Χαρίτσης: Η κυβέρνηση επιχειρεί με αφορμή την κρίση να επαναφέρει την πολιτική εσωτερικής υποτίμησης
«Η πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης για τα εργασιακά, θεσμοθετεί μειωμένο ωράριο και μισθό κατά 20% για τους εργαζόμενους και απελευθέρωση των απολύσεων» υπογράμμισε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο 105,5». «Οι εργαζόμενοι έχουν πια τρεις επιλογές: είτε να μπουν σε καθεστώς αναστολής είτε να δεχθούν τη μείωση των μισθών τους είτε να οδηγηθούν σε απόλυση» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση υλοποιεί ένα εφιαλτικό σενάριο για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και μάλιστα σε κλάδους που ήδη πλήττονται από την κρίση, όπως ο τουρισμός και η εστίαση».
«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που ζήσαμε στη χώρα στα πρώτα χρόνια του μνημονίου την περίοδο 2010-14, με απώλεια σημαντικών δικαιωμάτων και μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, κατάρρευση της εγχώριας αγοράς και καθίζηση των ασφαλιστικών ταμείων» δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μία στρατηγική που υλοποιούσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και πριν την κρίση του κορονοϊού» και υπενθυμίζοντας τις ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας τον Αύγουστο του 2019 που «ξήλωναν τις εργασιακές κατακτήσεις της περιόδου 2015-19».
«Η κρίση εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση ως ευκαιρία για να επιταχυνθούν αντεργατικές πολιτικές και μέτρα που υπό κανονικές συνθήκες δύσκολα θα περνούσαν και να εδραιωθεί η λογική του μονοδρόμου, ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από αυτή των επώδυνων μέτρων», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου.
«Το ‘Μένουμε Όρθιοι’ αποδομεί αυτή ακριβώς τη λογική, προτάσσοντας μία άλλη προοπτική: τη στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων αλλά και τη δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας για όσους βλέπουν τη βίαιη μείωση των εισοδημάτων τους»,υπογράμμισε ο βουλευτής Μεσσηνίας προσθέτοντας ότι «μέσα στην κρίση επιλέγουμε το δρόμο της στήριξης της κοινωνικής συνοχής, αντίθετα από την λογική της εσωτερικής υποτίμησης που ακολουθεί η κυβέρνηση».
Στο μεταξύ ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε «σε θετική κατεύθυνση» την πρόταση της Κομισιόν, παρά τις «γκρίζες ζώνες της». «Μετά από πολλά χρόνια γίνεται αντιληπτό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι η λογική αντιμετώπισης μιας βαθιάς κρίσης με πολιτικές λιτότητας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» τόνισε, προσθέτοντας ότι «δικαιώνεται η λογική του προγράμματος ‘Μένουμε Όρθιοι’ για εμπροσθοβαρή, άμεση στήριξη της οικονομίας». «Μαζί και με την πίεση των ευρωπαϊκών λαών, αποδίδει καρπούς η προσπάθεια που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε, κάτι που αποδεικνύει ότι «στην πολιτική δεν υπάρχουν νομοτέλειες, αλλά διαφορετικές στρατηγικές που συγκρούονται». Ο κ. Χαρίτσης εξέφρασε όμως και την ανησυχία του για τις πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κομισιόν κ. Ντομπρόβσκις περί επιτροπείας που, όπως είπε ο κ. Χαρίτσης, «ξυπνούν πολύ αρνητικές μνήμες, ειδικά για τη χώρα μας».
Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε και «το στοιχείο της ευθύνης των εθνικών κυβερνήσεων», φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα SURE «που δεν χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση για τη στήριξη της εργασίας, όπως έγινε σε άλλες χώρες του νότου, αλλά ως εργαλείο για τη μείωση των μισθών» και υπενθυμίζοντας την «κακοδιαχείριση που είχε υπάρξει σε ευρωπαϊκά κονδύλια επί κυβερνήσεων του παλιού δικομματισμού». «Χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση ώστε οι ευρωπαϊκοί πόροι να αξιοποιηθούν για την ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Να μη χαθεί μία ακόμη ευκαιρία για τη χώρα μας με τη λογική ξεκοκαλίσματος κονδυλίων για τους λίγους ημέτερους της κυβέρνησης».