Μπουτσικάκης: Δημόσιες συναθροίσεις με σεβασμό στα δικαιώματα όλων!

Άρθρο του Χριστόφορου Μπουτσικάκη,
Βουλευτή ΝΔ Α΄ Πειραιά και Νήσων

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που θα καθορίσει το πλαίσιο για τις δημόσιες συναθροίσεις έρχεται να καλύψει ένα νομοθετικό κενό σχεδόν μισού αιώνα στην προστασία των ατομικών ελευθεριών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Ήδη από το 1975, το Σύνταγμά μας προβλέπει την ψήφιση νόμου ώστε με απόφαση της αστυνομίας να μπορούν να απαγορεύονται υπαίθριες συναθροίσεις, είτε γενικά, αν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, είτε σε συγκεκριμένη περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Ωστόσο, επί τέσσερις και πλέον δεκαετίες, τέτοιος νόμος δεν έχει ψηφιστεί ποτέ. Αποτέλεσμα, οι συγκεντρώσεις, οι διαδηλώσεις και οι πορείες να γίνονται συχνά με τρόπο αυθαίρετο και ανεξέλεγκτο και να καταπατούν τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών. Σε άλλες περιπτώσειςεφαρμόζονται ακόμα τα «χουντικά» νομοθετήματα για τις συναθροίσεις, που όσο κι αν μας κάνει εντύπωση, με εξαίρεση τις διατάξεις τους που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από τα δικαστήρια, αυτά εξακολουθούν τυπικά να ισχύουν καθόσον δεν καταργήθηκαν ποτέ!

Ερχόμαστε λοιπόν σήμερα να κάνουμε το αυτονόητο, δηλαδή ό,τι ισχύει σε όλη την πολιτισμένη Δύση. Θέτουμε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό πλαίσιο για το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι. Αυτό σαφώς ορίζεται από το Σύνταγμα, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια και να μην παραλύει η κοινωνική και οικονομική ζωή της Χώρας αφούκάποιες μειοψηφίες με το «έτσι θέλω» κάνουν κατάχρηση αυτού του δικαιώματος σε βάρος των δικαιωμάτων των πολλών.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν προέκυψε βέβαια από το μηδέν, ούτε είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά δικής μας έμπνευσης. Αντιθέτως, ενσωματώνει βασικά σημεία από την πρόταση νόμου που είχε παρουσιάσει το 2012, ο τότε Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, την οποία είχε επεξεργαστεί επιτροπή από έγκριτους Καθηγητές των Νομικών Σχολών της Χώρας. Αυτή την πρόταση, που τόσα χρόνια έμεινε στα χαρτιά, η Νέα Δημοκρατία σήμερα την αξιοποιεί για να λύσει ένα πρόβλημα που ταλανίζει τα κέντρα των πόλεων.Θετικό δε, είναι που σήμερα το ΚΙΝΑΛ, παρά την ισοπεδωτική και άδικη κριτική που εξαπολύει κατά της αστυνομίας, αναγνωρίζει τουλάχιστον ότι είναι εύλογο να ψηφιστεί νόμος που να ρυθμίζει τις δημόσιες συναθροίσεις.

Το ίδιο θα έπρεπε να αναγνωρίσουν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, αν υπήρχε στοιχειώδης ειλικρίνεια στο δημόσιο διάλογο, τη στιγμή μάλιστα που το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει ούτε μία διάταξη που να εμποδίζει οποιονδήποτε πολίτη να διαδηλώσει! Αυτό που λέμε ως Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων -και δεν βλέπω πώς μπορεί να διαφωνεί κανείς- είναι ότι δεν γίνεται ένα δικαίωμα να ασκείται με τρόπο που να καταπατά όλα τα άλλα δικαιώματα.

Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για τις δημόσιες συναθροίσεις, καλώ την αντιπολίτευση να απαντήσει σε μια σειρά από θεμελιώδη ερωτήματα για το πώς αντιλαμβάνεται ένα σύγχρονο κράτος δικαίου:
1) Ποιον σκοπό εξυπηρέτησαν οι πρωτοφανείς και ανυπολόγιστες καταστροφές δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιών στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενός αδικοχαμένου παιδιού;
2) Γιατί στα τραγικά γεγονότα της Marfin έπρεπε να χαθούν τόσο άδικα τρεις συμπολίτες μας και ένα αγέννητο παιδί;
3) Οι διαδηλωτές πρέπει να αφήνονται να δρουν αυθαίρετα και ανεξέλεγκτα; Να καίνε, να σπάνε και να σκοτώνουν;
4) Μόνο οι διαδηλωτές έχουν δικαιώματα; Οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και οι καταστηματάρχες στο κέντρο της πόλης δεν έχουν δικαίωμα στην προστασία της περιουσίας τους, στην εργασία, στην κοινωνική και οικονομική ζωή;
5) Γιατί ολόκληρος ο εμπορικός κόσμος του κέντρου να κατεβάζει ρολά κάθε φορά που μια ομάδα μαυροφορεμένων αποφασίζει να καταστρέψει τις περιουσίες τους;

Σε αυτά τα ερωτήματα, εμείς απαντάμε με σαφήνεια:
– Θέτουμε κανόνες για την ομαλή διεξαγωγή των συγκεντρώσεων, ώστε να γίνονται σεβαστά τα συνταγματικά δικαιώματα όλων των πολιτών.
– Αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο των «μπαχαλάκηδων» που μπαίνουν στις διαδηλώσεις και δημιουργούν όλα τα προβλήματα.
– Θεσμοθετούμε τη δυνατότητα διάλυσης μιας συγκέντρωσης, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, με αυξημένες δικονομικές εγγυήσεις και με σαφή όρια στις αρμοδιότητες των αστυνομικών αρχών.
– Καθιερώνουμε ευθύνη των διοργανωτών σε αποζημίωση, όταν δεν γνωστοποιούν εκ των προτέρων τη συνάθροιση και δεν λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ψηφιακής αναμόρφωσης του Κράτους, δημιουργούμε ειδική ιστοσελίδα, από την οποία καθένας θα μπορεί να ενημερώνεται εγκαίρως για όλες τις δημόσιες συναθροίσεις και τις σχετιζόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη ταλαιπωρία των πολιτών.

Ας μη μιλάει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ για χούντα, τη στιγμή που εμείς με το παρόν νομοσχέδιο καταργούμε «χουντικά» νομοθετήματα, τα οποία, όπως προανέφερα, οι προηγούμενες κυβερνήσεις -και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ- διατήρησαν σε ισχύ!!! Δεν μιλήσαμε ποτέ για χούντα όταν το 2015 η τότε Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τροποποίησε το νόμο για τις αγροτικές κινητοποιήσειςκαι αύξησε τις ποινές φυλάκισης! Για να μην αναφερθώ καν σε όσα συνέβησανστο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία,το 2018 στη ΔΕΘ, όπου πάλι επί ΣΥΡΙΖΑ γίνονταν προληπτικές συλλήψεις έξω από το Βελλίδειο και έριχναν χημικά σε ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά. Την απάντηση στις δήθεν δημοκρατικές ευαισθησίες του ΣΥΡΙΖΑ τώρα που είναι στην αντιπολίτευση, τη δίνουν οι ίδιες οι πρακτικές του ενόσω ήταν στην κυβέρνηση. Είναι τόσο απροκάλυπτη η υποκρισία της «πρώτη φορά Αριστεράς» που -ευτυχώς- δεν πείθει πλέον κανέναν…

Το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις δεν ανταποκρίνεται λοιπόν μόνο σε μια θεσμική ανάγκη για την εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας. Ικανοποιεί και το διαχρονικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για την προστασία της πλειοψηφίας από την αυθαιρεσία των κάθε λογής μειοψηφιών. Το καθημερινό χάος από μικρές ομάδες που συχνά απροειδοποίητα κλείνουν κεντρικούς δρόμους και προκαλούν ταλαιπωρία σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπουςέφτασε η ώρα να τελειώσει.Δημόσιες συναθροίσεις θα γίνονται, αλλά πάντοτε με σεβασμό στα δικαιώματα όλων των πολιτών!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *