ΕΒΕΠ: «Αναμενόμενη η επιδείνωση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο»
Ανοδο του πληθωρισμού στην Ελλάδα δείχνουν οι εκτιμήσεις της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή τον μήνα Οκτώβριο, που σχετίζεται κυρίως με τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων. Αντιθέτως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει στο πάγωμα και μην επανέλθει στη πρακτική της αύξησης των επιτοκίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, ο ΔΤΚ στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο 3,9%, ο όγδοος υψηλότερος μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2023 ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή είχε διαμορφωθεί στην Ελλάδα σε 2,4% και ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή σε 1,6%. Σε μηνιαία βάση η Eurostat εκτιμά ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε στην Ελλάδα κατά 0,2%.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου πρόκειται να ανακοινωθούν στις 10 Νοεμβρίου. Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε 2,9% τον Οκτώβριο από 4,3% τον Σεπτέμβριο, με δύο μάλιστα κράτη-μέλη να εισέρχονται σε περιβάλλον αρνητικού πληθωρισμού, το Βέλγιο και την Ολλανδία, όπου ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 1,7% και 1% αντιστοίχως. Το τελευταίο είναι ενδεχομένως αποτέλεσμα της σύγκρισης με τον περυσινό Οκτώβριο, όπου οι τιμές στην ενέργεια είχαν εκτοξευθεί στα ύψη, με τον πληθωρισμό να φτάνει στην Ολλανδία το 16,8% και στο Βέλγιο το 13,1%. Η υποχώρηση βεβαίως των τιμών, αν και γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι αρχικά προβλεπόταν, υποκρύπτει και συνθήκες επιβράδυνσης, αν όχι ύφεσης, της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η μεγαλύτερη αύξηση τιμών τον Οκτώβριο του 2023 καταγράφηκε στην ομάδα «Διατροφή – αλκοολούχα ποτά – καπνός» και ήταν 7,5% έναντι ετήσιας αύξησης 8,8% τον Σεπτέμβριο. Στις «Υπηρεσίες» καταγράφηκε αύξηση τιμών 4,6% έναντι ετήσιας αύξησης 4,7% τον Σεπτέμβριο, ενώ στα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα η αύξηση ήταν 3,5% έναντι αύξησης 4,1% τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές της ενέργειας σε επίπεδο Ευρωζώνης υποχώρησαν κατά 11,1% τον Οκτώβριο του 2023 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022 έναντι μείωσης 4,6% τον Σεπτέμβριο. Στην Ελλάδα ειδικότερα οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν τον Οκτώβριο κατά 6,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Τον Οκτώβριο επίσης εμφανίζεται μικρή υποχώρηση του οικονομικού κλίματος, με ήπια εξασθένιση σε όλους τους επιμέρους κλάδους, πλην των κατασκευών, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 106,4 μονάδες από 107,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Στο επιχειρηματικό πεδίο, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της υποχώρησης των προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο, της ηπιότερης εξασθένισης στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες, ενώ οι πιο αισιόδοξες προσδοκίες στις Κατασκευές δεν αντισταθμίζουν τις υπόλοιπες τάσεις. Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης δεν μεταβλήθηκε σημαντικά. Συνολικά πάντως, ο δείκτης κλίματος κινείται φέτος σε υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι, σε αντίθεση μάλιστα με τους σχετικούς δείκτες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Η πορεία της ανάπτυξης μετά το καλοκαίρι, άρχισε να επιβραδύνει και η αισιοδοξία να περιορίζεται, καθώς η ανάπτυξη αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως και σε όλη την Ευρώπη, ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις και αντιπαραθέσεις διεθνώς ενισχύονται, με τις επιπτώσεις να είναι ακόμη δύσκολο να εκτιμηθούν. Ταυτόχρονα, τα δημοσιονομικά περιθώρια γίνονται στενότερα, ενώ η εξέλιξη του πληθωρισμού, ούτε έχει ομαλοποιηθεί, ούτε αναμένεται να λυθεί πριν το β´ εξάμηνο του 2024.