου, «από την πρώτη μέρα επισήμανε ότι υπήρχαν δυνατότητες και κεφάλαια ώστε το κράτος να καλύψει τον μισθό των εργαζομένων που πλήττονται και να δώσει μία ένεση ρευστότητας, με 3 δισ. ευρώ μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συνδυαστικά με αυτά τα δύο οι επιχειρήσεις θα υποχρεώνονταν να διατηρήσουν τους ίδιους εργαζόμενους με τις ίδιες σχέσεις εργασίας. Για να μην δούμε ξαφνικά τους εργαζόμενους να λαμβάνουν 200 ευρώ το μήνα ή να δουλεύουν μία μέρα την εβδομάδα. Αυτό θα είναι συντριβή».
Τέλος, σημείωσε ότι «το επίπεδο της ύφεσης που θα βρούμε μπροστά μας είναι ως ένα βαθμό αντικειμενικό, αλλά έχει να κάνει και με το γεγονός ότι δεν ελήφθησαν σοβαρά εμπροσθοβαρή οικονομικά μέτρα. Η στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων είναι βασικός παράγοντας για να διατηρηθεί η κατανάλωση και την επόμενη μέρα. Χωρίς προληπτικά εμπροσθοβαρή μέτρα τα πράγματα στο μέλλον θα είναι χειρότερα. Η πρόταση που εμείς καταθέσαμε αφορούσε τη χρήση ενός σημαντικού μεν ποσού, το οποίο, ωστόσο, ήταν περίπου στο ήμισυ των διαθέσιμων κονδυλίων, άρα δεν θα στέρευε τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους. Έχει ευθύνη η κυβέρνηση για το μέγεθος της ύφεσης, διότι δεν έλαβε γενναία οικονομικά μέτρα στήριξης της αγοράς και των εργαζομένων».