Μυκητίαση: Ο ύπουλος εχθρός του καλοκαιριού

Οι μυκητιάσεις των ποδιών και των νυχιών μπορεί να μην απειλούν την υγεία ενός ανθρώπου, ωστόσο είναι ένα άσχημο πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον γιατρό Δρ. Martin Scurr, η δερματομυκητίαση, όπως είναι ο γενικός τίτλος κάθε μυκητιασική λοίμωξη του δέρματος, των τριχοθυλακίων ή των νυχιών, προκαλείται από μύκητες. Κυρίως από δερματόφυτα, που εισβάλλουν στους ιστούς που περιέχουν την πρωτεϊνική κερατίνη και προκαλούν λοιμώξεις όπως το πόδι του αθλητή ή οι λειχήνες, και από ζυμομύκητες, όπως ο διμορφικός μύκητας μαλασέζια, που προσβάλλει τις λιπαρές περιοχές του δέρματος, καταστρέφει τα κύτταρα σχηματισμού χρωστικών ουσιών, προκαλώντας ποικιλόχρου πιτυρίαση, σμηγματοροϊκή δερματίτιδα, θυλακίτιδα και βλεφαρίτιδα. Οποιοσδήποτε από αυτούς τους μύκητες μπορεί να επηρεάσει και τα νύχια. Το δύσκολο είναι πως δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο άκρως αποτελεσματικό
Παρόλο που οι μυκητιασικές λοιμώξεις μπορούν να εξαλειφθούν από τοπικά αντιμυκητιασικά, αυτά είναι σπάνια αποτελεσματικά όταν μια μόλυνση έχει φτάσει στο νύχι, γιατί συνήθως το προσβάλουν σε βάθος. Τα ισχυρότερα τοπικά αντιμυκητιασικά συστατικά που συνιστώνται, και διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή, περιλαμβάνουν αμορολφίνη 0,25% σε μορφή βερνικιού νυχιών. Ωστόσο, ακόμα και με μακροχρόνια χρήση πολλών μηνών, η πλήρης ίαση είναι χαμηλότερη του 50%, ενώ η αποτελεσματικότητα των θεραπειών με λέιζερ δεν έχει αποδειχθεί με βεβαιότητα.

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης μιας τέτοιας λοίμωξης είναι τα αντιμυκητιασικά που λαμβάνονται από το στόμα. Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες: η μία περιλαμβάνει ιτρακοναζόλη (Sporanox), την άλλη τερμπιναφίνη (Lamisil). Η ιτρακοναζόλη λαμβάνεται καθημερινά για μία εβδομάδα κάθε μήνα και για διάστημα τριών μηνών. Όμως, δεν μπορεί να ληφθεί από άτομα με ιστορικό καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, νεφρικής ή ηπατικής νόσου, κυστικής ίνωσης και κάποιων αναπνευστικών διαταραχών, ενώ, μπορεί να αλληλεπιδράσει με μια μακρά λίστα φαρμάκων, όπως η παρακεταμόλη, η ατορβαστατίνη και η ασπιρίνη. Η τερμπιναφίνη λαμβάνεται ως ημερήσιο δισκίο για τρεις μήνες. Είναι εξίσου αποτελεσματικό αλλά μπορεί – σπάνια – να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο ήπαρ. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσετε πιστά στις εντολές ενός δερματολόγου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *