Δεν είναι όλα τα (ζωικά) λιπαρά βλαβερά, σύμφωνα με νέες μελέτες
Μέχρι πρότινος οι περισσότεροι διατροφολόγοι ξόρκιζαν τα ζωικά λιπαρά – όπως το βούτυρο – και προέτρεπαν τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν μόνο φυτικά έλαια. Ωστόσο νέες μελέτες αμφισβητούν πλέον τις γνωστές κατευθυντήριες γραμμές που συνιστούν την πλήρη αποφυγή των κορεσμένων λιπαρών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ορισμένα κορεσμένα λιπαρά – όπως εκείνα που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά – μπορεί να είναι επωφελή για τη μείωση του κινδύνου του διαβήτη και της καρδιακής νόσου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορούμε να καταναλώνουμε απεριόριστες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών.Αντίθετα, όλοι οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν πως ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από τα «καλά» πολυακόρεστα λιπαρά και ειδικά τα Ωμέγα3 λιπαρά που λαμβάνουμε με την κατανάλωση των λιπαρών ψαριών, όπως ο σολωμός και οι σαρδέλες.
Τα λιπαρά ωστόσο, που πρέπει να αποφεύγουμε είναι τα υδρογωνομένα φυτικά έλαια, πιο γνωστά ως τρανς λιπαρά, που περιέχονται μέσα σε διάφορα προϊόντα, όπως συσκευασμένα κεικ και μπισκότα.