Φώφη Γεννηματά: «Απέτυχαν παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας-Πέντε προτάσεις άμεσης εφαρμογής»

Οι δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά, μετά την επίσκεψή της στο νοσοκομείο Σωτηρία

H Κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας.

 

Με το μεγαλύτερο σε διάρκεια lock down, τα οριζόντια μέτρα και τους αυτοσχεδιασμούς, η κατάσταση είναι τραγική.

Δεν υπήρξε προετοιμασία, χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Τώρα, την ώρα της μάχης, πρέπει να ενταχθούν υποχρεωτικά και ουσιαστικά σε αυτήν όλοι.

 

Όλα τα ιδιωτικά Νοσοκομεία και ιδιαίτερα τα μεγάλα, τα στρατιωτικά, όλοι οι ιδιώτες γιατροί με τις κρίσιμες ειδικότητες, όλος ο διαθέσιμος εξοπλισμός.

 

Είναι ώρα η κυβέρνηση να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα και να αφήσει την τεχνητή όξυνση με την αξιωματική αντιπολίτευση, που διχάζει και αποπροσανατολίζει.

 

Τώρα πριν να είναι αργά.

 

Ακολουθεί η δευτερολογία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση με ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων της Αττικής

 

Αισθάνομαι πάρα πολύ υπερήφανη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας που έχει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης.

Αισθάνομαι πραγματικά πολύ υπερήφανη για το δυναμικό του ΕΣΥ και ιδιαίτερα για τους ανθρώπους του Κινήματος Αλλαγής που δίνουν τη μάχη στη πρώτη γραμμή όλης αυτής της προσπάθειας, όλα αυτά τα χρόνια όπως ειπώθηκε από επιλογή, από συνειδητή επιλογή προσφοράς στο δημόσιο σύστημα υγείας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απορρίπτουμε όσους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

 

Οφείλω να το πω και αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι αισθάνομαι διπλά υπερήφανη για όλους αυτούς τους ανθρώπους.

 

Όσα ειπώθηκαν σήμερα είναι συγκλονιστικά. Ξεπερνούν όσα γνωρίζαμε για τα προβλήματα του ΕΣΥ και σίγουρα ξεπερνούν κατά πολύ όσα συζητιούνται στο δημόσιο διάλογο. Και πραγματικά χαίρομαι που είχαμε δώσει links σε πάρα πολλούς δημοσιογράφους για να παρακολουθήσουν οι ίδιοι τη συζήτηση και όσα εσείς καταθέσατε και καταγγείλατε για το τι συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία αυτή τη στιγμή στην Αττική.

Είναι σημαντικό τουλάχιστον ότι οι προτάσεις μας αυτή τη στιγμή έχουν περάσει σε όλα τα μεγάλα σάιτς και το τονίζω αυτό γιατί δίνουμε διπλή μάχη. Δίνουμε μάχη ευθύνης με τις προτάσεις, πάνω από 150 προτάσεις που έχουμε παρουσιάσει επί ένα χρόνο τώρα για όλα τα θέματα που αφορούν τις επιπτώσεις της πανδημίας και στα υγειονομικά και στα οικονομικά, αλλά δίνουμε και μάχη να ακουστεί υπεύθυνα αυτή η φωνή, να ακουστεί ότι υπάρχουν προβλήματα και πρέπει να λυθούν. Γιατί ο ρόλος μας ως αντιπολίτευση είναι να επισημαίνουμε τα προβλήματα, να αναδεικνύουμε τα λάθη και κυρίως να προλαβαίνουμε. Και επειδή αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη κρίση στην Αττική κάναμε αυτή τη συζήτηση γιατί ακριβώς θέλουμε να χτυπήσουμε καμπανάκια δυνατά, για να ακουστεί από τη δική σας φωνή τι πρέπει να γίνει εγκαίρως για να μη γίνει η Αττική Μπέργκαμο. Γιατί θέλουμε να προλάβουμε. Με απόλυτο αίσθημα ευθύνης. Και γιατί είναι αδιανόητο είτε λόγω ανικανότητας της κυβέρνησης, είτε λόγω ιδεοληψίας και επιλογής, στη σκιά της πανδημίας, πέρα από τις απώλειες των ανθρώπινων ζωών που είναι το πρώτο και κύριο μας θέμα, βλέπουμε να δίνεται από τη Κυβέρνηση η χαριστική βολή στο ΕΣΥ.

 

Έχουν κρατήσει στο απυρόβλητο Covid free τον ιδιωτικό τομέα και στέλνουν όλα τα σημαντικά περιστατικά που κόβονται από το δημόσιο σύστημα, όσους τουλάχιστον μπορούν να πληρώσουν, τους διοχετεύουν από το δημόσιο σύστημα στις ιδιωτικές κλινικές. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι αδιανόητο, είναι ανέντιμο και είναι ανήθικο να συμβαίνει κατ’ επιλογή. Και θα το πω όπως ακριβώς ειπώθηκε υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες ως συνέπεια αυτών των επιλογών.

 

Πέρα από ότι έχουμε πολύ περισσότερους ανθρώπους να νοσηλεύονται, πολύ περισσότερους ανθρώπους να κινδυνεύουν, πολύ περισσότερους να χάνονται, έχουμε και ανθρώπους από άλλες ασθένειες που παραμελούνται και που οδηγούνται στο θάνατο.

Έχουμε καταγγελίες από όλη την Ελλάδα ότι ακυρώνονται σημαντικά χειρουργεία και θεραπείες καρκινοπαθών, κάτι που έχει ολέθριες συνέπειες στη ζωή τους. Διότι αλλάζει στάδιο η νόσος τους από αυτές τις επιλογές.

 

Μπορεί λοιπόν ψύχραιμα και υπεύθυνα να παρουσιάζουμε τις προτάσεις μας, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν μεγάλες ευθύνες και θα επανέλθουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση Απλά τώρα επιλέξαμε να δώσουμε τη μάχη για να προλάβουμε και να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές.

 

Γιατί πράγματι στην πρώτη φάση πάρθηκαν εγκαίρως οι αποφάσεις για το σκληρό lockdown και όλο το πολιτικό σύστημα αλλά και οι Έλληνες πολίτες συνέβαλαν με τη στάση τους στα θετικά αποτελέσματα που είχαμε. Όμως, από το καλοκαίρι και μετά, με ευθύνη της κυβέρνησης υποτιμήθηκε η κατάσταση, έδωσαν όλο το βάρος στον εμβολιασμό, χωρίς να εκτιμήσουν τις καθυστερήσεις που υπήρχαν ενδιάμεσα, χωρίς να νοιαστούν για τις απώλειες που θα υπήρχαν ενδιάμεσα, αιφνιδιάστηκαν από το δεύτερο κύμα στη Βόρειο Ελλάδα, προσπάθησαν να κρατήσουν επικοινωνιακά χαμηλά ότι συνέβη εκεί.

 

Δεν έβαλαν μυαλό, δεν διδάχτηκαν από ότι συνέβη στη βόρεια Ελλάδα, ήξεραν ότι ερχόταν το τρίτο κύμα και δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να το αντιμετωπίσουν .

 

Ήξεραν ότι με τα μέτρα που παίρνουν δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και η διασπορά θα είναι τεράστια. Ήξεραν ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή και λανθασμένα και δεν ήταν στοχευμένα και δεν επιτηρήθηκαν, δεν υλοποιήθηκαν πουθενά, σε κανένα επίπεδο, παρά μόνο επικοινωνιακά. Κυνήγησαν τους νέους ανθρώπους στις πλατείες για να μεταθέσουν τις ευθύνες, να τις μεταθέσουν στη νέα γενιά που την καλούμε επί ένα χρόνο να αναβάλει τη ζωή της. Και αυτή η οργή που υπάρχει σε μας σήμερα, υπάρχει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό σε όλους τους πολίτες της χώρας, που αισθάνονται ότι αδίκως επί ένα χρόνο θυσιάζονται. Και ακούω την κυβέρνηση να μιλά για την ατομική ευθύνη.

 

Φτάνει, λοιπόν, ως εδώ. Έχουν μεγάλη ευθύνη, έχουν αποτύχει παταγωδώς. Έστω και τώρα πρέπει να ακουστεί η φωνή μας για να γίνουν κάποια πράγματα και να προλάβουμε τις επιπτώσεις του τρίτου κύματος, ιδιαίτερα αυτό που βλέπουμε να έρχεται στη Αττική και όχι μόνο.

 

Η κατάσταση στην Κρήτη είναι πολύ σοβαρή. Δεν κατάφεραν να στεγανοποιήσουν ούτε τα νησιά και να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους έδινε η θάλασσα και να προστατεύσουν τη νησιωτική Ελλάδα και να την κρατήσουν Covid free. Ούτε αυτό το κατάφεραν. Ήθελε τέχνη να κάνουν τα «πράσινα» νησιά «κόκκινα» και το πέτυχαν και αυτό. Και δεν μιλά κανείς.

 

Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει αυτή την ώρα. Και δεν είναι μόνο ότι δεν ακούγονται όλα αυτά στα μέσα, δεν ακούγονται οι αλήθειες, αλλά έχουν βρει σωσίβιο σωτηρίας στην αξιωματική αντιπολίτευση και στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε φορά που ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο έρχεται ο κ. Τσίπρας να του πετάξει σωσίβιο σωτηρίας. Και έχουν δημιουργήσει αυτή την τεχνητή όξυνση την πιο ακατάλληλη στιγμή, για διχασμό και πόλωση για να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και οι άνθρωποι του εθνικού συστήματος υγείας.

 

Που τους θεωρούν αναλώσιμους και τους έχουν αφήσει χωρίς κανένα μέσο προστασίας, χωρίς καμία στήριξη, να τα βγάλουν πέρα. Και αν τα καταφέρουν θα τα έχει πάει καλά η κυβέρνηση. Αν αποτύχουν θα φταίει το ΕΣΥ γιατί είχε προβλήματα και πρέπει να το τεμαχίσουν και να το δώσουν στα ιδιωτικά συμφέροντα. Σε κάθε περίπτωση θα είναι κερδισμένοι. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει.

Μετά από όλα αυτά που ακούστηκαν από όλους εσάς που τα ζείτε καθημερινά, δεν γίνεται να μην μιλήσω για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Δεν αναφέρθηκα στο τι πρέπει να γίνει αναλυτικά για τους ανθρώπους του ΕΣΥ, γιατί τα έχω πει πάρα πολλές φορές. Θα τα επαναλάβω, όμως. Εκτός από την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, έχουμε μιλήσει για την ανάγκη μονιμοποίησης του επικουρικού προσωπικού. Να μην χαθεί και αυτό αυτή την ώρα που δίνουμε τη μάχη. Μόνο έτσι θα αναγνωριστεί αυτή η προσπάθεια που δίνουν αυτή την ώρα οι άνθρωποι αυτοί. Βεβαίως πρέπει να υπάρξει επίσπευση των προσλήψεων που ξεκίνησαν αργά. Προφανώς οι ανάγκες του ΕΣΥ θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα πρέπει να γίνουν οι προσλήψεις που συνεχώς υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ποτέ δεν έκανε και ούτε ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και βέβαια φωνάζουμε για την φορολόγηση των εφημεριών. Γιατί είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει με τους γιατρούς. Και καταλαβαίνω ότι αισθάνονται αδικημένοι που δίνουν όλα αυτή τη μάχη χωρίς να αναγνωρίζεται έμπρακτα από την πολιτεία. Γι’ αυτό φωνάζουμε και επιμένουμε. Ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα έχει γίνει χάρη στο φιλότιμο και στον επαγγελματισμό, στην αυτοθυσία ανθρώπων του ΕΣΥ. Όλων, όχι μόνο των γιατρών. Από αυτών που βρίσκονται στην πόρτα μέχρι τους τραπεζοκόμους, το νοσηλευτικό προσωπικό, το βοηθητικό προσωπικό, τους υγειονομικούς, τους τραυματιοφορείς, όλοι δίνουν μία τεράστια μάχη μέσα σε ένα χάος. Εξαντλημένοι και ψυχικά και σωματικά. Και όσο βλέπεις ότι παλεύεις μόνο σου τόσο περισσότερο κουράζεσαι ψυχολογικά και καταρρέεις. Βλέπεις τι ζεις στην καθημερινότητά σου και βλέπεις τι μεταφέρετε έξω, μία άλλη πραγματικότητα, μία άλλη εικόνα.

 

Και για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων έχουμε μιλήσει, είμαστε οι μόνοι που έχουμε αναδείξει το ζήτημα. Διότι οι νεφροπαθείς και οι διαβητικοί και οι καρκινοπαθείς δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και να μείνουν στο σπίτι και να αποφύγουν το συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς ή στα νοσοκομεία γιατί είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν διαρκώς στα νοσοκομεία για τις θεραπείες τους, όταν μπορούν να τις κάνουν και δεν τους κλείνουν την πόρτα. Θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί των ηλικιακών ομάδων. Και είμαστε οι μόνοι που το φωνάζουμε διαρκώς. Και έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές για τα τεστ και την ιχνηλάτηση. Πριν από ένα χρόνο ακριβώς μιλούσα για τα τεστ και μου το έβγαλε το facebook, πως πρέπει να γίνονται, που πρέπει να γίνονται.

 

Είμαστε οι πρώτοι που είπαμε ότι πρέπει να συνταγογραφούνται και να μην υπάρχει αυτή η ασυδοσία στα εργαστήρια και δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Ούτε η πιστοποίηση των εργαστηρίων. Και εκεί υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός ακόμα και μεταξύ των ιδιωτικών εργαστηρίων. Χάος και σε αυτό το επίπεδο ακόμα, στα τεστ. Και στους εμβολιασμούς ήμασταν οι πρώτοι που φωνάζαμε ότι δεν πρέπει να γίνονται μέσα στα νοσοκομεία. Και τεστ και περίθαλψη και νοσηλεία και εμβολιασμοί μέσα στα νοσοκομεία.

 

Ήμασταν οι πρώτοι που μιλούσαμε για την πρωτοβάθμια και τα δίκτυα που πρέπει να γίνουν και τα κινητά συνεργεία. Δυστυχώς δεν ακουστήκαμε. Και είναι τελείως λάθος ο τρόπος με το οποίο γίνεται η ιχνηλάτηση γιατί δόθηκε στην πολιτική προστασία αντί να είναι δίκτυο σε όλη την Ελλάδα, δίκτυο της πρωτοβάθμιας αλλά και του πρώτου και του δεύτερου βαθμού της αυτοδιοίκησης. Έχει μείνει η αυτοδιοίκηση έξω από τον κεντρικό σχεδιασμό. Ποιος σχεδιασμός δηλαδή, δεν υπάρχει σχεδιασμός.

 

Επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση προχωρά ένα χρόνο τώρα με το βλέποντας και κάνοντας. Σε άλλες περιπτώσεις λόγω ανικανότητάς και σε άλλες περιπτώσεις με επιλογή, ιδεοληπτική εμμονή. Και οι ευθύνες τους είναι τεράστιες.

 

Έστω αυτή τη στιγμή τουλάχιστον να φωνάξουμε όλοι μαζί, να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους της Αττικής από αυτό που έρχεται. Ελπίζω αυτή η σημερινή, τόσο σημαντική εκδήλωσή μας να έχει αποτέλεσμα. Να σταματήσουν τα ευχολόγια από την κυβέρνηση, οι ψεύτικες ελπίδες για το πότε ανοίγουμε και πως ανοίγουμε για να ασχοληθούμε επιτέλους σοβαρά με τα προβλήματα.

 

Σας ευχαριστώ όλους πολύ, ήταν πάρα πολύ χρήσιμη η συζήτηση μαζί σας. Μείνετε ασφαλείς γιατί τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά και στηριζόμαστε πάνω σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *