Κατρούγκαλος σε Κανάλι-1: Θα ήταν καταστροφικό να αποδεχθούμε την διεύρυνση της τουρκικής ατζέντας

Την ανάγκη για πύκνωση των δρομολογίων με περισσότερα λεωφορεία και την διενέργεια μαζικών tests ανίχνευσης του COVID-19, τόνισε ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ως ένα μέτρο για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, μιλώντας στο Κανάλι Ένα 90,4 και την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» με την δημοσιογράφο Λία Λάππα.
Παράλληλα επανέλαβε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δημοσίευση των πρακτικών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, αναφερόμενος σε δηλώσεις που έκαναν ορισμένα μέλη της, τα οποία είπαν «άλλα προτείναμε άλλα έγιναν», προσθέτοντας το γεγονός ότι ένα μέλος της επιτροπής παραιτήθηκε καταγγέλλοντας την εργαλειοποίηση της από την κυβέρνηση.
«Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, τα οποία προσπαθήσαμε να αναδείξουμε χθες στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, όπου έγινε μία ακρόαση, δυστυχώς όμως τα περισσότερα από τα ερωτήματα έμειναν αναπάντητα, γιατί στο τέλος απάντησε μόνο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Χαρακτηριστικό είναι ότι είχα απευθύνει ερωτήματα μόνο στον κ. Τσιόδρα, αλλά επιλογή του υπουργού ήταν να απαντήσει μόνο αυτός», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Για τους εμβολιασμούς
Σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των εμβολιασμών ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε: «Στους εμβολιασμούς εξακολουθούμε να είμαστε χειρότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πίσω από χώρες που δεν είναι υπερδυνάμεις. Για παράδειγμα η Μάλτα έχει διπλάσιο αριθμό εμβολιασμών σε σχέση με τον πληθυσμό της.
Η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει τις εξαγγελίες της με υπερφίαλο τρόπο. Ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για 2 εκατ. εμβολιασμούς το μήνα, τώρα πρέπει να είμαστε γύρω στις 300.000».
Όπως τόνισε ο πρώην υπουργός, «η βασική πολιτική κριτική που ασκούμε είναι η απόρριψη της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα, ότι λόγω της τακτικής των πολυεθνικών θα έπρεπε να είχε φροντίσει η ΕΕ εξαρχής να αναλάβει η ίδια τις πατέντες στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας από τις πολυεθνικές, από τις οποίες ορισμένες φαίνεται να κερδοσκοπούν και να αθετούν υποχρεώσεις αν και έχουν προχρηματοδοτηθεί με δημόσιο χρήμα».
Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε επίσης στην πώληση εμβολίων σε χώρες της Αφρικής σε διπλάσιες τιμές, κίνηση που ενέχει κίνδυνο και για άλλα κράτη εξαιτίας των μεταναστευτικών ροών.
«Το βασικό κριτήριο για την διανομή των εμβολίων δεν πρέπει να είναι το κέρδος των πολυεθνικών αλλά οι ανάγκες των κοινωνιών, άρα πρέπει να έχουν μαζική παραγωγή που να εξασφαλιστεί από τα κράτη», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης πρόσθεσε ότι «η τακτική της Γερμανίας να εξασφαλίσει περισσότερα εμβόλια για την ίδια υπονομεύει την Ευρώπη», υπενθυμίζοντας την έλλειψη αλληλεγγύης στην οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό.
Για τα Ελληνο-Τουρκικά
Αναφορικά με την έναρξη των Ελληνο-Τουρκικών διερευνητικών επαφών, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι, η Τουρκία ακολουθεί την πολιτική “μία στο καρφί και μία στο πέταλο”, από τη μία με προκλήσεις και από την άλλη με επίθεση φιλίας, ωστόσο εκτίμησε ότι η Άγκυρα δεν θέλει να προωθήσει ουσιαστικά τη συζήτηση.
«Όσο καταστροφικό θα ήταν να αποδεχθούμε την διεύρυνση της τουρκικής ατζέντας άλλο τόσο θα ήταν να πάμε για τα μάτια του κόσμου στις διερευνητικές επαφές για να διαχειριστούμε μετά από θέση καλύτερη τάχα, το blame game που θα ακολουθήσει.
Αντίθετα αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να πιέσουμε την Τουρκία σε μία περίοδο που θέλει να εμφανίζεται ότι είναι υπέρ του διαλόγου σε μία κατεύθυνση έντιμης συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με όρους διεθνούς δικαίου αποκλειστικά και όχι προβολής ισχύος όπως θέλει η Τουρκία και αν δεν τα βρούμε να πάμε την υπόθεση στην Χάγη», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων
Μετά από παρέμβαση του εργατολόγου Κώστα Τσουκαλά για τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ως πρώην υπουργός Εργασίας είπε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει την απόφαση του δικαστηρίου με ελλειμματικό τρόπο, ουσιαστικά στερώντας το δικαίωμα οποιονδήποτε αναδρομικών όσων έπαιρναν σύνταξη κάτω από χίλια ευρώ.
«Γενικότερα στον τρόπο ρύθμισης του συνταξιοδοτικού βλέπουμε μία αντιστροφή των προτεραιοτήτων που είχαμε. Εμείς προσπαθήσαμε να ευνοήσουμε όσο μπορούσαμε περισσότερο, τους χαμηλοσυνταξιούχους, ειδικά αυτούς που τα έβγαζαν πέρα με το ζόρι.
Ο νόμος που ψηφίσαμε προέβλεπε για πρώτη φορά ίδιους κανόνες για όλους και στο επίπεδο των συντάξεων και στο επίπεδο των εισφορών, ενώ έδωσε την δυνατότητα όταν ήμασταν σε καλύτερες εποχές να αυξηθούν οι συντάξεις», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ότι «Το ελάχιστο που περιμένει κανείς από την κυβέρνηση είναι σεβασμός στο σύνταγμα και στις αποφάσεις των δικαστηρίων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *