N.ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ: Ο… κόφτης Τσίπρα και το στοίχημα Κυριάκου

Από τον
Νίκο Ελευθερόγλου

Τελικά, ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να χτυπήσει τα νταούλια για να χορέψουν οι αγορές. Για άλλη μια φορά, οι αγορές ήταν αυτές που έδωσαν τον ρυθμό, τόσο στην ομιλία του κ. Τσίπρα όσο και στη συνέντευξη Τύπου. Ο πρωθυπουργός φοβήθηκε και εμφανίστηκε επί της ουσίας παραδεχόμενος ότι η χώρα δεν έχει βγει από τα Μνημόνια.
Οσα ανακοίνωσε ήταν κάτω από τον πήχη που ο ίδιος είχε βάλει και το μόνο που πέτυχε ήταν να περάσει από κάτω. Οσα υποσχέθηκε όχι μόνο δεν θα περάσουν άμεσα στις τσέπες των πολιτών, αλλά είναι γκρίζα και όχι ξεκάθαρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούν περισσότερες απορίες από λύσεις.

Ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε, επί της ουσίας, στις καλένδες τις ελαφρύνσεις, φοβούμενος, παρά όσα είπε, τις αντιδράσεις των δανειστών και των αγορών. Εχασε μια σημαντική ευκαιρία να δώσει στους πολίτες ξανά την ελπίδα και έδειξε ότι παραμένει δέσμιος.

Φαίνεται ότι όσα πέρασε σε εκείνη την ιστορική σύνοδο κορυφής του Ιουλίου του 2015 τού έχουν αφήσει μεγάλα σημάδια. Ο πρωθυπουργός μίλησε περισσότερο σε ακροατήριο εκτός Ελλάδας από ό,τι σε εντός. Αλλους ήθελε να πείσει στη Θεσσαλονίκη και όχι τους πολίτες, που εξακολουθούν να περιμένουν τις καλύτερες ημέρες – και σίγουρα, κάτι τέτοιο δεν έγινε με όσα είπε ο κ. Τσίπρας. Ο χειρότερος «κόφτης» είναι αυτός που έχει καθένας στο μυαλό και στην ψυχή του. Και είναι χειρότερος από οποιονδήποτε σου επιβάλλουν οι θεσμοί.

Σε λίγες ημέρες θα είναι στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τη δική του ευκαιρία. Ισως αυτή η ΔΕΘ να είναι η τελευταία που ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τα περισσότερα μάτια, μετά την εμφάνιση του κ. Τσίπρα, θα είναι στραμμένα πάνω του. Γι’ αυτό και το στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει είναι μεγαλύτερο από αυτό του πρωθυπουργού. Πρέπει να απευθυνθεί σε ένα ακροατήριο κουρασμένο και δύσπιστο, αυτό των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι πλέον είναι κακόπιστοι απέναντι σε κάθε πολιτικό. Οι καιροί έχουν αλλάξει στην Ευρώπη και τη χώρα μας.

Ο μεγεθυντικός φακός θα είναι πάνω από κάθε πρόταση και κάθε μέτρο που θα εξαγγείλει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Εκείνο που θα πρέπει να καταλάβει είναι ότι οι πολίτες ψηφίζουν με βάση το συναίσθημα και όχι μόνο με τη λογική. Δεν λέμε να υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες, αλλά δεν μπορεί να πάει με άδεια χέρια.
Πρέπει με όσα πει να πείσει αυτούς που έχουν σηκώσει τα μεγάλα βάρη. Τα μέτρα ανακούφισης να στοχεύουν στη στήριξη των αδυνάτων και όσων έχουν υποφέρει.

Πολύ απλά, πρέπει να κάνει… εισοδισμό στην άλλη ομάδα, διότι διαφορετικά τα κουκιά δεν θα βγουν.
Πρέπει να απομονώσει τις ακραίες φωνές και τα ακραία οικονομικά σχέδια τύπου Πινοσέτ.

Να πείσει ότι δεν θα είναι την επόμενη ημέρα όμηρος διαπλεκόμενων επιχειρηματιών. Η Θεσσαλονίκη είναι η μεγάλη ευκαιρία του κ. Μητσοτάκη. Οφείλει να την αρπάξει, γιατί ίσως είναι η τελευταία που θα έχει…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *