Εθνικό Διάλογο για τον Κλιματικό Νόμο ζητάει ο Πέτρος Κόκκαλης
Με αφορμή διαρροές σε δημοσιεύματα για την πρόθεση του Έλληνα Πρωθυπουργού να παρουσιάσει για πρώτη φορά τον Ελληνικό Κλιματικό Νόμο στη Διεθνή Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη (COP26), αναφέρθηκε με δήλωση του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης.
Ο ευρωβουλευτής καυτηριάζει την πρακτική της κυβέρνησης και ειδικότερα του Πρωθυπουργού να συζητούν τις σοβαρότατες νομοθετικές παρεμβάσεις τους αποκλειστικά στο εξωτερικό, όπως είχε αποκαλύψει σχετικά με το ΤΑΑ και τον κ. Φάρμπερ πριν από μερικούς μήνες, αλλά και τη χαμένη ευκαιρία για την συγκρότηση ενός εθνικού διαλόγου γύρω από τις μεγάλες αλλαγές που δρομολογούνται σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, γύρω από την Πράσινη Μετάβαση.
Η δήλωση του ευρωβουλευτή:
«Αν αληθεύουν τα σχετικά δημοσιεύματα, με την παρουσίαση του Κλιματικού Νόμου στη Σύνοδο της Γλασκόβης ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνεχίζει την προσβλητική, αν όχι αντιδημοκρατική, πρακτική να παρουσιάζει και να συζητάει μόνο με παράγοντες στο εξωτερικό τις νομοθετικές παρεμβάσεις που θα ισχύουν και θα επιδρούν στη χώρα για πολλές δεκαετίες μετά την αποχώρηση του ιδίου από τη διακυβέρνηση της χώρας.
Για τον κ. Μητσοτάκη το Ελληνικό κοινοβούλιο και ο Ελληνικός λαός μαθαίνουν πάντα τελευταίοι τις προθέσεις του, επιφυλάσσοντας το ρόλο του απλού διεκπεραιωτή για το σύνολο των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του Έθνους στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ σημαντικές παρεμβάσεις, όπως αυτή της απολιγνιτοποίησης, του Εθνικού Σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τώρα του Κλιματικού Νόμου εργαλειοποιούνται σε ένα ταπεινό κομματικό παιχνίδι, αντί να γίνουν ο πυρήνας διαβούλευσης και συσπείρωσης των δυνάμεων της χώρας για το μέλλον.
Θα είμαι στην Γλασκόβη ως μέλος της 25μελούς αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ως συνεισηγητής του σχετικού ψηφίσματος του Κοινοβουλίου και δυστυχώς δεν θα έχω καμία δυνατότητα να υποστηρίξω αυτό που όφειλε να είναι εθνική υπόθεση, αφού όπως και το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, αγνοώ το περιεχόμενο με ευθύνη και επιλογή του Πρωθυπουργού.
Δεδομένης της καθυστέρησης στην επεξεργασία του Κλιματικού Νόμου, το εύλογο θα ήταν ο Πρωθυπουργός να προσέλθει στις διεργασίες της Γλασκόβης και να καλέσει σε ανοιχτή διαβούλευση μετά το τέλος της Συνόδου, συμπεριλαμβάνοντας και τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας. Η αλλεργία σε κάθε άποψη εκτός Μαξίμου, ακόμα και μέσα από τη Νέα Δημοκρατία, είναι χρόνια για τον κ. Μητσοτάκη, οπότε και παρέδωσε ένα ακόμα σημαντικό νομοθέτημα στις «διαβουλεύσεις» που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες και στην επικοινωνιακή του ομάδα.
Δεν υπηρετείται έτσι, όμως, το δημόσιο συμφέρον.
Η επικοινωνιακή και εργαλειακή χρήση του Κλιματικού Νόμου θα αποτελέσει άλλη μία χαμένη ευκαιρία για τη χώρα, αλλά και για την κυβέρνηση, αν αποφάσιζε να συμβαδίσει με την εποχή και τα καλέσματα των καιρών. Μακάρι έστω και τώρα, λίγες μέρες πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός να αναθεωρήσει και να προχωρήσει όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία σε ό,τι αφορά την καλή νομοθέτηση και την απρόσκοπτη συμμετοχή όλων προς όφελος της Δημοκρατικής λειτουργίας, αλλά και της αποτελεσματικότητας των εκάστοτε νομοθετικών πρωτοβουλιών.»