Νεκτάριος Δεμενόπουλος: Προχωράμε το σχέδιό μας για το λιμάνι

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τον ύμνο του λιμανιού του Πειραιά πλέκει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει το λιμάνι μέσα  στην πανδημία του κορονοϊού, όχι μόνο άντεξε αλλά κατέγραψε αύξηση στην κίνηση  κίνηση εμπορευματοκιβωτίων το πρώτο τρίμηνο του 2020  ενώ τους δύσκολους μήνες Απρίλιο και Μάιο είχε σταθερή εξέλιξη.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η ύφεση που έπληξε την αγορά δεν άγγιξε το λιμάνι του Πειραιά το οποίο συνεχίζει να αποτελεί ένα success story, καθώς το 2019 είχε την πρωτιά στη Μεσόγειο, στα λιμάνια με βάση την κίνηση εμπορευματοκιβωτίων, με το λιμάνι της Βαλένθια στην Ισπανία στη 2η θέση.

Η κινεζική Cosco επενδύει μάλιστα περίπου 300 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω επέκταση του λιμανιού στον Πειραιά. «Η κρίση του κορωνοϊού δεν αλλάζει τη συμφωνία μας με το δημόσιο και προχωράμε με τις επενδύσεις, όπως έχει σχεδιαστεί», δηλώνει στη Handelsblatt ο Νεκτάριος Δεμενόπουλος, εκπρόσωπος του ΟΛΠ. Οι επενδύσεις αφορούν την επέκταση του τερματικού σταθμού για τη μεταφορά αυτοκινήτων και τον εκσυγχρονισμό της παλαιότερης Προβλήτας Ι. Επιπρόσθετα, παρά τον κορωνοϊό, ο ΟΛΠ παραμένει πιστός στο σχεδιασμό του για ένα νέο τερματικό σταθμό κρουαζιερόπλοιων, ξενοδοχεία πέντε αστέρων και ένα εμπορικό κέντρο. Το έργο ύψους 136 εκατ. ευρώ ανέλαβε η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΚΑΛ στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το κείμενο της Handelsblatt για το λιμάνι του Πειραιά
Οι νέες προβλήτες που θα κατασκευαστούν στη θάλασσα έχουν σχεδιαστεί για κρουαζιερόπλοια μήκους 390μ. Με αυτό τον τρόπο, το λιμάνι του Πειραιά θα βελτιώσει τη θέση του στον τομέα της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι στιγμής, η πλειονότητα των κρουαζιερόπλοιων ξεκινούν από τα ιταλικά λιμάνια. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ο τομέας της κρουαζιέρας θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα σε 2 με 3 χρόνια. Αυτό είναι και το χρονοδιάγραμμά μας για την ολοκλήρωση της επέκτασης του τερματικού σταθμού κρουαζιερόπλοιων», συμπληρώνει ο κ. Δεμενόπουλος.

Το σχέδιο για 4η προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά
Στην αρχή του 2020 υπήρχαν σχέδια για την κατασκευή μιας τέταρτης προβλήτας εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά. Εξαιτίας του κορωνοϊού όμως τα σχέδια παραμένουν αβέβαια. «Είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για μελλοντικά σχέδια υπό τις παρούσες συνθήκες», δηλώνει ο Δεμενόπουλος. «Πρωταρχικός μας στόχος είναι να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο της υπάρχουσες δυνατότητες. Με αυτό τον τρόπο, θα υπερασπιστούμε την κατάταξη μας στην τέταρτη θέση στην Ευρώπη» χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΟΛΠ.

Επιπροσθέτως, όπως αναφέρει η γερμανική Handelsblatt το λιμάνι του Πειραιά θα μπορούσε να ξεπεράσει το λιμάνι στο Αμβούργο (Γερμανία) που είναι στην 3η τρίτη θέση, με βάση τα τρέχοντα μεγέθη, και τότε μόνο η Αμβέρσα (Βέλγιο) και το Ρότερνταμ (Ολλανδία) θα προηγούνται. Ήδη έχει αφήσει πίσω του ανταγωνιστές όπως η Βρέμη (Γερμανία), η Αλχεθίρας (Ισπανία) και η Βαλένθια (Ισπανία).

«Λιμάνι του Πειραιά: Το κεφάλι του Δράκου στην Ευρώπη»
H Cosco έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά, πριν 12 χρόνια, το 2008. Το 2016, η Cosco αγόρασε το 51% του ΟΛΠ από το ελληνικό κράτος έναντι 368,5 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση προβλέπει ότι ο κινεζικός όμιλος θα μπορέσει να αποκτήσει επιπλέον μερίδιο μετοχών 16% μέχρι το 2021. Η κινεζική Cosco ανέβασε τη κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, με αποτέλεσμα πλέον να κατατάσσεται 1ο στη Μεσόγειο και 4ο στην Ευρώπη στην κατάταξη που αφορά την κίνηση εμπορευματοκιβωτίων.

Κινέζοι αναλυτές αναφέρουν το λιμάνι του Πειραιά ως «το κεφάλι του Δράκου στην Ευρώπη». Και αυτό διότι ο Πειραιάς είναι το σημαντικότερο λιμάνι όλης της Ευρώπης στη Μεσόγειο από όπου διέρχονται τα φορτηγά πλοία από την Άπω Ανατολή, μετά τη Διώρυγα τη Σουέζ. Το γεγονός αυτό καθιστά το λιμάνι του Πειραιά ιδανικό κόμβο για το project της Κίνας «One Belt, One Road», το «Νέο Δρόμο του Μεταξιού», μέσω του οποίου ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping θέλει να κατακτήσει τις ευρωπαϊκές αγορές και να κερδίσει πολιτική επιρροή.

Τα κέρδη της Cosco από τον Πειραιά
Τα εμπορευματοκιβώτια που φθάνουν από την Ασία στο λιμάνι του Πειραιά μεταφορτώνονται για διανομή σε άλλα μεσογειακά λιμάνια ή μεταφέρονται μέσω σιδηροδρόμου στα Βαλκάνια, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Συνεπώς, η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τη δυναμική της Cosco και να καταστεί ο σημαντικότερος μεταφορικός κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη.

Η κινεζική Cosco αποκομίζει σημαντικά κέρδη από το λιμάνι του Πειραιά. Το 2019, ο κύκλος εργασιών του ΟΛΠ αυξήθηκε κατά 12%, σχεδόν 150 εκατ. ευρώ. Το καθαρό κέρδος ανήλθε στα 35,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 27%. Εξάλλου, την επιτυχία για το λιμάνι του Πειραιά πιστώνεται και το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έλαβε 5,4 εκατ. ευρώ από τα τέλη παραχώρησης του το 2019.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *